– Datteren min (10) lurte på hvordan noen kunne bli så sint på Ariana Grande

Psykologspesialist Harald Bækkelund er klar på at man må snakke med barna når terror inntreffer, men ikke la frykten styre hverdagen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samfunnsdebatant Silje Grytten skriver i et debattanlegg i VG at «terrorangrepet treffer som en knyttneve i magen».

Salman Abedi (22) drepte 22 mennesker og skadet minst 59 personer i mandagens terrorangrep under en Ariana Grande-konsert i Manchester.

Grytten var selv på Grande-konsert i Oslo med sin ti år gamle datter for bare to uker siden. Nå spør hun seg: «Hvordan hun som forelder skal forklare datteren best hvorfor terrorister angriper barn og unge?».

– Det var fryktelig å lese om det som nå har skjedd. Man setter seg veldig inn i det, når man nettopp har vært i en lignende setting, sier Grytten til TV 2.

Få siste nytt om terrorangrepet i vårt livesenter.

– Hun ble sjokkert
Grytten forteller at hun ønsket å snakke med datteren sin om det som skjedde i Manchester.

– Det finnes ingen ord som kan forklare det. Jeg snakket med datteren min om det, men jeg fortalte bare så nøytralt som mulig hva som hadde skjedd, og var opptatt av å snakke så ærlig som mulig. Men jeg ville ikke at hun skulle bli redd, sier Grytten.

– Hvordan var din datters reaksjon da hun hørte nyhetene?

– Hun ble veldig sjokkert, men også forundret, fordi barn forstår ikke at det er de selv som er målet. Så hun lurte på hvordan noen kunne bli så sint på Ariana Grande, som bare sang sanger.

– Det å forsøke å forklare at noen har så ondsinnede planer at de vil skade barn, for at vi foreldre skal bli redd, det er vanskelig å sette ord på, men jeg tror det er viktig å snakke om det. Både hjemme, og forhåpentligvis på skolen, sier hun.

– Styr frykten
Harald Bækkelund er psykologspesialist, han mener det er viktig å styre frykten.

– Det er naturlig å kjenne på frykt. Når slik som dette skjer, så blir vi redde. Men vi skal være forsiktige med å la frykten styre oss, sier Bækkelund til TV 2.

Han er helt klar på at man bør snakke med sine barn om det som skjer.

– Man kan signalisere at det er greit å snakke om det. Det viktigste er at du klarer å tenke rasjonelt, og være rolig opp i dette. Det er verre for barn å ha redde foreldre, enn det er å se på disse tingene i nyhetene. Det skumleste for barna er å ha redde foreldre, sier han.

– Men husk at barn reagere forskjellig. Noen reagerer sterkt, andre reagerer ikke i det hele tatt.

Dette vet vi
Mandag kveld gikk 22 år gamle Salman Abedi, med eksplosiver festet på kroppen, inn ved konsertlokale Manchester Arena – hvor han utførte det verste terrorangrepet på britisk jord siden angrepet i 2005.

Han tok livet av 22 mennesker og skadet minst 59 personer i angrepet.

Reuters melder at Abedi reiste fra London til Manchester med tog, like før angrepet. Han skal ha hatt bostedsadresse i Manchester, hvor politiet gjennomførte en husransakelse tirsdag.

Ifølge The Telegraph skal Abedis foreldre, være flyktninger fra Libya. Avisen melder at de kom til London som flyktninger fra Gaddafis regime i hjemlandet. Abedi skal trolig ha blitt født i Manchester.

IS-sympatisør
Abedi skal ha vært kjent for britisk politi fra tidligere.

Terrorgruppen IS tok tirsdag skylden for angrepet, og hevder det er de som står bak. Amerikansk etterretning har likevel uttalt at det ikke er bekreftet at det er en konkret sammenheng mellom gjerningsmannen og IS.

Britisk politi arresterte tirsdag en annen 23 år gammel mann, mistenkt for å ha tilknytning til angrepet.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook