VEKKER SINNE: Lesere av danske Ekstrabladet er opprørt over saken fra Norge. 
VEKKER SINNE: Lesere av danske Ekstrabladet er opprørt over saken fra Norge.  Foto: Skjermdump / TV 2

Dansker oppørt over grupperabatt de seks mennene fikk etter  gruppevoldtekt av «Jeanette»

Over 50.000 dansker har deltatt i en avstemning om grupperabatt for gruppevoldtekten Jeanette ble utsatt for som 16-åring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Historien Jeanette fortalte TV 2 om grupperabatten etter en av norgeshistoriens verste gruppevoldtekter har opprørt danskene.

De seks mennene som voldtok henne i en leilighet på Skullerud i Oslo da hun var 16 år, slapp billigere unna fordi de var flere.

En artikkel danske Ekstra Bladet har lagt ut på Facebook har i skrivende stund utløst over 1000 kommentarer med sterke reaksjoner.

– Nej nej hvad er det for et retssamfund vi bevæger os hen i mod. Vi er i Norden, ikke i et 3. Verdensland, kommenterer en leser.

Jeanette har anket den siste dommen fra Borgarting Lagmannsrett 27. mars i år, mot hovedmannen Bestun Karim Assad. I dommen blir det fastslått at gruppevoldtekten i 2004 blir regnet som èn sammenhengende voldtekt. Mennene får spleise på oppreisningen, og betaler dermed like mye tilsammen, som èn overgriper må betale i oppreisning alene.

Svært mange av de danske Ekstrabladet-leserne støtter Jeanettes krav om at hun skal ha oppreisning fra hver og en av gjerningsmennene.

Stemte på Facebook

– Alt andet ville da være urimeligt. De snotaber skal sgu mærke det på alle måder, at voldtægt vil vi ikke acceptere, heter det i kommentarfeltet på Ekstra Bladet.

Norsk rettspraksis for oppreisning etter en voldtekt er i dag 150.000 kroner, og i anken til Høyesterett krever advokat Åge Eidsvik derfor at oppreisningen settes til 900.000 kroner.

På bakgrunn av Jeanettes krav om oppreisning etter den brutale gruppevoldtekten spør Ekstra Bladet i en avstemning om en gruppevoldtekt skal telle som én voldtekt – eller som flere voldtekter, når det skal utbetales erstatning.

Over 50.000 dansker har tilsammen deltatt i avstemningen på avisens nettside, og Facebook-artikkel. Svaret er ikke til å misforstå. Over 96 prosent av de som har deltatt svarer at det skal utbetales erstatning for flere voldtekter. Bare snaue tre prosent mener en gruppevoldtekt skal ses på som én voldtekt.

– Det er helt overveldende. Helt rått, kanonbra!, sier Jeanette til TV 2.

Hun er glad for det sterke engasjementet hennes historie har ført til både i Norge og Danmark.

– Lovforslag styrker saken

Regjeringen har oversendt et lovforslag til Stortinget om å fjerne grupperabatten på gruppevoldtekt.

– Det er urimelig at gjerningspersoner som går sammen om en voldtekt, får en økonomisk fordel. Med dette forslaget unngår vi det, sier justisminister Per-Willy Amundsen.

TV 2 kan i dag fortelle at Arbeiderpartiet ønsket å utsette behandlingen til etter sommeren for å sikre en forsvarlig behandling av saken.

Stortingets presidentskap sa likevel nei til Aps henstilling om utsettelse, og justiskomiteen skal dermed behandle loven før sommerferien.

Høyres Per Christian Frølich er saksordfører for lovendringen. Han er forundret over at Arbeiderpartiet prøver å stanse saken.

Les hele saken her: Arbeiderpartiet ville utsette ekspress-lovendring om grupperabatt for gruppevoldtekt

Støtte fra KrF og Venstre

I det nye lovforslaget åpner regjeringen for separate oppreisningskrav mot den enkelte ansvarlige for skade eller krenkelse begått av flere i fellesskap.

Dette vil særlig være aktuelt ved grove volds- og seksuallovbrudd, som en gruppevoldtekt, Amundsen.

– Formålet med forslaget er å motvirke at gjerningspersoner blir ansvarlige for et lavere beløp ved å handle sammen med andre, framholder justisministeren.

Både KrF og Venstre har allerede varslet at de støtter forslaget, og dermed ligger det an til flertall for en lovendring.

Dersom Høyesterett sier ja til å behandle Jeanetts anke, skjer det trolig før det er fattet vedtak i Stortinget, men forslaget styrker uansett Jeanettes sak, mener 29-åringens advokat Åge Eidsvig.

– Kjernen i lovforslaget gir uttrykk for lovgivers syn på at det handler om flere adskilte hendelser, og at nivået for oppreisning er for lavt, sier Eidsvig.