Mandag ble en av diktatoren Muammar Gaddaf tidligere eierandeler, luksusyachten M/Y «Che Guevara», sjøsatt på kaia i Bergen for første gang.
Mandag ble en av diktatoren Muammar Gaddaf tidligere eierandeler, luksusyachten M/Y «Che Guevara», sjøsatt på kaia i Bergen for første gang. Foto: TV 2.

Her sjøsettes diktatorens tidligere luksusyacht i Norge

Mandag ble en av Muammar Gaddafis tidligere luksusyachter sjøsatt i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den libyske diktatoren Muammar Gaddafi, som ble drept i 2011, levde et utsvevende liv.

Han var i besittelse av utallige luksusbåter, -biler og hadde ikke minst dyre vaner for seg selv og sine nærmeste.

Mandag ble en av hans tidligere eiendeler, luksusyachten M/Y «Che Guevara», sjøsatt på kaia i Bergen. Det opplyser Hydrogen Viking AS.

– Det er sjeldent man får tak i et skrog som dette. Når først noe sånt var ledig, så var vi raskt ute med å bruke kontaktene våre til å skaffe denne, sier daglig leder for Hydrogen Viking AS, Per Erik Berger, til TV 2.

– «Sjøens Ferrari»
Båten skal nå brukes i et forskningsprosjekt.

– Det er ikke noe veldig spesielt ved den, men den er utformet på en sånn måte at selv om det er en relativt stor båt, så er den likevel formet for fart. Den er på 100 fot, og har et fartspotensial på 50 knop, sier Berger.

Båten skal tidligere hatt en verdi på nesten 60 millioner kroner, men båten har vært påført relativt store skader, og har ikke samme verdi i dag.

– Det er uansett en unik båt. Et av de større båtmagasinene her i Norge kalte den for «sjøens Ferrari». En båt som er så stor, og har så stor fart, er en sjeldenhet, sier Berger.

Slik var Gaddafi
Det har nå gått omtrent fem og et halvt år siden Gaddafi ble skudd og drept i fødebyen Sirte i Libya etter flere år på rømmen.

Han overtok makten etter et militærkuppet i 1969. Han ble aldri president, men styrte likevel landet med jernhånd som eneveldig diktator.

Som den yngste i familien vokste han opp i ørkenen og fikk en tradisjonell religiøs utdannelse i barneårene. Allerede på skolen ble han politisk aktiv og ble i 1961 kastet ut av skolen grunnet sin politiske aktivisme.

Senere utdannet han seg til jurist for deretter å innrullere seg på militærakademiet i Benghazi. Der planla han det kommende militærkuppet for å kaste den vestligorienterte kongen Idris.

Drap på avhoppere
Det var på 1980-tallet at Gaddafis harde styresett ble allment kjent.

Hans revolusjonære komite oppfordret til drap på libyske dissidenter som levde utenlands i april 1980. Samtidig ble drapsskadroner sendt utenlands for å spore opp og drepe dissidentene.

Forholdet til Vesten ble stadig dårligere og det toppet seg da det i desember 1988 eksploderte et fullastet Pan-Am fly over den skotske byen Lockerbie. 270 mennesker døde.

Lockerbie-terroren
I 2003, 15 år etter Pan-Am Flight 103 ble sprengt, tok Gaddafis regime i Tripoli ansvaret for ugjerningen, og utbetalte store kompensasjoner til de etterlatte. Dette var med å forbedre forholdet til vesten noe.

– Det vil ikke bli mer krig eller terror, uttalte Gaddafi da, etter 39 år som hersker.

Men han fortsatte likevel å provosere, som under en forsamling i FN der han kalte organet for ubetydelig. Det var også mange som reagerte sterkt da sønnen hans, Saif al-Islam, tok i mot den kreftsyke Lockerbie-bomberen Abdel Basset al-Megrahisom en folkehelt da han returnerte til Libya, etter at Storbritannia hadde benådet ham slik at han kunne reise hjem for å dø.

Gaddafi er den lengstsittende lederen i både Afrika og den arabiske verden.

20. oktober 2011 ble han funnet av opprørene i et underjordisk rør. Han ble der skutt flere ganger og senere døde han av skadene.