TV 2 avslører smutthull i loven:

Kriminelle stikker av fra prøvetid, slipper straff og får penger fra NAV

Norske myndigheter er handlingslammet dersom kriminelle stikker av fra prøvetid når de har mindre enn tre måneder igjen av soning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For noen måneder siden møtte TV 2 en nordmann som er bosatt i Thailand. Han er domfelt 11 ganger i Norge. Sist satt han 8 år i forvaring for grove og gjentatte seksuelle overgrep mot barn.

Da han hadde to måneder igjen av prøveløslatelsen, rømte han til Thailand, og har vært der siden.

På grunn av et smutthull i loven får det å stikke av fra prøvetiden ingen betydning når man har mindre enn tre måneder igjen av soning.

– Har du rømt fra Norge?

– Litt har jeg nok det. Som forvaringsdømt for seksuelle overgrep mot barn, så blir det litt sånn, sier mannen til TV 2.

Ingen konsekvenser

– Du hadde ikke fullført det du skulle?

– Nei, jeg manglet et par måneder, sier mannen.

Har man mindre enn tre måneder igjen av soningen, kan man stikke av uten at det får konsekvenser.

– Hvis det er mindre enn tre måneder igjen, så vil det ikke få konsekvens, som følge av at loven har et tremånederskrav for å bringe det inn for retten, sier politiinspektør og leder av Felles Kriminalenhet i Oslo politidistrikt, Egil Jørgen Brekke til TV 2.

Så dette er et smutthull for de kriminelle?

– Ja, dette er et smutthull. Man har ikke tid nok fra avtalebruddet skjer til man skal ha det inn for retten, sier Brekke

– Så da går de fri?

– Ja, sier Brekke til TV 2.

Ikke bare går kriminelle som bryter vilkårene fri. TV 2 kan i dag avsløre at mange også får utbetalt penger fra NAV – samtidig som de har rømt.

– Jeg får utbetalt full trygd via en thailandsk bank, sier mannen TV 2 møtte i Thailand.

Har fått millionbeløp

Mannen har fått utbetalt full uføretrygd alle de sju årene han har bodd i Thailand. Til sammen er det snakk om millionbeløp.

– Det er klart at det er vinn-vinn-situasjon. I og med at jeg har trygd, og har fem ganger så mye som en gjennomsnittlig thai-inntekt pr måned, så er det klart jeg hjelper til med utgiftene, sier mannen.

Med dagens regelverk stopper NAV først utbetalinger av trygd til kriminelle på prøve når de får en rettslig kjennelse på at vilkårene er brutt.

– Det må foreligge en rettslig kjennelse for at vi stopper ytelsene, sier seksjonssjef for arbeid og inntektssikring i NAV, Magne Fladby til TV 2.

– Det er ikke heldig

Men dagens regelverk har dermed kriminelle i realiteten mulighet til å skaffe seg tre måneders strafferabatt, rett og slett ved bare å stikk av de siste månedene av soning, uten at det får konsekvenser.

– Vi synes jo ikke at det er heldig at personer som skal sone straff her hjemme for grove straffbare handlinger, kan oppholde seg utenlands og motta penger fra den norske stat.

– Men vi har jo ikke jurisdiksjon utenfor grensene, så da må man jo i så fall ha en internasjonal etterlysning, og det blir ikke gjort når det er så kort tid igjen, sier politiinspektør Egil Jørgen Brekke til TV 2.

Amundsen reagerer

Justisminister Per-Willy Amundsen reagerer sterkt på avsløringen TV 2 kommer med.

– Jeg tenker det samme som de aller fleste: Dette er komplett urimelig. Det skal ikke være sånn at personer kan forbryte seg på vilkår på den måten uten at det får konsekvenser, sier justisminister Per-Willy Amundsen til TV 2.

– Jeg vil ta en gjennomgang av lovgivningen på dette området. Det virker urimelig at man i tillegg skal få trygdeytelser i den situasjonen. Slik skal vi ikke ha det, sier Amundsen til TV 2.