Sigmund (50) gikk fra ufør til ordfører på fire måneder

TYSVÆR, ROGALAND (TV 2): Etter ti år som nakkepasient, fant Sigmund Lier endelig en behandlingsform som virket. Men norske kiropraktorer slakter metoden som gjorde ham frisk.

En vårdag i 2005 skulle Sigmund Lier hente sønnen sin i barnehagen. Da han stoppet for å svinge inn, kjørte bilen bak rett inn i ham.

– Førersetet knakk og jeg ble slengt bakover i bilen. Bilen ble et vrak. Jeg kjente med en gang at noe var galt i nakken min, forteller han.

Men på sykehuset viste røntgen ingen skader. Sigmund fikk beskjed om at han etter all sannsynlighet ville bli bra i løpet av noen uker.

Men slik gikk det ikke. Denne dagen i 2005 ble starten på et helvete det skulle ta ti år å komme seg ut av. Det skulle koste Sigmund jobben som rektor og prege livet i familien Lier hver eneste dag.

– Det var sterke nakkesmerter, migrene og strålinger ut i armene. Jeg sov mye. Det rammet hele familien, sier Sigmund til TV 2.

Han forklarer at det føltes som om hodet satt feil på nakken.

– Jeg ramlet og mistet kopper og glass ut av hendene mine. Kroppen var i ubalanse. Smertene var intense. De som har migrene, vet hva jeg snakker om.

Ble far igjen – så ufør

Da ulykken skjedde var Sigmunds kone Reidun gravid, og han ble tobarnsfar noen måneder senere. I dag er det sårt å tenke på at han aldri kunne løfte henne som baby.

– Jeg har aldri badet datteren min. Og plutselig kunne jeg ikke leke med sønnen min som jeg pleide.

Etter hvert fikk han store konsentrasjonsvansker, og uføretrygd ble den nye virkeligheten. For Sigmund var det fælt å ikke å være i stand til å forsørge familien.

– Jeg skjønte at jeg var på vei til å bli en kroniker. Det ble til en del av livet mitt. Drømmen om å bli frisk var i ferd med å forsvinne for meg.

Denne notisen sto i Haugesund avis dagen etter ulykken. Faksimile. 
Denne notisen sto i Haugesund avis dagen etter ulykken. Faksimile. 

Han oppsøkte en lang rekke behandlere. Innimellom brukte han mange timer på internett for å finne ut av mulighetene.

– Jeg har prøvd akupunktur, healing, fysioterapeut. Men ingenting tok vekk smertene over tid.

Møtte Monica og ble smertefri

For Sigmund snudde livet på nytt da han traff Sandnes-kvinnen Monica Holmen (44) på en nakkekonferanse på Gardermoen.

Monica Holmen anbefalte Sigmund å reise til USA. Foto: Kjersti Johannessen. 
Monica Holmen anbefalte Sigmund å reise til USA. Foto: Kjersti Johannessen. 

Trafikkskadde Monica var da på vei til USA for behandling. Hun hadde allerede vært pasient på en kiropraktorklinikk i Colorado over flere år, og anbefalte Sigmund å prøve. På denne klinikken benytter de behandlingsformen som kalles The Specific. Kort fortalt går denne formen ut på å behandle de to øverste nakkevirvlene. I tillegg brukes infrarøde temperaturmålinger for å finne uregelmessigheter.

Sigmund leste seg opp på behandlingsformen, og diskuterte saken med fastlege og fysioterapeut. I juni 2013 dro han over første gang.

– Det er absolutt ikke typisk meg å hoppe på noe slikt som å reise til USA for behandling.

Han sier at han var redd for å bli skuffet, og at pengene skulle være bortkastet.

– Jeg hadde masse tanker i hodet. Var det farlig? Kunne jeg bli verre? Men samtidig leste jeg om at dette var en forholdsvis utbredt behandlingsform i USA. Så da bestemte jeg meg for å hoppe ut i det.

Sigmund forteller at han allerede etter første dagen med behandling, kjente at hodepinen hadde sluppet taket.

– Da ringte jeg hjem til kona mi og ropte «nå fungerer det! Nå kan vi danse igjen!». Det var en av de tingene vi hadde savnet å gjøre sammen.

Smertefri etter fire USA-reiser

Noen uker senere trengte han på ny justering, og Sigmund måtte tilbake til USA. Til sammen har det blitt fire turer til Colorado. I dag holdes nakken i sjakk av fysioterapeut i Norge – og Sigmund er smertefri.

Han kom gradvis tilbake til arbeidslivet, og på vårparten 2015 var han i 100 prosent arbeid igjen. I september samme år ble han valgt som ordfører for Arbeiderpartiet i hjemkommunen.

– Hvordan hadde livet vært i dag om du ikke hadde dratt til USA?

– Jeg hadde ikke kunnet gå i fjellet og danset med kona mi. Barna mine hadde fortsatt hatt en pappa som måtte ligge på sofaen. Jeg hadde nok vært delvis ufør, og i alle fall ikke vært ordfører her i flotte Tysvær.

I dag er Sigmund ordfører i Tysvær. Han er lykkelig over å være tilbake i arbeidslivet. Foto: Thomas Mortveit.  
I dag er Sigmund ordfører i Tysvær. Han er lykkelig over å være tilbake i arbeidslivet. Foto: Thomas Mortveit.  

Han har brukt over hundre tusen kroner på turene. Behandlingen er ikke dyr, men det koster å reise til Colorado, og siden behandlingen oftest må spres utover litt tid, må man påregne en del utgifter under oppholdet.

– Det er stor kontrast fra å være ufør til å bli ordfører?

– Det er et stort privilegium å være ordfører. Men det aller mest fantastiske er å være kvitt nakkesmertene, å kunne være ektemann og pappa. Det er det aller beste med det hele.

Ønsker behandling i Norge

Nå kjemper Sigmund sammen med Monica Holmen om å gjøre behandlingen tilgjengelig for flere.

Det har vist seg å være vanskelig.

Kiropraktoren Alison Bremner, som har behandlet Sigmund og Monica, har besøkt Norge flere ganger. Hun sa seg villig til å flytte til Norge og starte praksis her. Men for å få autorisasjon måtte hun arbeide i praksis under en eksisterende kiropraktor i 12 måneder.

Siden ingen i Norge praktiserer på samme måte som Alison Bremner, var det umulig.

Sigmund Lier sammen med Alison Bremner under Rehabiliteringskonferansen i 2013 i Haugesund. Hun håpet å åpne praksis i Norge, men det var vanskelig. Foto: privat.   
Sigmund Lier sammen med Alison Bremner under Rehabiliteringskonferansen i 2013 i Haugesund. Hun håpet å åpne praksis i Norge, men det var vanskelig. Foto: privat.   

Bremner forteller til TV 2 at hun har hatt rundt 50 norske pasienter i løpet av de tre siste årene. Rundt halvparten har kommet tilbake. Av 50 pasienter har 90 prosent oppgitt at de har blitt betydelig bedre etter behandlingen.

– Er dette en vanlig behandlingsform i USA?

– Det er mellom 1200 og 1500 kiropraktorer som utfører «The Specific» i USA. Metoden er helt trygg, men det er viktig at de som utfører den har fått riktig opplæring.

– Metoden er omdiskutert. Hvorfor er det slik?

– Godt spørsmål, men jeg har ikke noe godt svar på det. Jeg mistenker at de ikke kjenner godt nok til det, eller forstår hvordan vi jobber. Kanskje de har lært på studiene at det kan være farlig. Men jeg bryr meg ikke om hva andre kiropraktorer mener. Jeg konsentrerer meg om å gjøre syke mennesker friske.

Anbefaler ikke metoden

I Norsk kiropraktorforening kjenner de godt til metoden. Men så vidt dem bekjent er det ingen i Norge som praktiserer teknikken. Det er de glade for.

Joachim Andersen i Norsk kiropraktorforening er svært skeptisk til metoden. Foto: Kjersti Johannessen.  
Joachim Andersen i Norsk kiropraktorforening er svært skeptisk til metoden. Foto: Kjersti Johannessen.  

The Specific konsentrerer seg utelukkende om de to øverste ryggvirvlene i nakken. Når vi vet at nakke- og ryggproblemer er komplekse, mener vi at det er en forenkling som ikke er heldig. Norske kiropraktorer behandler ryggraden som en helhet, sier fagkonsulent Joachim Andersen til TV 2.

Han understreker at også norske kiropraktorer behandler de øverste nakkevirvlene dersom det er indikasjon på at det er nødvendig, og at metoden ikke er farligere enn teknikken som brukes i Norge.

– Kan deres medlemmer praktisere metoden dersom vedkommende ønsker det?

– Nei, det ville være et brudd på våre interne etiske regler. Så for oss er det ikke greit. Det ville bli opprettet sak, og så kunne etisk råd i vår forening avgjort om det skulle blitt gitt sanksjoner, sier Andersen.

– Kunne vedkommende ha mistet autorisasjonen?

– Dersom vedkommende hadde blitt meldt til fylkeslegen, og det hadde blitt opprettet sak der. Så måtte myndighetene ha avgjort om det var grunnlag for å ta fra kiropraktoren autorisasjonen.

Han understreker at kiropraktorer er bundet av helsepersonelloven. Dersom kiropraktorer bare skulle ha fokusert på de to øverste nakkevirvlene, så er ikke det å gi pasienten best mulig behandling, mener Andersen.

– Ifølge klinikken har 90 prosent av de som har fått behandling i Colorado gode resultater?

– At folk blir bedre etter kiropraktorbehandling er ikke unikt for USA. Vi opplever jo i stor grad det samme, og pasienter kommer tilbake til oss. Det som er bekymringsverdig i denne saken er at man gir inntrykk av at det finnes noen kiropraktorer i USA som kan gi en form for avansert helsehjelp som kiropraktorer i Norge ikke kan. Det mener vi er feil. Vi er i stand til å gi en nakkepasient et godt nok kiropraktisk tilbud her i Norge.

Andersen understreker at Kiropraktorforeningen er åpne for nye metoder innenfor fagfeltet som er godt dokumenter og har vist effekt.

– I dette tilfellet er ikke metoden, teorien eller det diagnostiske utstyret god nok dokumentert til at vi kan godkjenne en slik type behandling.

Skeptisk til bruk av røntgen

Kiropraktorforeningen er også skeptisk til bruk av røntgen og temeraturmålinger.

– Røntgen ikke kan gi et godt svar på hvordan ryggvirvlene forholder seg til hverandre over tid. Tar man bilder av en pasient med ti minutters mellomrom vil resultatet være forskjellig, sier Andersen, og viser til at ryggen er dynamisk.

Her er Sigmund på behandling hos Alison Bremner i USA. Apparatet måler temperaturforskjeller hos pasienten. Foto: Privat. 
Her er Sigmund på behandling hos Alison Bremner i USA. Apparatet måler temperaturforskjeller hos pasienten. Foto: Privat. 

– Man bør også være forsiktig med bruk av temperaturmålinger for å avdekke nakkeskader. Metoden er ikke godt nok dokumentert. Det er mye som kan spille inn på temperaturforskjeller, ikke bare nakkeskader. Det er overhodet ikke et sikkert verktøy.

– Flere av de vi har snakket med har forsøkt kiropraktikk i Norge, uten at de hjelper. Forstår du at enkelte reiser til utlandet?

– Jeg forstår dem veldig godt. Jeg har selv snakket med flere som har forhørt seg om det er norske kiropraktorer som utfører denne metoden. Dette er pasienter i en fortvilet situasjon, som har levd med sterke smerter lenge.

Andersen sier at det er viktig at kiropraktorer, som annet helsepersonell har evne til å sette seg inn i pasientens situasjon og prøve å forstå deres valg.

– Å skape et rom for dialog med pasienten rundt disse problemstillingene er viktig. Her tror jeg vi fortsatt har mye å lære.