OPPVASKMASKIN TIL BESVÆR: Den svenske politikeren Christina Snell Lumio ble rasende da hun så beskjeden på oppvaskmaskinen - «Sätt på mej när jag är fulll». Hun mener at den er kjønnsdiskriminerende. 
OPPVASKMASKIN TIL BESVÆR: Den svenske politikeren Christina Snell Lumio ble rasende da hun så beskjeden på oppvaskmaskinen - «Sätt på mej när jag är fulll». Hun mener at den er kjønnsdiskriminerende.  Foto: Christina Snell Lumio

Christina (57) ble rasende da hun oppdaget beskjeden på jobbens oppvaskmaskin

Christina Snell Lumio mener at «Sett meg på når jeg er full»-klistremerket på oppvaskmaskinen er kjønnsdiskriminerende. Til slutt måtte det bli fjernet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Sätt på mej när jag är full».

Dette stod det på oppvaskmaskinen i kommunehuset i svenske Övertornea.

Selv om budskapet skulle være at maskinen skal settes på når den er full, kan det i Sverige også bety «knull meg når jeg er full».

Da en kollega sendte Vänsterpartiet-politiker og feminist Christina Snell Lumio (57) et bilde av oppvaskmaskinen, så hun rødt.

– Jeg trodde ikke at det var sant. Jeg ble tvunget til å dra dit og sjekke med egne øyne at det faktisk var der, sier hun til Expressen.

Christina mener nemlig at beskjeden ikke passer seg i en offentlig bygning, og sier at hun synes den er både nedlatende og kjønnsdiskriminerende.

TALER KVINNENES SAK: Christina Snell Lumio er aktiv feminist og Vänsterpartiet-politiker. Foto: Vänsterpartiet
TALER KVINNENES SAK: Christina Snell Lumio er aktiv feminist og Vänsterpartiet-politiker. Foto: Vänsterpartiet

Hun mener også at beskjeden vitner om en machokultur hun vil ha seg frabedt.

Etter oppslag i blant annet Expressen og Norrländska Socialdemokraten, bestemte kommunesjefen i Övertornea forrige uke at klistremerket måtte fjernes.

Matchokultur

I 2009 vedtok Övertornea kommune den såkalte CEMR-deklarasjonen, som har til formål å øke likheten mellom menn og kvinner på både lokalt og regionalt nivå.

Christina mener at beskjeden på oppvaskmaskinen vitner om at det fortsatt er matchokulturen som regjerer.

– Det blir nesten et symbol på hvor lett man tar på dette, og hvordan arbeidsmiljøet ser ut, sier Christina til Expressen.

Hun mener at mannsjåvinisme er årsaken til at kvinner flytter ut av kommunen.

– Det er mange kvinner som flytter fra kommunen, og dette er noe som har pågått veldig lenge. Det er et veldig hardt klima, og det finnes en matchokultur, sier hun.

Fnisende menn

Hun forteller Norrländska Socialdemokraten at da hun først forsøkte å ta opp problemet med beskjeden på oppvaskmaskinen, ble hun møtt av det hun kaller «fnisende menn».

– Jeg ble provosert, for da satt de der og småfniste, de gubbene. Jeg stilte et spørsmål og fikk ikke svar. I stedet satt mange og fniste og raljerte. Man blir litt lei seg, sier hun.

Nekter for surt klima

Kommunalråd Tomas Vedestig kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen, og sier at kvinner ikke bli diskriminert i kommunen.

– Jeg kan ikke si at det finnes et slikt klima i kommunen, utenom enkeltindivider. I kommunehuset synes jeg at det er veldig bra. De fleste trives med jobben sin og har det fint. Matchokultur er ikke noe jeg har opplevd, sier han til Expressen.

Tirsdag forrige uke ble «Sett meg på når jeg er full»-klistremerket fjernet fra oppvaskmaskinen.

– Ingen underliggende formål

Vedestig mener at beskjeden på klistremerket i verste fall var et uheldig ordvalg.

– Kommunesjefen informerte meg i dag om at det var en kvinne som hadde satt det opp fordi hun var lei av at ingen satte på maskinen når den er full. Det fantes ingen underliggende formål, sier han.

Kommunalråd Tomas Mörtberg sier til nettstedet at han tror at Christinas utspill om kjønnsdiskriminering bare er taktikk.

– Det merkes at det snart er valgkampanje, sier han.