Slik terror-sikrer politiet Norge 17. mai

Politiet i en rekke byer varsler flere stengte gater enn vanlig, og både synlige og usynlige antiterror-tiltak under nasjonaldagsfeiringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I begynnelsen av april oppjusterte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) trusselnivået i Norge til «sannsynlig».

Det er det nest høyeste nivået, som betyr at det er grunn til å forvente at noen vil forsøke å gjennomføre terror i Norge.

– Det er sannsynlig at angrepene det siste året i Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Russland og Sverige skaper en smitteeffekt også hos personer i Norge med ekstreme islamistiske sympatier, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse 9. april.

På pressekonferansen sa Bjørnland at PST har et spesielt fokus på høytidsdager som mulige terrormål.

– I den tredje utgaven av ISILs magasin i 2016 oppfordres det nettopp til angrep mot festivaler, høytider og merkedager, sa Bjørnland.

Det siste året har flere byer i Europa opplevd dødelige terrorangrep der lastebiler har blitt brukt som våpen. I fjor sommer ble 86 mennesker drept og over 400 skadd da en lastebil dundret inn i folkemengden på promenaden i Nice.

Like før jul i fjor skjedde det samme i sentrum av Berlin. 12 mennesker mistet livet og 56 ble skadd da en terrorist kjørte inn i folkemengden på et julemarked. Denne våren har lignende angrep funnet sted i London og Stockholm.

Fredrikstad: Kommunale biler blokkerer sentrum

I helgen ble det kjent at Fredrikstad kommune kommer til å plassere ut 25 kommunebiler for å sperre av en rekke gater 17. mai.

STENGES HELE DAGEN: Dette kartet viser området som blir stengt for all biltrafikk fra klokken 07.00 til midnatt i Bergen sentrum på nasjonaldagen.
STENGES HELE DAGEN: Dette kartet viser området som blir stengt for all biltrafikk fra klokken 07.00 til midnatt i Bergen sentrum på nasjonaldagen. Foto: 17. mai-komitéen i Bergen

– Det er veldig synd at en 17. mai-komité må tenke sånn, men slik er det nå. Vi gjør det av sikkerhetshensyn, sa leder av 17. mai-komiteen Camilla Sørensen Eidsvold, til Fredrikstad blad.

Tidligere har byen blitt sperret av med trebukker, men det ses ikke lengre på som sikkert, skriver avisen.

Bergen: Væpnet politi og stengt bysentrum

I Bergen er avsperringen av sentrumsgatene utvidet til midnatt, mot normalt klokken 15 opplyser 17. mai-komiteen.

Større lastebiler får i år ikke delta i hovedprosesjonen, men komiteen avviser at dette er på grunn av terrorfrykt.

– Dette er av hensyn til publikum. Enhver har jo det som har skjedd i Europa i bakhodet, men jeg føler vi har kontroll og skal ha en trygg 17. mai også i år, sier komiteleder Erik Næsgaard til TV 2.

Politiet i byen bekrefter at trafikktiltak for deres del er en del av sikringen av byen.

– Publikum vil se litt mer tilstedeværende politi, de vil se at vi er bevæpnet og i Bergen sentrum vil de oppleve litt flere trafikale sperringer, sier Morten Ørn, leder for fellesoperativ enhet i Vest politidistrikt til TV 2.

Stavanger: Ikke ta med bil til sentrum

Flere av de største politidistriktene bekrefter at det vil bli satt inn ekstratiltak for å gjøre 17. mai-feiringen under den nye trusselsituasjonen trygg i en rekke av de største byene.

I Stavanger innebærer det blant annet flere avsperrede gater.

– Det kan være at noen veier blir avsperret mer enn det innbyggerne er vant til, så det vil nok være lurt å ikke ta med seg biler inn mot sentrum, bekrefter Kristian Johansen, som er leder for ordensseksjonen ved Stavanger politistasjon til TV 2.

Johansen bekrefter at politiet i samarbeid med kommunen har satt inn flere tiltak, men at de ikke ønsker å kommentere hva disse tiltakene innebærer.

Disse rettene passer perfekt til 17. mai

– Folk har ingenting å frykte for 17. mai-feiringen. Vi forholder oss til de føringene vi får fra PST, og de tiltakene som blir gjort er god forebygging, sier Johansen.

Oslo: Usynlige og synlige tiltak

Oslo-politiet sier at de ikke kjenner til konkrete trusler før nasjonaldagen, men at de setter inn ekstra tiltak for å trygge sikkerheten.

– Det gjør vi. Når trusselvurderingen går opp, vurderer politiet kompenserende tiltak som skal virke forebyggende og redusere risiko. Det er ikke dermed sagt at det er farligere som følge av en økt trusselvurdering, så lenge vi klarer å kompensere med våre tiltak, sa stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen til TV 2 tidligere denne måneden.

Fredriksen understreker at Oslo-politiet vil ha et stort ledelsesapparat på jobb, og synlige og usynlige tiltak på nasjonaldagen. Han varsler at politiet vil ha kort responstid dersom noe skulle skje.

– Vi oppfordrer alle til å delta i feiringen og til å bruke byen, understreker stabssjefen.

Slik serverer du den kuleste 17. mai-frokosten

Les mer om avviklingen av 17. mai-feiringen på Oslo kommunes nettside.

Agder: Sperrer torg og veier

Også politiet i Agder setter inn ekstratiltak, noe som betyr sperrede veier og avstengte torg. Det betyr at spesielt innbyggere i Kristiansand og Arendal må forberede seg på begrensede muligheter for å bruke bil.

– Vi har alltid en viss beredskap, men dette kommer på en måte i tillegg. Vi kommer til å sette inn ekstratiltak som er diskret, men som gjøres for å trygge nasjonaldagen slik at vi unngår uheldige hendelser. Vi kaller det tekniske reguleringer og det innebærer stengte veier og torg. Dette vil i hovedsak gjelde byene i Agder-fylkene, sier stabssjef Bård Austad i Agder politidistrikt til TV 2.

– Folk behøver ikke å bekymre seg noe ekstra eller tenke noe på dette. Det er politiets oppgave, sier Austad.

Trondheim: Sperrer ikke byen

I Trondheim ønsket 17. mai-komiteen at hovedinnfartsårene til Midtbyen enten ble sperret eller kontrolllert, men etter samtaler med politiet blir dette ikke gjort, skriver Adresseavisa.

Slik skal dressen sitte – og dersom den ikke passer trenger du ikke å kjøpe ny

– Vi ser på dette som en festdag - en trygg festdag. Vår klare konklusjon er at vi mener at det er trygt å feire 17. mai i Trondheim, og at det ikke er behov for å sperre Trondheim. Vi jobber selvfølgelig aktivt med informasjonsbearbeiding og innhenting, og vurderer situasjonen hele tiden. Har publikum opplysninger om personer eller gjenstander som de lurer på - så ber vi om at de varsler oss, sier politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

– Det at det er like trygt som tidligere å feire 17. mai i Trondheim, er et budskap det er bra å kunne gå ut med til 17. mai-komiteen og de som skal delta på feiringen, sier rådmann i Trondheim, Morten Wolden, til avisen.

Tromsø: Noe mer politi

I Tromsø bekrefter politiet at det er satt iverk tiltak for å sikre feiringen. Hva som eventuelt er gjort utover det som er normalt, ønsker ikke visepolitimester Astrid Nilsen i Troms å si noe om.

– Vårt hovedbudskap er at det er trygt og at vi ønsker at folk skal feire 17. mai som vanlig. Vi har gjort vår vurdering som vanlig, med trusselvurderingen som bakteppe. Publikum vil nok oppleve å se litt mer politi, men utover det ønsker jeg ikke å kommentere hva vi gjør, sier Nilsen.

Hun forteller til TV 2 at det på grunn av mye gravearbeid i Tromsø uansett er en del avsperrede områder og at barnetoget derfor har fått en ny rute gjennom byen.

– Vi gjør det vi kan for at dette skal bli et flott arrangement for alle og har hatt et godt samarbeid med kommunene og arrangørene, sier Nilsen.

TV2.no ønsker alle sine lesere en god 17. mai-feiring. I vårt direktesenter kan du følge nasjonaldagen live gjennom dagen.

Tag gjerne dine bilder i sosiale medier med #2hurra, så kan du få ditt bilde eller din video vist på TV 2 og TV2.no!