MISTET LIVET: Andrew Oswald Jr. tok overdose i januar, etter å ha kjempet mot avhengigheten i all hemmelighet. Kun familien og de nærmeste vennene visste om det. Foto: Privat
MISTET LIVET: Andrew Oswald Jr. tok overdose i januar, etter å ha kjempet mot avhengigheten i all hemmelighet. Kun familien og de nærmeste vennene visste om det. Foto: Privat

Foreldrene avslørte sønnens hemmelighet i dødsannonse

Andrew Oswald Jr. ble bare 23 år gammel. I den hjerteskjærende dødsannonsen hans avslører foreldrene hvorfor han døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi ønsker å dele denne historien i håp om at liv kan bli reddet og at hans død ikke var forgjeves, sier Stephanie Oswald til Fox News.

Stephanie mistet sønnen Andrew Oswald Jr. 27. januar i år.

Han ble 23 år gammel, og døde av en heroinoverdose hjemme i Hamilton i den amerikanske delstaten New Jersey.

Svært få visste om avhengigheten hans.

– Ingen av vennene hans visste at han brukte narkotika – ikke før han dro på rehab. Dette var en liten, skitten hemmelighet, men vi var nødt til å fortelle den, sier Stephanie til nettstedet.

Russisk rulett

Hun medgir at de ved å avsløre heroniavhengigheten i dødsannonsen, sto i fare for å ødelegge Andrews ettermæle.

Stephanie og ektemannen Andrew Sr. bestemte seg for å fortelle om overdosen for å advare andre.

– Jeg nølte. Det føltes som om jeg skulle utlevere sønnen min. Ektemannen min sa: «Vi skriver det. Fortell dem. Fortell dem at de spiller russisk rulett hvis de tar opioider eller heroin», sier hun.

«Andrew var en gammel sjel. Han hadde et stort hjerte og en stor fremtid. Som barn, var Andrew full av nysgjerrighet og humor. Han var oppvakt, følsom, smart, snill og sjarmerende. Hans lidenskap var musikk, og han viste oss en ny, fantastisk verden av lyd,» kan man lese i dødsannonsen, som er publisert på begravelsesbyrået Derrico Funeral Home sine nettsider.

De forteller at Andrews liv sakte, men sikkert endret seg.

«På ungdomsskolen startet han å eksperimentere med narkotika, men han sa: «Dette er ikke noe for meg». Vi er ikke sikre på når han begynte å snorte heroin, men så fort vi skjønte det, sendte vi ham på rehab,» skriver de.

HEROINAVHENGIG: I dødsannonsen beskriver familien Andrew, på godt og vondt. Foto: Skjermdump
HEROINAVHENGIG: I dødsannonsen beskriver familien Andrew, på godt og vondt. Foto: Skjermdump

Hjerteskjærende telefon

Etter 90 dager på rehab, flyttet Andrew inn i et såkalt «sober house» sammen med to andre nyktre menn.

Sammen skulle de tre holde hverandre unna rusmidler.

«Han fikk seg jobb og flyttet inn i en leilighet med to av sine tørrlagte venner. Han tilsynelatende blomstret, men så fikk vi en telefon fra en venn som fortalte at han injiserte heroin. Vi gjorde alt vi kunne for å få ham til å slutte, men heroinen vant kampen,» skriver Stephanie.

I dødsannonsen forteller hun hvorfor hun velger å avsløre sønnens hemmelighet.

«Dagen Andrew døde, døde vi sammen med ham. Vi savner ham hver dag i resten av våre liv. Smerten etter hans død er hjerteskjærende og utålelig, og det er derfor historier som Andrews ikke må bli ignorert. Den eneste måten vi kan bekjempe heroin-epidemien, er å dele historiene våre og øke bevisstheten».

Overveldende respons

Det tok ikke lang tid før reaksjonene på dødsannonsen kom. Stephanie forteller at responsen var overveldende.

På bare noen dager fikk Oswald-familien flere hundre telefoner, meldinger og brev, og flere hundre møtte opp i Andrews begravelse.

Mange som tok kontakt og møtte opp har selv mistet sine kjære til rus og overdoser.

– Avhengighet er en psykisk sykdom. Ingen planlegger å bli avhengig, sier hun. Mange jeg møtte fortalte at de fant trøst i dødsannonsen, hvor vi skrev at avhengighet ikke er et tegn på svakhet, men en sykdom, sier Stephanie.

Skremmende økning

New York Post skriver at i 2015 døde over 52.000 amerikanere av overdose.

61 prosent av dem brukte reseptbelagte medikamenter eller ulovlige opioider.

Fra 2014 til 2015 økte heroinrelaterte dødsfall med 20,6 prosent. Siden år 2000, har over 300.000 amerikanere dødd av opioideoverdoser.

Helsedirektoratet melder at det i 2015 ble registrert 289 narkotikautløste dødsfall blant bosatte i Norge, og at Norge de siste årene har hatt blant de høyest registrerte forekomstene av narkotikautløste dødsfall per innbygger i Europa.

Fire av fem dødsfall narkotikarelaterte dødsfall skyldes inntak av rusmidler med sprøyte.