Kan ha funnet nye spor etter drapsmannen 11 år etter det brutale drapet

LØRENSKOG / LILLESTRØM (ÅSTED NORGE): Småbarnsfaren ble skutt og drept på arbeid for 11 år siden. Nå undersøker politiet nye spor.

Natt til søndag 14. mai 2006 ble Najaf Abbas (38) skutt og drept inne på gatekjøkkenet Skårer Grill i Lørenskog. Politiet tror småbarnsfaren ble skutt på kloss hold mens han sto og lagde mat.

Et av skuddene traff ham i pannen.

– Slik det ser ut for oss, så var det et brutalt drap. Det var en henrettelse og gjerningsmannen har stått forholdvis tett opptil Abbas da han ble skutt, sier politioverbetjent Kjersti Thallaug Fagerli, leder for etterforskningsseksjonen i Romerike til Åsted Norge.

I 11 år har politiet jaktet på en gjerningsmann, men de har hatt få spor å gå etter. Nå kan de stå ovenfor et gjennombrudd i saken, etter Oslo universitetssykehus ble bedt om å undersøke flekker på en kniv som Abbas holdt i hånden da han ble drept.

Teorien er at kniven kan ha blitt brukt i et basketak i forkant av at de dødelige skuddene ble avfyrt.

Kniven ble undersøkt på Oslo Universitetssykehus tidligere denne måneden. Flekkene indikerte at det kan være rester av blod på kniven.

Om det er blod, håper politiet at blodet kan stamme fra gjerningsmannen.

VANSKELIGE AVHØR: – Vi er sikre på at det er personer som har vært inne til avhør som sitter på opplysninger om hvem som står bak, sier politioverbetjent Kjersti Thallaug Fagerli, leder for etterforskningsseksjonen i Romerike
VANSKELIGE AVHØR: – Vi er sikre på at det er personer som har vært inne til avhør som sitter på opplysninger om hvem som står bak, sier politioverbetjent Kjersti Thallaug Fagerli, leder for etterforskningsseksjonen i Romerike Foto: ÅSTED NORGE

I tillegg til kniven, har politiet gjort nye undersøkelser av patroner og patronhylser som ble funnet i og i nærheten av åstedet, samt klærne Abbas hadde på seg da han ble drept.

– Vi har ikke fått de endelige resultatene ennå, sier Thallaug Fagerli.

Av taktiske hensyn ønsker politiet derfor ikke å kommentere de nye funnene.

Ingen vitner til drapet

Najaf Abbas var alene på jobb da han ble drept. Vitner i området sier at de hørte skuddene, men ingen så hvem som avfyrte våpenet.

NYE UNDERSØKELSER: De nye bevisene ble undersøkt på Oslo Universitetssykehus. Overingeniør Anne-Gunn Skalleberg fant flekker som indikerte for blod.
NYE UNDERSØKELSER: De nye bevisene ble undersøkt på Oslo Universitetssykehus. Overingeniør Anne-Gunn Skalleberg fant flekker som indikerte for blod. Foto: ÅSTED NORGE

Det siste innslaget på kasseapparatet var kl. 00:49. Politiet mener Abbas ble skutt ca. 01:30. Flere kunder var innom gatekjøkkenet kort tid etter drapet, men så ikke 38-åringen som lå død bak kjøkkendisken.

Kl. 01:41 ringer et vitne til politiet og forteller om drapet.

Inne på åstedet fant politiet få spor etter gjerningsmannen, bare patroner og patronhylser. Selve våpenet har aldri blitt funnet, men det dreier seg om et skytevåpen med kaliber .22.

ÅSTEDET: Utenfor åstedet fant politiet patroner og tomhylser som stammer fra drapsvåpenet. Det var ingen vitner til drapet 
ÅSTEDET: Utenfor åstedet fant politiet patroner og tomhylser som stammer fra drapsvåpenet. Det var ingen vitner til drapet  Foto: POLITIET

De få funnene styrker politiets teori om at drapet var en planlagt henrettelse.

– Gjerningsmannen har oppholdt seg kort tid inne på gatekjøkkenet. Gått inn, skutt og forlatt åstedet fort, sier Thallaug Fagerli.

Politiet tror at gjerningsmannen ankom grillen og senere forsvant til fots. I nærheten av gatekjøkkenet ble det funnet en patron som knyttes opp mot drapsvåpenet.

– Det vi vet er at en patron er funnet 50-100 meter fra gatekjøkkenet i retning mot Skårerkrysset. Vi er usikre på om den patronen er mista i forkant av drapet eller i etterkant, sier Thallaug Fagerli.

Mange avhør, få spor

I forkant av drapet var Abbas i konflikt med flere miljøer. Det var blant annet godt kjent at flere av de han var i konflikt med var fra kriminelle grupperinger fra Oslo.

NYE SPOR: Denne kniven ble funnet på åstedet. Sammen med andre spor, har de nå blitt undersøkt på nytt for å finne gjerningspersonen som drepte Najaf Abbas.ÅSTED NORGE / PRIVAT
NYE SPOR: Denne kniven ble funnet på åstedet. Sammen med andre spor, har de nå blitt undersøkt på nytt for å finne gjerningspersonen som drepte Najaf Abbas.ÅSTED NORGE / PRIVAT

Totalt har over 250 personer har vært inne til avhør, men politiet har fått svært få opplysninger. De føler seg allikevel sikre på at mange av de som ble avhørt vet mer om drapet enn de gir uttrykk for.

– Vi er sikre på at det er personer som har vært inne til avhør som sitter på opplysninger om hvem som står bak, men de har ikke villige til å meddele politiet dette. Dette har vanskeliggjort etterforskningen svært mye, sier Thallaug Fagerli.

Ingen har noen gang vært siktet for drapet. Politiet håper nå at de nye undersøkelsene kan kaste et nytt lys over hvem som tok livet av Abbas.

– Målet er å finne en delvis eller fullstendig DNA-profil. Abbas etterlot seg fire barn som vi gjerne vil gi et svar til, sier politioverbetjenten.