Nasjonal sikkerhetsmyndighet mener det enorme data-angrepet kan ha utnyttet sikkerhetshull i brannmurer, og dermed ikke bare spredt seg gjennom e-poster. (Foto: @fendifille via AP)
Nasjonal sikkerhetsmyndighet mener det enorme data-angrepet kan ha utnyttet sikkerhetshull i brannmurer, og dermed ikke bare spredt seg gjennom e-poster. (Foto: @fendifille via AP)

tror de vet årsaken til spredningen:

Vil skanne norske departementer og institusjoner for sikkerhetshull

Nasjonal sikkerhetsmyndighet tror data-angrepet som har rystet verden også kan ha blitt spredd direkte via internett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 200 000 ofre i minst 150 land er så langt rammet av løsepenget-viruset «WannaCry», ifølge Europol.

Tidligere er det meldt at angrepet ble spredd via e-post, men nå tror Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) at det i tillegg kan ha blitt spredd via internett gjennom svakheter i brannmurer.

– Vi tror det kan være en kombinasjon av e-post og sikkerhetshull i brannmurer, ja, sier avdelingsdirektør for cybersikkerhet i NSM, Hans Christian Pretorius til TV 2.

– Det at det trolig også kan spres direkte inn i systemet via internett, gjør at omfanget kan bli stort mye raskere, sier Pretorius.

NSM er nå i høy beredskap og setter inn tiltak for å sikre at ikke Norge blir rammet i større grad.

– Vi har nå startet arbeidet med å skanne norske departementer og institusjoner for sikkerhetshull. Dette tar noe tid, fordi vi må ha tillatelse fra det enkelte departement for å gjennomføre en slik sjekk, sier Pretorius.

Sikkerhetsmyndighetene sier man kan sikre seg mot angrepet ved å sørge for å ha oppdatert programvare, og oppfordrer både privatpersoner, virksomheter og institusjoner om å sikre at de har dette.

Tiltar i styrke

Europol melder også at hackerangrepet søndag igjen tiltar i styrke, etter at det ble sinket av en IT-ekspert som lørdag kjøpte et domene som ble brukt i angrepet.

– Vi har aldri opplevd noe lignende. Den siste opptellingen viser over 200.000 ofre i minst 150 land. Mange av disse ofrene vil være selskaper, deriblant store konserner, sier Rob Wainwright, sjefen for Det europeiske politibyrået, til britiske ITV.

Myndighetene jakter nå på dem som sto bak angrepet, samtidig som eksperter på datasikkerhet advarer om at det trolig kommer flere angrep, og at de kan bli enda verre enn dette.

Viruset som har infisert datamaskiner verden over fører til at brukerne ikke lenger får tilgang til datafilene, samtidig som det kreves en løsesum for at maskinen igjen skal kunne låses opp.

117 ofre skal ha betalt

Allerede lørdag fastslo Europol at angrepet var det største i sitt slag noensinne. Det ble da anslått at rundt hundre land var rammet.

Sjefsforsker i antivirus-selskapet F-Secure, Mikko Hypponen, hevdet søndag på Twitter at 117 ofre har betalt løsepenger til personene som står bak det massive angrepet. Det betyr at de har fått inn 30.000 dollar, eller rundt 260.000 kroner så langt.

«Det er ingenting, sammenlignet med skaden de har gjort», skriver Hypponen.