200.000 ofre fra 150 land skal ha fått denne meldingen opp på sine skjermer, som følge av hackerangrepet.  (@fendifille via AP)
200.000 ofre fra 150 land skal ha fått denne meldingen opp på sine skjermer, som følge av hackerangrepet.  (@fendifille via AP)

Europol: Dataangrepet rammet 200.000 ofre i over 150 land

Dataangrepet som infiserte IT-systemer verden over fredag, rammet 200.000 ofre i over 150 land, opplyser sjefen for Europol.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Europol melder også at hackerangrepet søndag igjen tiltar i styrke, etter at det ble sinket av en IT-ekspert som lørdag kjøpte et domene som ble brukt i angrepet.

– Vi har aldri opplevd noe lignende. Den siste opptellingen viser over 200.000 ofre i minst 150 land. Mange av disse ofrene vil være selskaper, deriblant store konserner, sier Rob Wainwright, sjefen for Det europeiske politibyrået, til britiske ITV.

Myndighetene jakter nå på dem som sto bak angrepet, samtidig som eksperter på datasikkerhet advarer om at det trolig kommer flere angrep, og at de kan bli enda verre enn dette.

Viruset som har infisert datamaskiner verden over fører til at brukerne ikke lenger får tilgang til datafilene, samtidig som det kreves en løsesum for at maskinen igjen skal kunne låses opp.

Allerede lørdag fastslo Europol at angrepet var det største i sitt slag noensinne. Det ble da anslått at rundt hundre land var rammet.

Sjefsforsker i antivirus-selskapet F-Secure, Mikko Hypponen, hevdet søndag på Twitter at 117 ofre har betalt løsepenger til personene som står bak det massive angrepet. Det betyr at de har fått inn 30.000 dollar, eller rundt 260.000 kroner så langt.

«Det er ingenting, sammenlignet med skaden de har gjort», skriver Hypponen.