PROBLEMER: East and North Hertfordshire NHS trust forteller om problemene på sine nettsider. Skjermdump: PA/AP
PROBLEMER: East and North Hertfordshire NHS trust forteller om problemene på sine nettsider. Skjermdump: PA/AP

Massivt dataangrep rammer en rekke land – hackere krever løsepenger

Flere britiske sykehus ble fredag utsatt for et dataangrep som førte til at pasienter måtte avvises og ambulanser omdirigeres. Nasjonale sikkerhetsmyndigheter i Norge følger saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et massivt dataangrep ser ut til å ha rammet organisasjoner i en rekke land, ifølge britiske BBC.

Den britiske allmennkringkasteren skriver at det er rapportert om infiserte datamaskiner i så så mange som 74 land, inkludert Storbritannia, USA, Kina, Russland, Spania, Italia, Vietnam og Taiwan.

Sikkerhetseksperter mener at de ulike tilfellene har en sammenheng.

– Dette er stort, sier Jakub Kroustek i sikkerhetsprogramvareselskapet Avast. til BBC.

Han skriver på selskapets nettside at Avast har registrert hele 57.000 tilfeller, hovedsaklig i Russland, Ukraina og Taiwan.

Regner med at Norge blir rammet

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) opplyser til TV 2 at de følger saken.

– Vi følger med på denne saken og samler informasjon i øyeblikket, men så langt er det ikke registrert norske virksomheter som er berørt, sier kommunikasjonsdirektør i Mona Strøm Arnøy i NSM i 19-tiden.

Til NRK sier avdelingsdirektør Hans Christian Pretorius at de regner med at Norge vil bli rammet.

– Vi regner med at også Norge vil bli angrepet, sier han.

Pasienter avvises ved sykehus

I Storbritannia er en rekke sykehus rammet av angrepet, noe som førte til at pasienter ble avvist og ambulanser omdirigert, ifølge en rekke britiske medier.

Det britiske helsevesenet NHS opplyste fredag ettermiddag at sykehus og stiftelser over hele Storbritannia er utsatt for tekniske problemer.

NHS Merseyside, som drifter flere sykehus i Nordvest-England, tvitret at «etter et mistenkt nasjonalt cyberangrep, så tar vi alle mulige forholdsregler for å beskytte vårt lokale NHS-system og tjenester».

Ifølge Sky News er rundt 40 av NHS' organisasjoner berørt av angrepet.

Flere sykehus oppfordret pasienter til å kun oppsøke sykehus i nødstilfeller. Og flere ambulanser ble omdirigert til andre sykehus som ikke var rammet av dataangrepet.

Den britiske statsministeren Theresa May bekrefter at cyberangrepet som har rammet britiske sykehus er en del av et større internasjonalt angrep, ifølge Associated Press (AP).

Krever løsepenger

Det dreier seg etter alt å dømme om programvaren Wanna Decryptor, også kalt Wannacry, opplyser Storbritannias nasjonale datasikkerhetssenter, som bistår politiet i etterforskningen.

The Sun skriver at hackerne har kryptert filene, og krever 300 dollar, det vil si rundt 2600 norske kroner, per datamaskin. Dette beløpet kan bli doblet hvis ikke løsepengene blir betalt i løpet av tre dager.

– Pasientdata sikre

Det er foreløpig ingenting som tyder på at pasientjournaler er kommet på avveie, ifølge senteret.

– På dette tidspunktet har vi ingen bevis for at man har fått tilgang til pasientdata, heter det i en uttalelse.

Senteret understreker at angrepet har rammet en rekke sektorer, og at det ikke ser ut til å ha vært rettet spesielt mot helsevesenet.

Dataangrep med utpressingsprogrammer har økt i omfang over hele verden den siste tiden. Flere av angrepene har vært rettet mot viktig infrastruktur, som sykehus, politi og kollektivtrafikkselskaper.

NTB/TV 2