Kom først til helikopterstyrten:  – Visste at det var alvorlig

Innsatsen til redningsskøyta utgjorde trolig forskjellen mellom liv og død. – Vi ser ikke akkurat på oss selv som noen helter, sier det ydmyke mannskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld ble det svært dramatisk for mannskapet om bord på redningsskøyta Bjarne Kyrkjebø i Bergen.

Et helikopter som forsøkte å lande på luksusyachten Bacarella, havarerte og havnet i sjøen.

Redningsskøyta hadde en båt under slep like ved da ulykken skjedde, og slapp linen umiddelbart før de satt full fart mot havaristen for full maskin.

– Det tok vel noen sekunder før vi skjønte hva som faktisk hadde skjedd. Jeg så noe i øyekroken som falt ned, og hvorpå vi hørte et vanvittig krasj og et plask, sier matros Kristian Lundemo til TV 2 fredag.

De er likevel ydmyke overfor hyllesten fra politiet, som mener innsatsen deres utgjorde en forskjell mellom liv og død, der og da.

– Det føles veldig godt å ha gjort en god jobb som forhåpentligvis har reddet tre liv. Vi ser ikke akkurat på oss selv som noen helter da, men vi føler oss veldig kry over den jobben vi har gjort, og er glad for å kunne hjelpe, sier bestmann på redningsskøyta, Magnus Hafslund.

Ulykkesvideo frigitt

Fredag ble flere videoer som viser ulykken frigitt av politiet. Statens havarikommisjon for transport opplyser at en presenning som havnet i rotoren var den utløsende årsaken til helikopterstyrten. Lundemo og hans kolleger konstaterte raskt at ulykken var alvorlig.

– I de få minuttene vi hadde til disposisjon før vi kom frem til havaristen, gjør vi oss en del tanker om hva som eventuelt kan møte oss. Det vi konstaterte er at dette er alvorlig. Det visste vi, og da forbereder vi oss på at vi kan bli nødt til å gjøre ting som vi vanligvis ikke gjør, sier Lundemo.

Mannskapet på RS Bjarne Kyrkjebø. Fra venstre: Matros Kristian Lundemo, bestmann Magnus Hafslund og skipper Espen Johan Hole. Foto: Trine Hvamb / TV 2
Mannskapet på RS Bjarne Kyrkjebø. Fra venstre: Matros Kristian Lundemo, bestmann Magnus Hafslund og skipper Espen Johan Hole. Foto: Trine Hvamb / TV 2

Sammen med Hafslund sto de på dekk mens skipper Espen Johan Hole styrte skøyta mot helikopteret.

– Vi møtte helikopteret som lå opp ned i sjøen, og tre personer som vi plukket opp fra helikopteret. De hadde kommet seg opp på helikopteret, så vi tok dem om bord hos oss og fikk dem i sikkerhet.

Fullt fokus på jobben

En av de tre personene var kritisk skadd, og mannskapet måtte utføre livreddende førstehjelp om bord i båten. Alle de tre som satt i helikopteret var i sjokk etter ulykken.

For Hafslund er det første gang han er med på en så dramatisk ulykke. Han stolte på treningen han har fått, og hadde fullt fokus på jobben.

– Akkurat der og da tenkte jeg ikke så mye. Man husker det man har lært i opplæringen og fokuserer veldig på det. Så kan man la tankene og følelsene komme etter det, sier han.

Hylles av politiet

To menn på 53 og 62 år er utskrevet fra Haukeland universitetssjukehus etter helikopterulykken i Bergen, opplyser Helse Bergen. Tilstanden for en tredje mann ble torsdag kveld fortsatt betegnet som kritisk.

Politiets innsatsleder Frank Listøl framhevet Redningsselskapets innsats i de første kritiske minuttene etter ulykken.

– De hadde en båt under slep på Sandviksflaket og ble vitner til hele havariet. De kappet fortøyningene og gikk for full maskin mot havaristen. Jeg kjenner ikke alle detaljene, men de skal ha en stor del av æren for sin innsats for at vi har tre stykker fra helikopteret som vi fikk brakt i land kjapt, sa Listøl til TV 2 natt til torsdag.

.