Det er ikke alltid mobiltelefonen klarer ta de bildene vi ønsker oss. Ved å klipse på et objektiv kan du utvide bruksfeltet til mobilkameraet betraktelig.

Telelinse eller vidvinkel

Sammen med Lyd & Bilde har TV 2 hjelper deg testet flere modeller.

– Du kan få en telelinse som gjør det mulig å komme nærmere og som er fin å ha til portretter, eller du kan sette på en vidvinkel som er tøft til landskapsbilder, sier sjefredaktør i Lyd & Bilde, Lasse Svendsen, til TV 2 hjelper deg.

Svendsen har vurdert tele-, vidvinkel- og makrolinser fra produsentene Zeiss, Black Eye og Olloclip.

– Et godt mobilobjektiv bør ha god bildekvalitet, og være lett å sette på og ta av. Det er vesentlig at bildene faktisk blir bedre og ikke dårligere.

Øverse bilde er tatt med vidvinkel fra Zeiss. Nederste bilde er tatt med vidvinkel fra Black Eye, og tydelig mer uskarp. Foto: Terje Andersen, TV 2 hjelper deg
Øverse bilde er tatt med vidvinkel fra Zeiss. Nederste bilde er tatt med vidvinkel fra Black Eye, og tydelig mer uskarp. Foto: Terje Andersen, TV 2 hjelper deg

Zeiss er overlegen på bildekvalitet

I testen er det store forskjeller i bildekvalitet. Zeiss er best i test og leverer det klart beste, men også dyreste, objektivet. Ser vi på bilder tatt med vidvinkellinsa har de perfekt skarphet fra kant til kant, og det er ingen mørke hjørner.

Bildekvaliteten blir ekstra tydeligere om vi sammenligner et bilde tatt med Zeiss vidvinkel med et bilde tatt med vidvinkelen til Black Eye.

Testvinner: Zeiss gir overlegen bildekvalitet. 
Testvinner: Zeiss gir overlegen bildekvalitet. 

– I bildet fra Black Eye er det tydelige reflekser fra linsa, det er mye bua linjer og det er skarpt bare i midten. I hjørnene har du også mørkere hjørner og tydelig uskarphet, sier Lasse Svendsen til TV 2 hjelper deg.

Olloclip kommer med tre linser i pakken. 
Olloclip kommer med tre linser i pakken. 

Olloclip gir deg mye for pengene

Mobillinser kan bli en kostbar affære. Linsene fra Zeiss må kjøpes separat, og bare vidvinkellinsen koster 2295 kroner. I tillegg kan linsene fra Zeiss være litt klønete å håndtere, da de må skrus på og av om du vil bytte objektiv.

Olloclip Core Lens Set inneholder makro-, tele- og vidvinkellinse og er svært praktisk å håndtere. Bildekvaliteten er god på alle linsene, og prisen er langt mer sympatisk: 1095 kroner.

Black Eye

Black Eye er testens billigste og enkleste linser, og er svært lette å montere da de kun settes på med en klype. Det kan være litt utfordrende å treffe linsa, og krever litt justering. Bildekvaliteten er ikke den beste.

Alle testens linser

Zeiss Exolens Wide Angle kr 2295.

Zeiss Exolens Telephoto kr 2095.

Zeiss Exolens Macro lens kr 1545.

Olloclip Core Lens Set kr 1095.

Black Eye Tele 3X kr 999.

Black Eye FF Fisheye kr 549.

Black Eye 2 in 1 (vidvinkel og makro) kr 499.

Zeisslinsene passer til nyere iphone. Black Eye passer både foran og bak på alle mobiltelefoner. Olloclip passer til et begrenset utvalg mobiltelefoner.