RISTER PÅ HODET: Charles Schumer er kritisk til at president Trump sparker FBI-sjefen. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)
RISTER PÅ HODET: Charles Schumer er kritisk til at president Trump sparker FBI-sjefen. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Senatsleder: Sparkingen er et stort feiltrinn

Charles Schumer, Demokratenes leder i Senatet, kaller det et stort feiltrinn av president Donald Trump å gi FBI-sjef James Comey sparken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Tidligere i dag ringte president Trump meg og informerte om at han gir direktør Comey sparken. Jeg sa til presidenten, «Herr president, med all respekt, du gjør en stor feil», sier Comey til journalister tirsdag kveld lokal tid.

Demokraten stiller spørsmål ved om avskjedigelsen har sammenheng med at etterforskningen «kom for tett på» for presidenten.

– Denne etterforskningen må ledes så langt unna Det hvite hus som mulig, og lengst mulig unna noen Trump har utnevnt, sier han videre.

– Sutring

Tidlig onsdag morgen norsk tid kommenterte Trump Schumers kritikk. I en Twitter-melding kaller presidenten Schumer for «sutrete».

– Cryin' Chuck Schumer sa nylig at «jeg ikke har tillit til ham (James Comey) lenger». Så opptrer han indignert.

Republikaner-veteranen John McCain sier Kongressen må nedsette en spesialkomité for å etterforske Russlands innblanding i fjorårets presidentvalg. Trumps avgjørelse om å fjerne Comey «bekrefter bare behovet og nødvendigheten av en slik komité», sier han.

Krever uavhengig gransking

Andre demokrater krever også at en uavhengig kommisjon eller aktor skal etterforske de mulige forbindelsene mellom Trumps valgkamp og Russland. Senator Kamala Harris skriver at man ikke vente med å igangsette en uavhengig etterforskning.

– Jeg har sagt det før og sier det igjen, vi må ha en spesialaktor til å holde kontroll over FBIs Russland-etterforskning.

Dick Durbin, demokratenes «nummer to» i Senatet, sier han avventer informasjon fra Det hvite hus om etterforskningen kommer til å fortsette.

Spesiell timing

TV 2s reporter i USA, Fredrik Græsvik, forteller onsdag morgen at spørsmålet mange nå stiller seg er hvorfor Comey fikk sparken akkurat nå og hvorfor de hadde det så travelt.

– Mange vil nå kreve at det blir en uavhengig gransking slik at det amerikanske folket får vite om det var noen forbindelse mellom Trumps valgkamp og Russland, sier Græsvik til Nyhetskanalen.

Oppsigelsen sammenlignes også med Watergate-skandalen i 1973. President Richard Nixon sparket mannen som hadde ansvaret for å etterforske ham for eventuelle lovbrudd. Saken slo hardt tilbake på president Nixon, som måtte forlate Det hvite hus kort tid senere.

(©NTB/TV 2)