FBI-direktør James Comey og USAs president Donald Trump Foto: Scanpix / Jonathan Ernst / Kevin Lamarque
FBI-direktør James Comey og USAs president Donald Trump Foto: Scanpix / Jonathan Ernst / Kevin Lamarque

Trump sparket FBI-direktøren

James Comey fikk sparken med umiddelbar virkning tirsdag kveld, opplyser Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FBI-direktør James Comey har fått sparken av USAs president Donald Trump.

Trump har tatt beslutningen etter «en klar anbefaling» fra justisminister Jeff Sessions og visejustisministeren, sier presidentens talsmann Sean Spicer.

– FBI er en av landets mest verdsatte og respekterte institusjoner, og dagen i dag markerer en ny begynnelse for vår kronjuvel innen rettshåndhevelse, sier Trump i en pressemelding sendt fra Det hvite hus.

Fikk brev fra Trump

I et avskjedsbrev til Comey undertegnet Trump, skriver presidenten at Comey ikke er i stand til å lede FBI.

– Selv om jeg setter stor pris på at du, ved tre ulike anledninger, har informert meg om at jeg ikke er under etterforskning, er jeg ikke desto mindre enig i at du ikke klarer å lede byrået effektivt, skriver Trump.

Les brevet her:

Letingen etter en ny toppsjef starter umiddelbart, opplyses det i pressmeldingen.

Ifølge nyhetsbyrået AP fikk Comey beskjeden i Los Angeles mens han snakket til en gruppe FBI-agenter. Under talen begynte tv-skjermer i rommet å melde nyheten om at han hadde fått sparken.

Først skal Comey ha humret over nyheten og trodd at det dreide seg om en slags spøk. Men etter talen forsvant han inn i et kontor og kom ikke tilbake, forteller en FBI-medarbeider til AP.

56-åringen har sittet fire år av åremålet på ti år som FBI-sjef. Han ble utnevnt at tidligere president Barack Obama.

Refser etterforskningen

Den oppsiktsvekkende nyheten kom kort tid etter at Comey vitnet om FBIs etterforskning av Russlands hacking under det amerikanske valget, Trump-medarbeideres påståtte bånd til Russland og den påståtte avlyttinga av Trump Tower.

Dette avviser Det hvite hus.

«Det finnes INGEN BEVIS på en sammensvergelse mellom Trump og Russland og det finnes INGEN BEVIS på en Trump/Russland-skandale», skriver en talsperson i en e-post til amerikanske medier, ifølge AFP.

Har fått skylden for Clintons tap

Comey har i tillegg vært sentral i kontroversen om tidligere presidentkandidat Hillary Clintons bruk av en privat server til eposter, da hun var utenriksminister.

Like før presidentvalget i november sendte ut et brev til flere i Kongressen hvor han kunngjorde at FBI undersøkte Clintons e-poster. I ettertid har han fått skylden for at seieren hennes glapp, fordi brevet kunne ha vippet mange velgere.

Direktøren har nylig fått mye refs etter at FBI måtte rette en uttalelse Comey sa under ed om Clintons eposter i forrige uke.

Under en høring sa Comey at Clintons nære rådgiver Huma Abedin hadde videresendt «hundrevis og tusensvis» av eposter til sin ektemann, inkludert eposter med hemmeligstemplet informasjon.

Men tirsdag, kun timer før oppsigelsen ble kjent, rettet FBI på denne uttalelsen. Det var kun «et lite antall» av de tusener av eposter som ble funnet på datamaskinen som hadde blitt videresendt, de fleste var sikkerhetskopier fra annet elektronisk utstyr. I brevet beklager byrået at Comey kom med feilaktige opplysninger.

Les pressemeldingen fra Det hvite hus her: