DIKTATOR: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un vinker under en militærparade i Pyongyang i Nord-Korea. Foto: AP Photo/Wong Maye-E
DIKTATOR: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un vinker under en militærparade i Pyongyang i Nord-Korea. Foto: AP Photo/Wong Maye-E

– Representanter fra Nord-Korea og USA holder samtaler i Norge

Sørkoreanske og japanske medier hevder representanter fra Nord-Korea og USA holder samtaler i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge ikke navngitte sørkoreanske diplomater holdes samtalene i Oslo mandag og tirsdag, skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, ifølge nyhetsbyrået UPI.

En talsmann for Kinas utenriksdepartement, Shi Xiang, sier at Kina håper samtalene skal bidra positivt på forholdet mellom USA og Nord-Korea, melder japanske TBS News. Også han sier at samtalene skal foregå i Oslo, men det er ikke klart hvem som er tilrettelegger for samtalene.

Også japanske TV Asahi skriver om det angivelige møtet. Ifølge nettsiden skal tidligere ansatte i det amerikanske utenriksdepartementet møte nordkoreanske tjenestemenn i Oslo.

Utenriksdepartementet skriver til TV 2 på SMS at de ikke vil kommentere norsk engasjement i freds- og forsoningsarbeid.

Etter hva NRK erfarer arrangerer ikke norske myndigheter slike samtaler, men det er ikke utelukket at andre gjør det.

– Uoffisielle møter ved jevne mellomrom

Ifølge nyhetsbyrået UPI, som siterer Yonhap, skal nordkoreanske tjenestemenn møte forhenværende amerikanske tjenestemenn til en runde uformelle samtaler. Den første runden holdes i Oslo over to dager.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap opplyser det amerikanske utenriksdepartementet at uoffisielle møter holdes ved jevne mellomrom, uten involvering fra amerikanske myndigheter.

Det amerikanske utenriksdepartementet opplyser dette etter at japanske medier meldte at Choe Son-hui, som har ansvar for USA-relaterte saker ved det nordkoreanske utenriksdepartementet, var på vei til Europa i forbindelse med samtaler med tidligere amerikanske tjenestemenn.

I november gjennomførte hun lignende samtaler i Geneve i Sveits.

Choe hadde også planlagt å dra til New York i mars, men ble nektet visum etter giftdrapet på Kim Jong-nam, halvbroren til Kim Jong-un.

– Håper på samtaler

Tidligere statsminister og leder av Oslosenteret, Kjell Magne Bondevik, sier han håper på samtaler mellom USA og Nord-Korea.

– Jeg vet ikke om det er noen slike samtaler på gang, men jeg håper det. For det vi må unngå er en militær konfrontasjon. Hvis Nord-Korea har atomvåpen, eller har atomvåpen under utvikling, så er det en veldig farlig situasjon. Det gjelder å legge grunnlaget for forsoning, og da må jo også Sør-Korea inn, sier han til TV 2.

Han forklarer at slike samtaler gjerne begynner på et lavere diplomatisk nivå, og Bondevik tror det er flere grunner til at Norge blir trukket frem som et mulig sted for samtalene.

– Ingen frykter Norge. Vi er et lite land, og ingen tror at vi kommer med dobbelagenda eller personlige interesser. Derfor har vi flere ganger vært brukt. Det har ofte startet med at det er frivillige organisasjoner som har bygget opp tillit på begge sider, og så har myndighetene blitt trukket inn, fortsetter han.

Forslo Norge som fredsmegler

Direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, sier til NTB at japanske medier har tatt kontakt med ham om saken mandag, men at det dessverre ikke er et sakskompleks han følger.

Harpviken trekker fram at pave Frans i slutten av april tok til orde for forhandlinger for å løse den spente situasjonen knyttet til Nord-Koreas atomvåpenambisjoner. Paven nevnte da Norge som en mulig mekler.

– Det er mange meklere i verden som har stilt seg til disposisjon. For eksempel er Norge rede til å hjelpe, sa paven da han kom inn på temaet han omtalte som «en verdenskrig i flere deler».

– Paven var ute med sin uttalelse for halvannen uke siden, og da må jeg innrømme at jeg tenkte at det er veldig annerledes enn de fredsprosessene Norge har profilert seg på tidligere. Norge har nesten utelukkende meklet i borgerkrigssituasjoner, sier Harpviken.

PRIO-direktøren sier at han synes det er vanskelig å se hva Norge har som sikrer en god posisjon i denne sammenhengen, men at man aldri skal utelukke noe 100 prosent.

– Men et valg av Oslo og Norge er så lite opplagt at jeg ville vært overrasket om det stemmer, sier Harpviken.

NTB/TV 2