Bruker tegnefilm for å advare barn mot overgrepsturister

PATTAYA/THAILAND: TV 2 ble med til slummen der gatebarn får undervisning for å beskytte seg mot overgripere fra vestlige turister.

Hvert år lokker de mange vakre strendene i Sørøst-Asia til seg flere hundre tusen nordmenn. De fleste drar til land som Thailand, Filipinene og Kambodsja for å nyte sol og varme.

Men enkelte reiser hit for helt andre ting.

Den siste tiden har TV 2 satt fokus på overgrepsdømte nordmenn som drar ut av Norge, til land som Kripos betegner som risikoland, med enkel tilgang på fattige barn.

I løpet av ett år reiser trolig flere hundre nordmenn, som er tidligere straffedømte for overgrep mot barn, ut av Norge.

– Det er mange pedofile her

Ett av landene de reiser til er Thailand, hvor det lenge har vært et problem at rike vestlige turister forgriper seg på fattige barn.

I fattige arbeidsleire i landet, hvor det bor ulovlige innvandrere fra Kambodsja og Burma, er det mange utsatte barn. Mens de voksne er på arbeid er barna ofte overlatt til seg selv og rusler alene rundt i byen.

Derfor er det opp til humanitære organisasjoner å komme hit, og gi barna informasjon om spesielt pedofile.

– De er mye alene, og det kan være farlig. Det er mange pedofile som kan snakke med dem, og menneskehandel er det mye av her, så det er farlig for dem, sier tyske Christian Frick, som er en av flere frivillige i slummen.

Tegnefilm

Hver dag drar Frick rundt for å forsøke å hjelpe barna, og lære dem hvilke faretegn de skal se etter.

Gjennom en tegnefilm lærer barna at de ikke må stole på vestlige turister som kommer å tilbyr dem gaver eller penger.

– Videoen viser at selv om folk ser vennlige ut, så er dette en del av deres metode for utnyttelse. De oppsøker barna, later som de er snille og gir dem gaver eller penger, forklarer han.

Mot slutten av videoen ender situasjonen ille for barna. Håpet er at de skal forstå at de ikke må høre på overgriperne.

Kripos: Fattige barn er lette ofre

I følge Kripos er vestlig velstand en av hovedgrunnene til at blant annet norske turister drar til såkalte risikoland. Der kan de bruke penger som et virkemiddel for å komme i en posisjon der de kan forgripe seg på barn.

– Rike menn i fra vesten kan dessverre få tilgang til å begå overgrep mot fattige barn i fattige deler av verden, sier Laila Søndrol, leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos.

Søndrol tror noen fristes av tanken på at overgrepene skjer langt hjemmefra.

– Noen føler kanskje at risikoen for å bli tatt er lavere i andre land enn i Norge, sier hun.