Ålesund-venninnner samlet inn penger til brannskadde Wafaa (9): – Holdt på å dette av stolen da vi sjekket kontoen

Wafaas sterke historie gjorde inntrykk på de to venninnene fra Ålesund. Nå har de gode nyheter til den brannskadde niåringen fra Aleppo og familien hennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har gått over all forventning, sier Birgitte Sønsteby.

Sammen med Charlotte Wennersberg står hun bak innsamlingsaksjonen Hjelp Wafaa på Facebook.

TV 2 fortalte første gang om sterkt brannskadde Wafaa Kayari i februar, da vi møtte henne i en flyktningleir i Aleppo.

Historien hennes rørte mange.

Samlet inn penger til ny drosje

Sønsteby og Wennersberg bestemte seg for å prøve å hjelpe familien. De satte seg som mål å kjøpe en ny drosje til faren til Wafaa.

Han mistet levebrødet sitt i eksplosjonen som skadet datteren, og bekymrer seg for fremtiden til henne og resten av familien. Nå bor de på ett rom i flyktningleiren i Aleppo og har ingenting å leve av.

En ny drosje til faren koster 50.000 norske kroner.

Sønsteby forteller om stor oppslutning rundt aksjonen, og at ballen virkelig begynte å rulle etter at TV 2 viste en reportasje der de fortalte om innsamlingen de hadde satt i gang.

– Etter at saken ble vist på TV 2, tok det helt av på Facebook. Folk kommenterte og sendte direkte meldinger til oss, forteller hun.

Fikk inn 200.000 kroner

Reportasjen ble vist fredag 28. april. På grunn av 1. mai-fri mandagen etter, måtte de vente ekstra lenge i spenning før de fikk sjekket kontoen.

Birgitte Sønsteby (t.v.) og Charlotte Wennersberg i Ålesund er svært glade for engasjementet rundt innsamlingsaksjonen for brannskadde Wafaa og familien hennes. Foto: Per Christian Dyrø.
Birgitte Sønsteby (t.v.) og Charlotte Wennersberg i Ålesund er svært glade for engasjementet rundt innsamlingsaksjonen for brannskadde Wafaa og familien hennes. Foto: Per Christian Dyrø.

– Vi håpet på 60-70, men vi turte ikke ha for høye forventninger. Så på tirsdag, da vi så at det var 190 000 der, så holdt vi på å dette ned av stolen, smiler Charlotte Wennersberg.

– Dette betyr at vi kan hjelpe henne enda mer enn vi hadde tenkt, fortsetter hun.

Det var Elizabeth Hoff som utfordret dem til å starte innsamlingsaksjonen. Hun leder Verdens helseorganisasjons arbeid i Syria, og har engasjert seg i saken til Wafaa. Hun er glad og imponert over resultatet av innsamlingsaksjonen.

– Det er bare helt fantastisk. Det viser engasjement og giverglede blant det norske folk, sier hun.

En ny fremtid

Hoff og WHO i Syria vil sørge for at pengene kommer fram til familien.

– Pengene skal først og fremst gå til å kjøpe en drosje til faren, og det har vi allerede satt i gang med å prøve å finne, sier hun.

Hoff jobber nå med å finne ut om Wafaa kan få plastisk kirurgi som ikke kan gjøres i Syria. Hun har allerede vært i kontakt med et sykehus i Roma, men har også planer om å sjekke om Wafaa kan få plastisk kirurgi i ansiktet på et sykehus i Norge.

Elizabeth Hoff leder Verdens helseorganisasjons arbeid i Syria. Hun har engasjert seg personlig i Wafaas historie. Foto: Verdens helseorganisasjon, WHO. 
Elizabeth Hoff leder Verdens helseorganisasjons arbeid i Syria. Hun har engasjert seg personlig i Wafaas historie. Foto: Verdens helseorganisasjon, WHO. 

– Jeg vil kontakte kolleger i Norge og se om hun kan få gratis behandling mot at vi bruker disse pengene på at hun kan få reise og opphold, sier hun.

Det vil bety mye for 9-åringen.

– Er det noen hun ønsker, så er det å få sikre fremtiden og se om hun kan slutte å bli mobba, å bli mobbet på skolen, sier Hoff.

Pengene vil også sikre skolegang for Wafaa, som vi bli lærer når hun blir stor. I tillegg vil de kunne leie en leilighet til familien.

– Dette vil gi nok penger til å leie et husrom for dem som de kan ta vare på selv når de begynner å få inntekt fra taxien, sier Hoff.

Gleder seg til å fortelle det til familien

Hoff vil nå møte familien og fortelle om innsamlingsaksjonen og pengene de har fått inn. De vet ennå ikke om Ålesund-kvinnenes initiativ.

– Elizabeth kommer til å overraske dem. Hun kommer også til å få med seg alle de fantastiske meldingene folk har skrevet på Facebook og vise til Wafaa, slik at hun får se hva folk har skrevet og hvor mange som bryr seg, forteller Wennerberg.

Elizabeth Hoff er imponert over engasjementet folk har vist.

– Jeg ble virkelig rørt da jeg hørte at folk som selv har vært offer for brannskader har gitt penger til Wafaa, og det imponerer meg stort at det har vært donasjoner fra ti kroner til ti tusen kroner. Men det er det engasjementet som folk har vist som har rørt meg mest.

Sønsterby og Wennersberg er takknemlige for at så mange har bidratt til innsamlingsaksjonen, og tror dette vil bety mye for fremtiden til Wafaa.

– Det forandrer jo livet og fremtidsplanene hennes. Folk har gitt en person en fantastisk mulighet, avslutter Wennersberg.