Andrea (14) hatet matte – slik fikk hun toppkarakter

Ungdomsskole-eleven Andrea sleit stort med matte-faget, men alt endret seg da hun traff en spesialpedagog med en unik metode.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg var vel på nivå med en treer, og grudde meg til mattetimene hele tiden. Det var ikke noe gøy.

14 år gamle Andrea Elgurén fra Oslo var som tusenvis av dagens elever. Hun hadde matte-karakterer i det nedre sjiktet, og lå an til å få en skrape i karakterboken.

– Jeg var helt ok i de andre fagene. Det var bare matematikken jeg slet skikkelig med, sier Andrea.

Og det er hun ikke alene om. Ifølge nye tall fra regjeringens realfagsbarometer får hele 20 prosent av dagens elever karakteren 1 eller 2 i mattefaget.

– Disse elevene kan få store problemer med å fullføre videregående skole og å få seg en jobb senere i livet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Dessuten er det stadig flere som velger vekk realfag. Andrea kunne fort vært en av disse, hadde det ikke vært for at hun fikk uventet hjelp.

Slik hjelper hun andre å fatte matte

Det var nemlig spesialpedagog Elin Natås som skulle bli Andreas redning. Sammen med medforfatter Anne Lene Johnsen har Natås skrevet boken «Hvordan fatte matte», der hun bruker en egen metode for å hjelpe frustrerte elever og foreldre med faget.

Andrea og venninnene regner matte i friminuttet. Det måtte noen aha-opplevelser til før hun lærte å elske realfaget. Foto: Ingvild Gjerdsjø.
Andrea og venninnene regner matte i friminuttet. Det måtte noen aha-opplevelser til før hun lærte å elske realfaget. Foto: Ingvild Gjerdsjø.

Metoden går blant annet ut på å hente opp igjen pensumet fra tidligere klassetrinn, og systematisk gå gjennom læreplanen for å finne ut hvilke begreper og deler av pensum man har gått glipp av. Deretter jobber man seg gjennom fagfeltene med både praktiske og teoretiske metoder.

Elins filosofi er at man lett kan forstå avansert matte hvis man bare «tetter kunnskapshullene i grunnmuren».

– Jeg ser jo en rød tråd hos alle mine elever, og det er at de i mer eller mindre grad har hull i grunnmuren av mattekunnskap, sier hun.

Knekte koden som 36-åring

Natås vet selv hvordan det er å slite på skolen. Gjennom hele oppveksten hang hun etter i både lesing, skriving og regning. Det var først i en alder av 36 år at hun fikk hjelp med både dysleksi og grunnleggende mattelære.

Selv i dag blir Elin emosjonell av å tenke tilbake på kampen hun måtte gjennom.

Spesialpedagog Elin Natås har sammen med medforfatter Anne Lene Johnsen skrevet boken «Hvordan fatte matte». Med sin metode vil hun redde frustrerte elever og foreldre i matte-nød.
Spesialpedagog Elin Natås har sammen med medforfatter Anne Lene Johnsen skrevet boken «Hvordan fatte matte». Med sin metode vil hun redde frustrerte elever og foreldre i matte-nød. Foto: Kåre Breivik

– Da jeg sleit, husker jeg at jeg tenkte «nå er jeg dum. Det er meg det er noe galt med». Jeg skjønte egentlig aldri tall eller hvordan man skulle plassere dem, sier Natås.

Da hun ba Dysleksiforeningen om hjelp, kom hun i kontakt med de kjente pedagogene Ragnhild og Magne Nyborg. Ved hjelp av disse startet Natås med 1. klasse-matte, og jobbet seg gjennom grunnskolepensumet.

Ved å tette kunnskapshullene som manglet, lærte hun seg de nødvendige verktøyene for å mestre mattefaget. Nå bruker Elin de samme verktøyene for å hjelpe elever i matte-nød.

– Vil jobbe innen finans

Elins lærehjelp ble redningen for 8. klassingen Andrea. Etter så lite som fire timer hos spesialpedagogen, fikk hun flere aha-opplevelser som for alvor skulle føre til stadig økende mestringsfølelse i mattefaget.

– Da jeg kom til Elin, gikk jeg helt tilbake til 3. klasse-matte. I tillegg brukte vi andre læremetoder, der vi blant annet brukte kort, legoklosser og andre ting. Når man pugger og pugger så forstår man ikke alltid sammenhengen, men når man får knyttet matematikken til følelser så husker man alt så mye bedre, sier Andrea.

Nå er hun ikke i tvil - Andrea vil jobbe med tall når hun blir voksen.

– Drømmen er å jobbe innen finans. Nå kan jeg vel si at matte har blitt favorittfaget mitt, sier hun og smiler.