Snart blir det slutt på papirsystemet mellom laboratoriene og kreftregisteret.

For Høyre og Frp bevilger 5,2 millioner budsjettkroner til en ny løsning som skal forbedre registreringen av celleprøver i livmorhalsprogrammet.

– Nå skal vi bevilge nok midler til å få IKT-systemer til å følge livmorhalskreft-screening-programmet. Vi er blitt gjort kjent med at dét har vært altfor dårlig, sier Kari Kjønaas Kjøs, helsepolitisk talsperson i Høyre.

Lettere å oppdage

TV 2 har i en rekke saker satt fokus på problematikken rundt celleprøver, og registrering av disse. Helseminister Bent Høie lovte i mars at han ville bedre registreringen, og nå kommer pengene som sørger for at det blir mulig.

Med et nytt IKT-system vil det blir mulig for alle laboratorier å sjekke celleprøver tilbake i tid, og dermed ha bedre forutsetninger for å oppdage uregelmessigheter.

Regjeringspartiene mener det nye registeret kan redde liv.

– Man går glipp av historikken i prøvetakingen, og det er en av årsakene til at noen kvinner faktisk utvikler kreft selv om de er i screeningprogrammet, sier Frps helsepolitiske talsperson Tone Trøen.

Hvorfor har dette tatt så lang tid å få på plass?

– Jeg har ikke vært kjent med dette så lenge. Vi vet at generelt har IKT-systemene i helsevesenet har vært dårlige, så vi plukker sak etter sak og prøver å rydde opp og få det på plass. Og nå er det disse som har kommet for tur, sier Kjønaas Kjøs.