Bevilger 5,2 millioner kroner til nytt IKT-System:

Bedrer registreringen av celleprøver

Regjeringen bevilger over fem millioner kroner til et nytt IKT-system for kreft-screening i revidert nasjonal-budsjett. Regjerings-partiene mener det nye systemet kan redde liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snart blir det slutt på papirsystemet mellom laboratoriene og kreftregisteret.

For Høyre og Frp bevilger 5,2 millioner budsjettkroner til en ny løsning som skal forbedre registreringen av celleprøver i livmorhalsprogrammet.

– Nå skal vi bevilge nok midler til å få IKT-systemer til å følge livmorhalskreft-screening-programmet. Vi er blitt gjort kjent med at dét har vært altfor dårlig, sier Kari Kjønaas Kjøs, helsepolitisk talsperson i Høyre.

Lettere å oppdage

TV 2 har i en rekke saker satt fokus på problematikken rundt celleprøver, og registrering av disse. Helseminister Bent Høie lovte i mars at han ville bedre registreringen, og nå kommer pengene som sørger for at det blir mulig.

Med et nytt IKT-system vil det blir mulig for alle laboratorier å sjekke celleprøver tilbake i tid, og dermed ha bedre forutsetninger for å oppdage uregelmessigheter.

Regjeringspartiene mener det nye registeret kan redde liv.

– Man går glipp av historikken i prøvetakingen, og det er en av årsakene til at noen kvinner faktisk utvikler kreft selv om de er i screeningprogrammet, sier Frps helsepolitiske talsperson Tone Trøen.

Hvorfor har dette tatt så lang tid å få på plass?

– Jeg har ikke vært kjent med dette så lenge. Vi vet at generelt har IKT-systemene i helsevesenet har vært dårlige, så vi plukker sak etter sak og prøver å rydde opp og få det på plass. Og nå er det disse som har kommet for tur, sier Kjønaas Kjøs.