Frp-ja til dobbelt statsborgerskap

Partiledelsen gikk på nederlag under landsmøtet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landsmøtet vedtok med 118 mot 93 stemmer å gå inn for dobbelt statsborgerskap.

Høyre, KrF, Venstre, SV og MDG har fra før gått inn for dobbelt statsborgerskap. Dermed er det flertall i Stortinget for å endre dagens regler.

Beholder POD

Med knappest mulig flertall gikk et flertall inn for å opprettholde Politidirektoratet.

Med 114 mot 112 stemmer avviste landsmøtet et forslag om å legge ned politidirektoratet.

Justisminister Per Willy Amundsen la i debatten prestisje inn på å beholde direktoratet, men fikk altså bare et knapt flertall landsmøtet.

Justisministeren kjempet også for å pålegge internettleverandører en minimumstid på seks måneder for lagring av ip-adresser. Denne striden vant han med klarere margin, mot 78 stemmer.

Ja til kommunetvang

Et forslag om at alle kommunesammenslåinger skal skje frivillig ble nedstemt. Blant dem som gikk inn for forslaget var stortingsrepresentant Roy Steffensen fra Rogaland.

– Folk er møkklei denne prosessen. Vi kan ikke drive valgkamp og si at vi skal tegne kartet på nytt på stortinget i oktober. Det vil være en oppskrift på valgnederlag, sa han i debatten.

96 delegater stemte for forslaget, mens partiledelsen samlet 129 stemmer mot forslaget. Frp er dermed for at det skal kunne brukes tvang også i neste periode.

Vil forby rituell omskjæring

Et klart flertall på Fremskrittspartiets landsmøte vedtok at partiet går inn for å forby rituell omskjæring av guttebarn.

Rett før avstemningene skulle starte la nestleder Per Sandberg frem et forslag til kompromiss om omskjæring av guttebarn.

Forslaget gikk ut på at omskjæring av guttebarn ikke skal forbys, men at all offentlig støtte til slike inngrep skal bort. Kompromisset har enstemmig støtte i redaksjonskomiteen, men forslaget fikk ikke landsmøtets støtte.

Nei til surrogati

Innvandringsminister Sylvi Listhaug la mye prestisje inn i debatten om surrogati.

– Jeg meldte meg inn i Frp på 90-tallet. jeg likte at partiet var opptatt av familieverdier og barnets beste. Jeg husker hvordan John Alvheim kjempet for disse verdiene. Vi må alltid stå opp for barnets beste. Men åpner vi opp for surrogati så gjør vi det motsatte, sa Listhaug.

Et forslag om å åpne for surrogati fikk 103 stemmer, mens 129 stemte mot.

Ikke økt pant

Et forslag om å doble panten på panteflasker og bokser ble støttet av 87 delegater på landsmøtet og fikk heller ikke flertall.