Full krangel i studio: – Jeg blir helt sjokkert av denne typen påstander

Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener oppdraget til Siem Pilot i Middelhavet må avsluttes. Det vekker sterke følelser hos Inga Marte Thorkildsen (SV).

Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde gikk fredag hardt ut og sa at Siem Pilots oppdrag i Middelhavet bør stanset.

Skipet har reddet rundt 40.000 mennesker opp fra båter i Middelhavet siden de startet arbeidet i 2015.

Båtene er ofte i svært dårlig forfatning, og sjeldent laget for en ferd over Middelhavet.

– Vi ser at stadig flere migranter prøver å komme til Europa og det er et prosjekt som ikke har noen ende. Operasjonen i Middelhavet er en oppfordring til migranter å komme til Europa, derfor bør den avsluttes, sier Tybring-Gjedde til TV 2.

– Stemmer ikke

Tybring-Gjeddes uttalelser om at Siem Pilots oppdrag oppfordrer flyktninger til å reise over Middelhavet blir avvist av Lise Dunham, styrkesjef på Siem Pilot.

– Du må kjenne historien litt tilbake i tid for å mene noe om dette. Om ikke flyktningene tar båt vil de finne andre måter. Det er absolutt ikke sånn at vi oppfordrer til å ta båt over Middelhavet, og vårt arbeid har ført til at mange menneskesmuglere er blitt pågrepet, sier hun til TV 2.

Fredag ettermiddag møttes byråd for eldre, helse og sosiale tjenester i Oslo, SVs Inga Marte Thorkildsen Tybring-Gjedde til debatt hos TV 2 Nyhetskanalen.

Det fikk frem sterke følelser hos dem begge.

– For å være helt ærlig så blir jeg ganske sint. Når det her blir spurt hva som er logikken ved å plukke opp mennesker som holder på å drukne i Middelhavet, så vil jeg si at det handler om ren og skjær medmenneskelighet, sier Thorkildsen.

– Ikke lenger et menneske!

Thorkildsen gikk hardt ut mot Tybring-Gjedde, og sa at dersom han ikke ville hjelpe mennesker i nød var han ikke lenger et menneske.

– Hvis du slutter å redde folk i nød er du ikke lenger et menneske, og vi som nasjon kan ikke slutte med det. Vi må slutte å late som at dette handler om noe annet enn at du mener disse menneskene ikke er like mye verdt som oss, sier Thorkildsen til Tybring-Gjedde.

Dette reagerte Tybring-Gjedde sterkt på.

– Jeg blir helt sjokkert over denne typen påstander, Inga Marte Thorkildsen bør skamme seg, svarer Frp-politikeren.

– Ikke bærekraftig

Tybring-Gjedde var tydelig oppgitt over Thorkildsens retorikk, og mente hun dyttet sine egne barn og døende mennesker foran seg i debatten.

– Dette handler om at politikken ikke er bærekraftig. Det vil ikke være mulig å opprettholde velferdsstaten og vårt samfunn dersom vi henter millioner av mennesker fra Afrika. Det jeg sier er at dersom vi slutter å hente folk, så vil de ikke reise. Da vil ikke folk drukne heller, sier Tybring-Gjedde.

Dette var ikke Thorkildsen enig i.

– De vil fortsette å komme selv om vi slutter å plukke dem opp. Det er ikke sånn at menneskesmuglerne sier til flyktningene at de ikke vil bli plukket opp og dermed dropper turen. De vil ta pengene deres og sende dem ut i båt, og de vil drukne, og det vil være ditt ansvar, sier hun til Tybring-Gjedde.

Se hele debatten i toppen av saken.