Både Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Norges statsminister Erna Solberg var tilstede på åpningen av Hydros nye aluminiumsfabrikk i Grevenbroich i Tyskland torsdag.

Fra fabrikken skal norsk aluminium bli til lettere bildeler i blant annet tyske biler som Mercedes, Audi og BMW.

– Det er gode forhold mellom Norge og Tyskland og det er samarbeid på flere områder som gjør at dette er et land som passer godt for Hydro, sa Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

I 2016 importerte Norge ifølge SSB varer fra Tyskland for 72,9 milliarder kroner og eksporterte varer for nesten 30 milliarder. Det gjør Tyskland til en av Norges aller viktigste handelspartnere.

Ikke bare handel

Rett før Erna Solberg ble statsminister i Norge i 2013 uttalte hun at Angela Merkel er hennes forbilde.

Etter det har de to statslederne møttes fem ganger i offisielle sammenhenger.

På Hydros aluminiumsfabrikk i Tyskland fortalte Merkel at det gode forholdet mellom landene dreier seg om langt mer enn bare handel.

– Som Erna Solberg har sagt så blir det ikke enklere når flere og flere land vender blikket innover og mener det er det beste for dem. Jeg tror jeg på vegne av oss begge kan si at vi er overbevist om at det motsatte er det beste, sa Merkel.

– Viktig

For Norges del er et godt forhold til Tyskland både handelsmessig og politisk av stor interesse, mener statsministeren.

Tysklands rikskansler Angela Merkel og Norges statsminister Erna Solberg møttes under åpningen av Hydros nye fabrikk i Tyskland. Foto: Wolfgang Rattay/Martin Meissner/Reuters/AP

– Det er veldig viktig for Tyskland er det tyngste politiske landet i Europa for øyeblikket, sier Solberg.

Med Merkels støtte forlot Solberg Tyskland og satte kursen mot Belgia og Brüssel for møter med Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker og EU-president Donald Tusk.

Viktige møter med et EU som er i full gang med å planlegge for et europeisk samarbeid uten Storbritannia, mener Solberg.

– Det er mye som forandrer seg rundt oss, det er mange krefter som forsøker å bygge ned de internasjonale samarbeidsformene. Små land kan fort bli tapende parter i slike vanskelige situasjoner.

– Råd fra Norge

Etter møtene med Juncker og Tusk mente Solberg at Norges interesser vil bli ivaretatt.

– Brexit ligger øverst for alle nå, og det vi har fått garantier på er at vi skal ligge godt innenfor og være med i diskusjonene, oppsummerte hun.

Som et lite land utenfor EU, mente Solberg også at EU-toppene var interessert i å høste erfaringer fra oss foran Brexit-prosessen.

– Jeg tror også de er ute etter å hente litt av vår kunnskap om hva som kan være gode løsninger