Dronning Elizabeth er 91 år, mens prins Philip blir 96 i juni.
Dronning Elizabeth er 91 år, mens prins Philip blir 96 i juni. Foto: Bruce Adams

Prins Philip (95) trer tilbake

Prins Philip blir 96 i juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har florert med spekulasjoner i britiske medier etter at hoffansatte har blitt innkalt til hastemøte ved Buckingham Palace i London natt til torsdag.

I en kunngjøring klokken 11 norsk tid opplyser Buckingham Palace at prins Philip ikke lenger skal ha offisielle oppdrag.

Beslutningen gjelder fra og med i august, tvitrer ITVs hoffreporter.

På forhånd ble det spekulert på om hastemøtet handlet om helsen til dronning Elizabeth (91) eller hennes ektemann prins Philip, som fyller 96 år i juni.

I kunngjøringen heter det at prinsen har dronningens fulle støtte i valget om å pensjonere seg.

TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland sier at paret hadde representasjonsjobber onsdag, og var i full vigør.

– Dette kommer nok litt uventet på alle som så prinsgemalen ute «på jobb» onsdag. Jeg så ham selv på BBC, og han så faktisk bedre og mer velopplagt ut enn på lenge, smilende og blid. Men kanskje var det fordi han hadde bestemt seg, og bar på «hemmeligheten».

– Men prins Philip fyller snart 96 og har hatt sine helseplager og sykehusopphold de siste årene. Han har gjort en fabelaktig jobb som sin hustrus støtte i alle år, og jeg unner ham virkelig å kunne nyte sitt otium. Dronning Elizabeth vil nok savne ham ved sin side «ute på jobb», men hun håper nok at hun nå kanskje får beholde ham lenger, sier Totland.

Har hatt hjerteproblemer

Prinsen vil likevel fortsette som leder av en rekke veldedighetsorganisasjoner, men han vil ikke spille en aktiv rolle i møter og arrangementer.

Hoffet opplyser samtidig at dronning Elizabeth (91) vil fortsette å utføre sine offisielle oppdrag og plikter som før.

– Hans Kongelige Høyhet, hertugen av Edinburgh, har besluttet at han ikke lenger vil delta i offentlige arrangementer fra og med høsten. Han har full støtte fra dronningen, heter det i en pressemelding fra det britiske kongehuset torsdag.

Prins Philip har tidligere hatt hjerteproblemer, og i 2013 gjennomgikk han en mageoperasjon. Likevel har han vært en svært aktiv prins fram til nå, og så sent som onsdag besøkte han en cricketklubb i London.

Dronning Elizabeth og prins Philip har vært gift i snart 70 år, og de har fire barn sammen.

Philip er født på den greske øya Korfu, som sønn av prins Andreas av Hellas og Danmark og den tysk-britiske prinsessen Alice av Battenberg.

Familien måtte reise i eksil like etter at Philip ble født. Han bodde fra tiårsalderen hos ulike slektninger og gikk på skole i både Frankrike, Storbritannia og Tyskland. (TV 2/NTB)