FORTVILTE: Mike og Heather Martin legger seg langflate etter å ha mistet omsorgsretten for to av fem barn. Foto: YouTube
FORTVILTE: Mike og Heather Martin legger seg langflate etter å ha mistet omsorgsretten for to av fem barn. Foto: YouTube

Mistet omsorgsretten for barna etter YouTube-tull

Mike og Heather Martin tjente millioner på å narre barna sine på YouTube. Etter å ha mistet omsorgsretten for to av dem, innrømmer de at de gikk for langt i jakten på flere seere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På YouTube-kanalen «DaddyOFive» har seerne kunnet følge Mike og Heather Martin, skremme og lure barna sine.

På grunn av videoene, har de to nå mistet omsorgsretten til to av de fem barna, skriver USA Today.

Alle lurevideoene er nå fjernet fra siden, og er erstattet av en video hvor Mike og Heather ber om unnskyldning mens tårene renner.

Videoen er sett 2,7 millioner ganger.

Baltimore-paret har de siste årene skaffet seg millioner av seere ved å lure barna sine trill rund, og de har håvet inn penger.

New York Magazine skriver at paret tjente opp mot tre millioner i året på YouTube-kanalen.

Brøt sammen foran kamera

Det er Martins yngste sønn Cody (9) og eldste datter Emma (12) som har flyttet til sin biologiske mor, etter at hun i likhet med mange av YouTube-seerne reagerte sterkt på spøkene.

– Det er hjerteskjærende og forstyrrende å se barna mine bli mishandlet, sier moren, Rose Hall, i en video hun nylig la ut på YouTube.

Cody og Emmas tre stesøsken har blitt igjen hos Mike og Heather.

TAKKER FOR STØTTEN: Barnas biologiske mor, Rose Hall, sammen med sin advokat i en YouTube-video de nylig la ut. Foto: YouTUbe
TAKKER FOR STØTTEN: Barnas biologiske mor, Rose Hall, sammen med sin advokat i en YouTube-video de nylig la ut. Foto: YouTUbe

Mange av seerne har rast mot paret, og kalt spøkene for psykisk mishandling.

Det endte med i flere opprop og underskriftskampanjer for å få barnevernet på banen.

Knuste nettbrett

I en av videoene som ble lagt ut på «DaddyOFive», anklager Heather Cody for å ha sprayet ned rommet sitt med blekk.

Oppløst i tårer nektet Cody for å ha gjort det, men Heather står på sitt og kjefter ham huden full.

EKSPERT PÅ SOSIALE MEDIER: Halvdan Haugsbakken ved NTNU. Foto: NTNU
EKSPERT PÅ SOSIALE MEDIER: Halvdan Haugsbakken ved NTNU. Foto: NTNU

I en annen video ser man Cody gråte fordi faren knuser nettbrettet hans foran ham.

I slutten av klippet begynner faren å le, mens han forteller at han har kjøpt et nytt nettbrett til gutten – og at han bare knuste det gamle nettbrettet for å se hvordan Cody ville reagere.

Svake grenser

Halvdan Haugsbakken er forsker på sosiale medier ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

Han sier til TV 2 at med sosiale medier, som for eksempel YouTube eller Facebook, at det er mange som ikke tenker over konsekvensene ved å publisere noe.

– Før ble innholdet som skulle bli publisert kontrollert og sjekket. Med sosiale medier har vi kuttet ut redaktøransvaret. Nå styrer vi selv innholdet vi legger ut og blir mer ansvarlig for det. Spørsmålet er om vi tenker godt nok på hva slags konsekvenser det kan få, sier han.

– Det er vanskelig å definere hva som er rett og galt på nettet, men det finnes tilfeller der enkelte gir seg selv fullmakt og påtar seg «politiansvar» og sier ifra.

KNUST: Her ligger Cody gråtende i senga etter at faren hans knuste nettbrettet hans. Foto: YouTube
KNUST: Her ligger Cody gråtende i senga etter at faren hans knuste nettbrettet hans. Foto: YouTube

Når konteksten kollapser

Haugsbakken kaller dette «contex collapse».

– Contex collapse, eller kontekstkollaps, handler om at når vi ytrer noe i sosiale medier, så er det blitt vanskeligere å se rekkevidden av det man sier fordi ting kan lett tas ut av kontekst og hvordan vi kommuniserer på sosiale medier er snudd på hodet, sier han.

I beklagelsesvideoen innrømmer Mike og Heather Martin at de så seg blinde på seertall, og dermed skjøv grensene lengre og lengre.

– Det er mange som går inn for å sprenge grenser i sosiale medier, og kan bli drevet av for eksempel seertall, bekrefter Haugsbakken.

Han sier at etikken på nettet er flytende og vanskelig å definere.

– Det er vanskelig å definere hva som er sømmelig og ikke. Det blir seerne eller leserne som styrer de moralske grensene og nettetikken er flytende.

Takker på YouTube

I en YouTube-video takker barnas biologiske mor for at så mange «DaddyOFive»-seere reagerte på spøkene og krevde at myndighetene skulle komme på banen.

– De har det bra. De begynner å komme tilbake til sine lekende selv. Barna er i en slags avprogrammeringsmodus akkurat nå, sier hun.

Heather Martin sier til ABC News at hun ikke forstår hvorfor Cody og Emma må bo hos sin mor.

– Vi elsker barna våre. De er det viktigste i verden for oss. Vi tok noen dårlige valg som foreldre ved å utgi oss på denne måten, men vi er ikke fæle mennesker, sier hun.

– Jeg skammer meg. Dette begynte bare som familiemoro. Det begynte med meg og barna – de ble glade og spente da de så hvor mange visninger vi hadde på YouTube. Du vet, det var mer for sjokkverdien. Vi gikk for sjokkverdien, sier han.

Hadde fokus på populariteten

I den nye videoen sin sier Mike og Heather at de beklager både overfor barna og seerne.

POPULÆR: Mike Martin tar en selfie under innspillingen av en av YouTube-videoene. Foto: YouTube 
POPULÆR: Mike Martin tar en selfie under innspillingen av en av YouTube-videoene. Foto: YouTube 

«Det begynte som familiemoro og underholdning, og det begynte å leve sitt eget liv. Før vi skjønte det, ble vi opphengt i familiens popularitet. Dette førte til dårlige valg», skriver de på nettstedet.

«Ved nærmere ettertanke, innser vi at feil ble gjort, og at dette påførte familien vår smerte. Vi vil uttrykke vår mest ydmyke og oppriktige unnskyldning til de som ble negativt påvirket og fornærmet – og da spesielt våre fantastiske barn. Våre barn er trygge. Når kameraet er av, er de vanlige, glade barn som driver med idrett og elsker å være sammen med familie og venner. Takk for din forståelse mens vi kommer oss gjennom denne vanskelige tiden».