Le Pen under historisk debatt: – Uansett blir Frankrike styrt av en kvinne etter valget

PARIS/AMIENS, FRANKRIKE (TV 2): – Forskjellene mellom to kandidater kunne ikke vært større, sier TV 2s reporter om debatten som kan avgjøre hvem som blir president i Frankrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Uansett blir Frankrike styrt av en kvinne etter valget, sa Le Pen under debatten onsdag kveld.

– Enten meg eller Angela Merkel.

Hun viste til at motdandidaten Macron er alt for positiv til EU og til Merkel, mens hun selv lover å redusere Frankrikes avhengighet til EU.

TV 2s reporter Elin Sørsdahl mener debatten er som forventet, med harde angrep fra erfarne Marine Le Pen, mens Emmanuel Macron anklager Le Pen for løgn.

Kveldens debatt i Frankrike er historisk, for det er første gang to presidentkandidater utenfor de to tradisjonelle partiene i Frankrike møtes til duell.

– Avstanden mellom to kandidater kan knapt være større, både når det kommer til økonomi, forholdet til EU og Vladimir Putin og innvandring, forklarer Sørsdahl fra Frankrike.

Til angrep

Marine Le Pen startet debatten med å gå i strupen på sin motkandidat. Hun vet godt at det er stor skepsis blant franskmennene mot den såkalte eliten i Paris.

– Eliten har vist sitt sanne ansikt som Macron. Det er bra, jeg tror det er nyttig. Dere har brukt en skammelig argumentasjon, det avdekker den kjølige bankmannen du aldri slutter å være, sa Le Pen.

En av sakene Le Pen har fått mye støtte for i valgkampen, er kampen mot terror. Men Macron gikk til angrep på hennes måte å møte utfordringen på.

– Spørsmålet som stilles i dag er om folket ønsker en fallitterklæring, sa Macron.

– Det er å kalle globaliseringen og EU en altfor stor utfordring. Vi skal gi opp, stenge grensene og forlate EU og euroen. De andre får til, men ikke vi. Du representerer en fallitterklæring i kampen mot terrorisme, sa han.

– Jeg erklærer ikke fallitt, jeg tilbyr Frankrike erobringens ånd, sa han til Le Pen.

Sørsdahl sier debatten i stor grad dreide seg om skillelinjene mellom kamp for og imot globalisering, samt sentrum mot periferi. De to kandidatene presenterer to vidt forskjellige visjoner for Frankrikes framtid.

Macron foran

Gjennomsnittet av de siste fem meningsmålingene viser at Macron har en oppslutning på 59,6, mens Le Pen har en oppslutning på 40,4.

Like etter at debatten var over, kom en meningsmåling fra Elabe laget for BFMTV.

Den viste at 63 prosent av de spurte mente Macron var mest overbevisende, mens 34 prosent mente Le Pen.

– Nå skal jeg ta meg et glass champagne, sa Le Pen da hun forlot TV-studioet.