Møtet mellom Vladimir Putin og Angela Merkel foregår på Putins landsted ved Svartehavet.
Møtet mellom Vladimir Putin og Angela Merkel foregår på Putins landsted ved Svartehavet. Foto: Pool/NTB scanpix

Putin og Merkel diskuterte Ukraina og homofile på landsted i Sotsji

– Jeg ba Putin om å bruke sin innflytelse til å lette måten homofile blir behandlet på, sier Angela Merkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ukraina var hovedtema under et møte mellom Vladimir Putin og Angela Merkel tirsdag. Merkel tok også opp situasjonen for homofile i Tsjetsjenia.

Det var på forhånd ventet at Russlands president og Tysklands statsminister skulle snakke om ganske vanskelige saker som Ukraina og Syria under tirsdagens møte på Putins landsted i Sotsji ved Svartehavet.

Møtet var delt i to. Første halvdel handlet i hovedsak om Ukraina-konflikten.

Merkel sa hun ikke er fornøyd med samarbeidet mellom Tyskland, Russland, Ukraina og Frankrike i Ukraina-konflikten, men at samarbeidet likevel er den beste måten å diskutere Øst-Ukraina på.

Det er fundamentale meningsforskjeller, la hun til.

– Vi har ulikt syn på hva som er årsaken til konflikten, sa Merkel, som mener alle parter ønsker å hindre videre eskalering av konflikten og at samarbeidet mellom de fire landene har bidratt til å dempe konfliktnivået.

Tsjetsjenia

Merkel og Putin fikk også tid til andre temaer under møtets første halvdel. Merkel tok opp situasjonen for homofile i Tsjetsjenia og ba Putin gripe inn.

– Vi har fått negative meldinger om måten homofile er blitt behandlet i Tsjetsjenia på. Jeg ba Putin spesifikt om å bruke sin innflytelse til å bedre forholdene for homofile, sa Merkel på en felles pressekonferanse de to hadde etter at denne delen av møtet var over.

Merkel, som omtalte samtalene med Putin som konstruktive, la også vekt på retten til å demonstrere i et sivilt samfunn, og hun nevnte konkret Jehovas vitner, som nylig ble forbudt av russisk høyesterett.

Avviser valg-innblanding

Putin avviste på pressekonferansen at Russland blandet seg inn i fjorårets presidentvalg i USA.

Slike beskyldninger er ikke annet enn rykter som blir brukt som del av en innenrikspolitisk kamp i USA, uttalte Putin.

Han avviste også at Russland har blandet seg inn i europeiske valg.

– Russland har aldri blandet seg inn i innenrikspolitikk i noen andre land, uttalte den russiske presidenten.

Møtes på Putins landsted

Den tyske statsministeren har ikke vært i Russland siden 2015, og møtet tolkes som et tegn på at forholdet mellom Tyskland og Russland er på bedringens vei.

Møtet foregår på Putins landsted ved Svartehavet, og samtalene dreier seg blant annet om konfliktene i Ukraina og Syria.

– Vi burde bruke dette besøket til å snakke om bilaterale relasjoner og ganske vanskelige punkter, jeg mener Ukraina, Syria og kanskje andre regioner, sa Putin da han tok imot Merkel, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Putin takket også Merkel for anledningen til å diskutere forberedelsene til G20-møtet, som skal foregå i Hamburg 7. -8- juli. I forkant av toppmøtet har Merkel planlagt å møte alle lederne i de 20 landene.

Merkels reise til Russland ble planlagt etter at Putin ba om «full normalisering» av forholdet mellom de to landene da han møtte Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel i mars.

Men konflikten i Ukraina gjør fortsatt forholdet vanskelig, ifølge Merkels talsmann Steffen Seibert.

– Selvfølgelig er det to saker som tynger forholdet, sier Seibert og nevner Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya og prorussiske separatisters «destabilisering» av situasjonen i Øst-Ukraina.

Tyskland er en sterk tilhenger av sanksjonene som er innført mot Russland som følge av konflikten i Ukraina. Forholdet mellom de to landene har kjølnet betraktelig siden krigen brøt ut i 2014.

I en telefonsamtale i april ble Merkel og Putin enige om å trappe opp innsatsen for å få partene i Øst-Ukraina til å overholde våpenhvilen som de to lederne var med på å framforhandle i begynnelsen av 2015. Også Frankrikes president François Hollande og Ukrainas president Petro Porosjenko deltok i samtalen. (©NTB)