KrF bruker abortrisiko som et argument for å beholde gammel Downs syndrom-test

TRONDHEIM (TV 2): Partiet mener risikoen for spontanabort ved fostervannsprøve bidrar til at færre tester om fosteret har Downs syndrom. De vil derfor kjempe mot blodprøven som er risikofri.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mars åpnet regjeringen opp for at kvinner etter gitte vilkår kunne benytte seg av NIPT-blodprøvetest istedenfor fostervanns- eller morkakeprøve for å avdekke Downs syndrom hos fosteret.

Forrige helg fulgte Arbeiderpartiets landsmøte opp med et enda bredere vedtak enn regjeringen, de vil at alle kvinner som i dag får tilbud om fosterdiagnostikk skal kunne få tilbud om NIPT-testen.

På sitt landsmøte i Trondheim har imidlertid KrF-leder Knut Arild Hareide gjort det klart at partiet vil kjempe mot denne testen.

– Blodprøven analyserer fosterets DNA. Med kombinasjonen av denne blodprøven og selvbestemt abort ligger veien vidåpen for å velge bort foster på bakgrunn av egenskaper, sa Hareide i sin landsmøtetale.

Dør av fostervannsprøve

På St. Olavs hospital i Trondheim forteller overlege Kjell Åsmund Salvesen om risikoen for spontanabort ved tradisjonell fostervannsprøve.

Sprøyten han viser frem er cirka 15 centimeter lang og stikkes inn i den gravide kvinnens mage for deretter å suge ut fostervann som senere analyseres for kromosomfeil hos fosteret.

– Når man stikker nåler i magen på folk så setter man i gang prosesser som i verste fall fører til en abort, og den risikoen er cirka 1 prosent, forteller Salvesen.

Hvert år dør nemlig mellom 5 og 10 fostre som følge av denne testen. Nettopp derfor er det mange i det medisinske miljøet som ønsker den såkalte NIPT-testen istedenfor.

– Da tar du en blodprøve fra mors arm istedenfor å stikke nål i magen på mor. Og dermed er det ingen risiko for abort ved en NIPT-test, sier overlegen som også er klinikksjef på Kvinneklinikken ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

– Risiko gjør at færre tester seg

Men nestleder i KrF, Olaug Bollestad, mener risikoen for dødsfall i forbindelse med fostervannsprøven bidrar til at færre tester seg og at færre dermed utfører abort som følge av påvist Downs syndrom hos fosteret.

– Veldig mange tar ikke fostervannsdiagnostikk dag fordi de vet om den risikoen, sier nestleder i KrF, Olaug Bollestad.

Hun mener at flere vil teste seg og dermed utføre flere aborter om man bytter ut fostervannsprøven med blodprøven for flere kvinner.

– Når vi gjør det så enkelt ved å si at det kun er en blodprøve, så er terskelen senket. Da tar flere testen og vi finner flere med Downs syndrom som vi da sier de vil vi faktisk ikke ha, sier Bollestad

– Skånsom

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol, forsvarer partiets landsmøtevedtak om å innføre testen for flere kvinner.

– Vi bør ta i bruk den mest skånsomme teknologien som gir beste svarene på prøvene moren har rett til å få, sier Kjerkol.

På St. Olavs Hospital understreker overlege Salvesen at han overlater til politikerne å ta avgjørelsene, men:

Jeg synes jo fortsatt at vi i Norge er veldig konservative når det gjelder å ta i bruk ny teknologi.