illustrasjonsbilde av reagensrør med blod som undersøkes på et laboratorium. Foto: Colourbox 
illustrasjonsbilde av reagensrør med blod som undersøkes på et laboratorium. Foto: Colourbox 

Ny blodprøve kan oppdage kreft ett år før den «oppstår»

Britiske forskere har klart å identifisere tilbakefall hos pasienter som har hatt lungekreft lenge før kreften er synlig med dagens scanne-metoder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For å oppdage tilbakefall hos pasienter som har operert bort kreftsvulstene sine, brukes vanligvis røntgen, CT-scanning og MR-undersøkelse.

Nå har britiske forskere klart å oppdage tegn til kreftutvikling opp til ett år før kreftcellene ville vært synlige med dagens metoder.

Forskningsprosjektet er foreløpig testet på pasienter som har hatt lungekreft, men forskerne hevder at oppskriften skal være så grunnleggende at metoden skal kunne brukes på flere kreftformer, melder BBC.

Fant «usynlig» kreft

For å identifisere kreft, må legene vite hva de skal se etter. Men med dagens metoder blir kreft oppdaget først etter at den har oppstått og gjør seg synlig som en svulst.

For å kunne forebygge kreftutvikling, har de britiske forskerne tatt prøver av svulstene som ble operert bort hos lungekreftpasienter og analysert dem for å finne defekt DNA. Deretter ble det tatt blodprøver av pasientene hver tredje måned for å se om de kunne spore ørsmå tegn til det samme defekte DNAet.

Resultatene, som nylig ble publisert i tidsskriftet Nature, viser at blodprøven kunne identifisere tilbakefall når metastasene var så små som 0,3 millimeter. Det ville ikke vært synlig ved bruk av røntgen, CT eller MR.

– Nytt håp

Kreftlege Christopher Abbosh, fra en av verdens beste kreftklinikker UCL Cancer Institute i London, sier til BBC at dette kan bety forskjell på liv og død for utallige kreftpasienter.

– Med denne metoden kan vi identifisere pasienter som vil få tilbakefall før de viser kliniske tegn til at svulstene har oppstått. Da kan vi følge dem opp på en helt annen måte og teste forebyggende behandling. Dette representerer et nytt håp i bekjempelsen av tilbakefall – som oppstår hos over halvparten av alle lungekreftpasienter, sier Abbosh.

Han mener det i teorien bør være lettere å drepe kreften når den er mikroskopisk. Totalt 24 pasienter deltok i forskningsprosjektet, finansiert av Cancer Research UK, og blodprøven fungerte som et varsel for 13 av 14 pasienter som fikk tilbakefall. Blodprøven klarte også å «friskmelde» resten pasientene som ikke viste tegn til metastaseutvikling.

Genetikk er nøkkelen

Det er nå planlagt å gjennomføre en stor sammenligningsstudie for å finne ut om overlevelsesraten blir høyere av å behandle kreftsykdommen før den blir synlig på dagens scannemetoder.

Blodprøven, som nå hylles i forskningsmiljøet, er det andre gjennombruddet til de britiske forskerne. Det var nemlig de som også fant ut at genetisk ustabilitet er nøkkelen til å spå tilbakefall blant lungekreftpasienter. Funnene er publisert i The New England Journal of Medicine.

Forskerne mener imidlertid at de bare skraper overflaten av hva som vil være mulig å utrette med DNA-analysering og kreft.

Hver fjerde time dør en pasient med lungekreft i Norge. Rundt 3000 norske pasienter får lungekreft årlig, og det er den kreftsykdommen som tar flest liv på verdensbasis hvert år. Omlag 1.6 millioner mister livet av kreftsykdommen årlig.