ETTERLYST INTERNASJONALT: Den 48 år gamle nordmannen etterlyses nå i hele Europa etter kidnappingen datteren (3) på Kypros.
ETTERLYST INTERNASJONALT: Den 48 år gamle nordmannen etterlyses nå i hele Europa etter kidnappingen datteren (3) på Kypros. Foto: Politiet

kidnappingen på kypros:

Faren (48) etterlyst internasjonalt etter Kypros-kidnapping

Kypriotisk politi ber nå alle europeiske land om hjelp til å finne nordmannen som trolig står bak kidnappingen av sin datter på Kypros. 48-åringen er siktet for bortføring og overfall.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag morgen ble fire personer pågrepet på Kypros, mistenkt for å ha vært delaktig i kidnappingen av en tre år gammel jente torsdag morgen.

Etter en massiv jakt over hele Kypros, har politiet fremdeles ikke klart å finne barnefaren og den lille jenta. Kypriotisk politi har derfor etterlyst den 48 år gamle nordmannen i hele Europol-området.

Det bekrefter politiet på Kypros til TV 2.

– Vi har etterlyst ham gjennom Europol, med en «Red Notice», sier Yiannos Petrides, pressetalsmann for politiet på Kypros til TV 2.

Dette betyr at mannens navn og bilde er registrert hos alle grensemyndigheter i Europa som er medlem av EUs byrå for politisamarbeid.

Siktet for bortføring og overfall

En slik etterlysning gjør saken svært synlig internasjonalt, og gjør at land i Europol-samarbeidet kan be om og dele kritisk informasjon vedrørende saken.

Nordmannen er ifølge etterlysningen siktet for å ha inngått en konspirasjon for å begå en forbrytelse, for kidnapping av barn som lever under rettmessig omsorg og for kidnapping av et barn under 16 år, samt for «overfall».

Red Notice er en forespørsel om at vedkommende som er etterlyst pågripes, men hvert enkelt land avgjør selv om en pågripelse skal gjøres.

Kan pågripes i Norge

Norge er ikke medlem av Europol, men har gjennom en utvidet samarbeidsavtale fra 2001 tett kontakt med Europol. Hvilke konsekvenser etterlysningen kan få for norsk politis eventuelle innsats, er ikke klart.

– Det er kypriotisk politi som har sendt ut en etterlysning, så det er de som vil ta stilling til hva man skal gå ut med. Vi har holdt kontakt med politiet på Kypros siden saken ble kjent torsdag morgen, og vil fortsette med det, sier Ida Dahl Nilssen, presseansvarlig i Kripos, til TV 2.

– Vil det være aktuelt å gå ut med navn og bilde på mannen i Norge?

– Dette vil være et etterforskningsskritt kypriotisk politi må ta stilling til, sier Dahl Nilssen.

– Vil han bli pågrepet dersom han kommer til Norge?

– Det vil bli en vurdering for det politidistriktet der han hører hjemme, i dette tilfellet Øst politidistrikt, sier Dahl Nilssen.

Øst politidistrikt: – Vi følger med på saken

Øst politidistrikt bekrefter fredag formiddag at de har gjort undersøkelser i forbindelse med etterlysningen og at en internasjonal arrestordre trolig vil føre til pågripelse dersom 48-åringen kommer til Norge.

– Siden vi har jobbet med denne saken tidligere er det naturlig at vi iverksetter noen undersøkelser for å se om det er grunnlag for siktelser i Norge. Det har vi ikke funnet grunn til foreløpig, sier politiadvokat Bjørn Rudningen Thune til TV 2.

FØGER SAKEN: Politijurist Bjørn Rudningen Thune i Øst politidistrikt utelukker ikke at den internasjonalt etterlyste mannen vil bli pågrepet dersom han kommer til Norge.
FØGER SAKEN: Politijurist Bjørn Rudningen Thune i Øst politidistrikt utelukker ikke at den internasjonalt etterlyste mannen vil bli pågrepet dersom han kommer til Norge. Foto: NTB scanpix/Håkon Mosvold Larsen.

Han ønsker ikke å gå i detalj om hva politidistriktet har gjort utover enkle registersøk som blant annet omhandler reiseregistre, men uttaler på generelt grunnlag at pågripelse kan være aktuelt når Europol etterlyser nordmenn.

– På generelt grunnlag så er det slik at politiet gjennom samarbeidet plikter å etterkomme anmodninger fra andre medlemsland. Dette forutsetter at vilkårene for pågripelse er oppfylt, og det vil de normalt være, sier Thune.

– Hva gjør Øst politidistrikt nå?

– Det er opplysninger som er underlagt taushetsplikt. Vi følger med på saken og vil bistå internasjonalt dersom det er behov for det, sier politiadvokaten.

Fire pågrepet

Fredag morgen ble det kjent at fire personer, tre kyprioter og en syrer, ble pågrepet i Nikosia torsdag kveld.

De fire kan ifølge kypriotisk politi ha en tilknytning til bortføringen torsdag morgen, da den tre år gamle jenta ble kidnappet utenfor barnehagen hun går i Nikosia.

– De fire skal avhøres i løpet av dagen. Vi fikk tips om at de kunne ha noe med kidnappingen å gjøre og de ble pågrepet i går kveld, sier Petrides til TV 2.

Fant trolig etterlyst bil

Hos den pågrepne 33-åringen fant politiet en svart Range Rover. Den ble tatt inn for undersøkelser torsdag kveld.

– Den bilen ble funnet ved huset til en av dem, og vil bli grundig undersøkt i løpet av dagen, sier Petrides til TV 2.

Etter kidnappingen var det nettopp en svart Range Rover uten skilter som ble etterlyst. Det var i en slik bil jenta ble bortført i, da to eller tre maskerte menn kidnappet henne utenfor barnehagen hun går i i Nikosia.

– Manglet bilen dere fant også nummerskilter?

– Det har jeg ikke informasjon om nå.

Fant trolig jentas klær

Fredag morgen opplyser kypriotisk politi at de ikke vet hvor nordmannen og jenta befinner seg, men mye tyder på at 48-åringen har tatt med seg jenta over til den tyrkiske delen av Kypros.

Etter kidnappingen fant politiet det som trolig er jentas rosa klær langs veien bare 300 meter unna barnehagen.

– Politiet tror kidnapperne skiftet klær og klippet håret til jenta (3)

Ifølge kypriotiske medier kan det bety at kidnapperne har byttet klær og forsøkt å skjule jenta ved å endre på utseende hennes for å unnslippe politiet.

Politiet tror kidnapperne kan ha klippet håret hennes, og vitner skal ha fortalt til politiet at de har sett jenta ikledd grå klær i det som kan ha vært fluktbilen.

– Klærne ble funnet på veien, og de underøkes fremdeles. De kan godt være klærne til jenta, sier Petrides til TV 2 fredag morgen.

Jentas norske far og hennes kypriotiske mor har i flere år vært i konflikt rundt hvor jenta skal bo.

Påstått kidnappingsforsøk tidligere

I februar i fjor ble tre nordmenn, blant dem den profilerte eks-torpedoen Espen Lee, pågrepet på grenseovergangen mellom den tyrkiske delen av Kypros og den greske delen av Kypros, mistenkt for å ha planlagt en kidnapping.

De tre ble senere løslatt, og saken ble henlagt både på Kypros og av norske myndigheter, etter at etterforskningen ikke førte til bevis om at de tre hadde kidnappingsplaner.

Den gang hevdet nordmennene og jentas far at de bare skulle hente en bil som tilhørte nordmannen.

Både Espen Lee og en 29 år gammel mann som var involvert i saken i fjor, har til TV 2 uttalt at de ikke har noe med kidnappingen å gjøre.