advarer mot russens ville oppførsel i trafikken:

Sjåføren av russebilen mistet lappen etter denne episoden

Å være sjåfør på en russebil innebærer et større ansvar enn mange kanskje er klar over. Flere unge sjåfører har mistet førerkortet i Sandnes de siste dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En russebil full av feststemt russ kjørte rundt i Sandnes sentrum i påsken.

Så lener en av passasjerene seg ut av vinduet og kaster et egg på russebilen bak. Et av eggene treffer frontruta.

Hvem får ansvaret?

Svaret er enkelt: sjåføren, og for vedkommende blir konsekvensene store.

– Her var det en mannlig russ som satt bak rattet. De som ble kastet egg på tok kontakt med politiet, og politiet besluttet at saken skulle anmeldes. Sjåføren har nå fått førerkortet beslaglagt, sier sjef for ordensseksjonen ved Stavanger politistasjon, Kristian Johansen, til TV 2.

Advarer

Nå har politiet lagt ut videoen på sine Facebook-sider for å advare russen mot at det som skjer i trafikken får konsekvenser, særlig for sjåføren.

– Vi har hatt flere slike tilfeller. Også natt til torsdag ble en russ fratatt førerkortet da en passasjer kastet mel på en annen russebuss i en rundkjøring, sier Johansen.

Han understreker at politiet har hatt flere samtaler med russen om viktigheten av å oppføre seg ordentlig i trafikken.

– Det er klart, i disse tilfellene er det jo noen andre enn sjåføren som utfører handlingen, men det er den som sitter bak rattet som må ta konsekvensene, sier han.

Ny førerprøve

Sjåfører som har hatt førerkortet i mindre enn to år er på en prøveperiode, og dersom de mister førerkortet i denne perioden må de ta ny førerprøve.

– Dette får store konsekvenser for den enkelte, og sjåføren må tenke seg om og være klare og tydelig ovenfor passasjene rundt hva slags oppførsel man vil ha i bilen, sier han.

Politiet i Rogaland har også fått en rekke klager på forsøpling og kasting av mel og egg på biler.

– Også dette vil kunne bli politianmeldt og få konsekvenser. Det at du har på deg russebukse fritar deg ikke fra straffeansvar, sier han.