Russisk statlig TV desinformerer når et intervju med Jens Stoltenberg brukes til å hevde at NATO forbereder et angrep på Russland, melder et EU-organ torsdag.

Det var under et intervju med russisk TV mandag at NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg svarte på spørsmål om hvorfor stridsvogner står nærmere Russlands grense enn noensinne i NATOs historie.

Stoltenberg gjorde det klart at hensikten med NATOs militære nærvær i Ukraina ikke er å provosere frem en konflikt, men å forhindre en.

– NATO ønsker ikke konfrontasjon med Russland, og NATO ønsker ikke en ny kald krig. Vi vil ikke ha et våpenkappløp, og etterstreber faktisk et mer konstruktivt samarbeid med Russland. Som norsk politiker vet jeg at det er mulig å ha et pragmatisk forhold til Russland fordi Norge klarte å ha det med Sovjetunionen, sa Stoltenberg i intervjuet med russisk TV mandag.

En utskrift av intervjuet er gjengitt på NATOs nettsider, og videoen fra intervjuet ligger ute på NATOs YouTube-kanal.

Da programmet «60 minutter» på statseide Rossija 1 viste klipp fra intervjuet, ble det hevdet at NATO forbereder et angrep på Russland. I debattprogrammet hevder journalisten som intervjuet Stoltenberg at NATOs tilnærming til Russland er basert på konflikt og dialog, melder EU-nyhetsbrevet East StratCom Task Force, som overvåker russisk desinformasjon.

F-35 skal øve ved Russlands grense

Denne uken ankom to F-35 kampfly Estland, for å delta i NATO-øvelser. Kampflyene har under øvelser vist fullstendig dominans på slagfeltet.

Tirsdag landet to amerikanske F-35 kampfly på flybasen Amari i Estland.
Tirsdag landet to amerikanske F-35 kampfly på flybasen Amari i Estland. Foto: RAIGO PAJULA/AFP/NTB scanpix

Det amerikanske flyvåpenet sender sine nyeste jagerfly til den russiske grensen, og F-35 vil også utplasseres i Romania, ifølge CNN. Både Estland og Romania frykter russisk aggresjon, som følge av Russlands annektering av Krim.

Under åpningen av en sikkerhetskonferanse i Moskva onsdag, sa Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu at NATO-flyene som vokter baltisk luftrom kan utgjøre en trussel mot Russlands sikkerhet.

Ifølge Sjojgu fortsetter NATO å projisere makt ved Russlands grenser, skriver avisen Gazeta.

Russland har tidligere advart mot at Europas stabilitet kan lide etter at USA godtok at Montenegro får lov til å slutte seg til NATO.

– Avgjørelsen om inkludere Montenegro i alliansen er en bekreftelse på dette, sier forsvarsminister Sjojgu.

Montenegro, som håper å bli NATOs 29. medlemsland senere i år, ble utsatt for et kuppforsøk i fjor. En russisk etterretningsoffiser er etterlyst via Interpol og anklaget for attentatplanene. Motivet for kuppforsøket som ble avslørt i ellevte time, skal ha vært å skape kaos i det lille landet og sabotere Montenegros planer om NATO-medlemskap.

Estlands forsvarsminister sier torsdag at Russland som en advarsel til NATO planlegger å utplassere tusenvis av soldater i Hviterussland, melder Reuters.

– Begge vil avskrekke

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen frykter at en liten situasjon raskt kan utløse en større krise, slik maktspråket mellom NATO og Russland har utviklet seg. Hun viser blant annet til hendelsen i Østersjøen i april i fjor, der to russiske kampfly var bare meter unna den amerikanske destroyeren USS Donald Cook.

– Begge sider er opptatt av å avskrekke, gjennom militærøvelser eller gjennom å flytte styrker stadig nærmere motparten. Tanken er å avskrekke den andre fra å angripe. Men det man ikke tenker på, er hvordan det ser ut fra den andre siden. Det Russland signaliserer, er: Ikke kom ett skritt nærmere, sier Wilhelmsen til VG.

Avisen skrev onsdag at noen av Europas fremste sikkerhetspolitiske forskere slår fast i en ny NUPI-bok at NATO ikke vil kunne stoppe et eventuelt russisk felttog med konvensjonelle styrker. USAs atomvåpen er det eneste som virkelig avskrekker Russland fra å gå til et fullskala angrep mot NATO-medlemmer, heter det i boken «NATO and Collective Defence».