ØVELSE: Dette bildet viser Nord-Koreas diktator Kim Jong-un under en militærøvelse denne uken, ifølge nyhetsbyrået KCNA. FOTO: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR 
ØVELSE: Dette bildet viser Nord-Koreas diktator Kim Jong-un under en militærøvelse denne uken, ifølge nyhetsbyrået KCNA. FOTO: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR 

Reuters: USA vurderer å sette Nord-Korea på terrorliste

Onsdag ble USAs senatorer orientert om den spente situasjonen rundt Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters opplyser en tjenestemann i Det hvite hus at USA vurderer å sette Nord-Korea på listen over land som støtter terrorisme.

Bush-administrasjonen fjernet Nord-Korea fra listen i 2008. Dette skjedde etter at landet sa seg villig til å stenge en plutoniumfabrikk, og å gi inspektører tilgang for å bekrefte at de hadde fryst sitt atomprogram.

Også i forrige uke åpnet utenriksminister Rex Tillerson for sette Nord-Korea tilbake på listen.

– Vi vurderer hele statusen til Nord-Korea, både når det gjelder statlig sponsing av terrorisme, så vel som alle de andre virkemidler som kan legge press på regimet i Pyongyang, sa Tillerson, ifølge blant annet CBS News.

I dag står Iran, Sudan og Syria på denne listen.

Orienterte Senatet

USAs 100 senatorer var alle invitert da Trump-administrasjonen avholdt en ekstraordinær orientering om Nord-Korea onsdag kveld norsk tid. Senatorene ble transportert i busser, og det var varslet at utenriksminister Rex Tillerson, forsvarsminister Jim Mattis, USAs forsvarssjef Joe Dunford og USAs øverste etterretningssjef Dan Coats ville delta på møtet.

– Presidentens innstilling er å presse Nord-Korea til å bygge ned sitt kjernefysiske langdistansemissil-program ved å stramme inn de økonomiske sanksjonene og fortsette å utøve diplomatisk press sammen med våre allierte og regionale partnere, heter det i en uttalelse i forbindelse med møtet, ifølge ABC News.

Videre heter det blant annet at USA er forberedt på å forsvare seg selv og sine allierte.

Skjerpet retorikken

I forkant ble det sekulært i om president Donald Trump vil bruke møtet til å be om ryggdekning for mer drastiske tiltak overfor Nord-Korea, selv om de færreste tror han vil gå til militært angrep på det som regnes som en svært uforutsigbar atommakt.

Den siste tiden har Trump-regjeringen skjerpet retorikken overfor Nord-Korea for å få en slutt på det isolerte landets testing av atomvåpen.

Samtidig har USA og Sør-Korea gjennomført flere store militærøvelser både til havs og på land. USA har blant annet sendt flere krigsskip til farvannene utenfor Koreahalvøya. Også den japanske marinen har deltatt på øvelser sammen med amerikanske styrker de siste dagene.

USA er også i ferd med å utplassere rakettforsvarssystemet THAAD i Sør-Korea. Onsdag uttalte admiral Harry Harris, som leder USAs stillehavskommando, at systemet vil være operativt innen få dager.

Rakettforsvaret er svært omstridt i Sør-Korea, og det har også provosert kineserne kraftig.

Kina ber om ro

Øvelsene fremstår som et forsøk på å avskrekke det nordkoreanske regimet, som forsøker å utvikle atomvåpen som kan nå både nabolandet Sør-Korea, Japan og USA. Nordkoreanerne mener våpnene er nødvendige siden de er truet av USA.

Kina, som har forsøkt å dempe den spente situasjonen, ba onsdag om at militærøvelsene må stanse.

– Vi må på den ene siden stanse de kjernefysiske aktivitetene i Nord-Korea. På den andre siden burde de storstilte øvelsene i koreansk farvann stanse, sa Kinas utenriksminister Wang Yi under et besøk i Berlin.

Samme dag sa Kinas utsending til Nord-Korea, Wu Dawei, at Kina og Japan har bestemt seg for å samordne forsøkene på å gjøre Koreahalvøya fritt for atomvåpen. Han ba også Nord-Korea avstå fra flere provokasjoner.

Tirsdag gjennomførte Nord-Korea en øvelse der det ble skutt med skarp ammunisjon, ifølge sørkoreanske myndigheter.

Ny atomvåpentest?

Det har den siste tiden blitt spekulert på om Nord-Korea kommer til å forsøke å gjennomføre en ny atomprøvesprenging eller rakettest i nærmeste framtid. I så fall har USA truet med å reagere hardt.

Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel hadde mandag en hastesamtale om situasjonen rundt Nord-Korea, og i helga holdt Trump tilsvarende samtaler med Kinas president Xi Jinping og Japans statsminister Shinzo Abe.

Den amerikanske presidenten har gjentatte ganger bedt Kina gjøre mer for å presse Nord-Korea. I tillegg mener Trump at FNs sikkerhetsråd bør forberede seg på å innføre nye sanksjoner mot nordkoreanerne.

– Landet er en virkelig trussel mot verden, enten vi vil snakke om det eller ikke, sier Trump, som mener at verden har lukket øyene for Nord-Korea i flere tiår.

TV 2/NTB