PRESENTERER SKATTEREFORM: Donald Trump har lenge sagt at han vil senke skattene for å sette fart i økonomien. (AP Photo/Carolyn Kaster)
PRESENTERER SKATTEREFORM: Donald Trump har lenge sagt at han vil senke skattene for å sette fart i økonomien. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Trump foreslår enorme skattekutt

President Donald Trump la onsdag fram forslag til en omfattende skattereform som vil gi store skattekutt både for privatpersoner og bedrifter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Toppskatten skal reduseres fra 39,6 til 35 prosent. Bedrifter skal også betale mindre skatt. Washington Post kaller reformen «dramatisk».

Dagens sju skattetrinn reduseres til tre. De nye satsene er 10, 25 og 35 prosent, basert på personens inntekt. Det hvite hus har ikke spesifisert innslagspunktene for de ulike skattesatsene. Dette skal være gjenstand for pågående diskusjoner i kongressen.

Minstefradraget for gifte par økes fra 12.600 dollar til 24.000 dollar. Eiendomsskatten fjernes.

Fjerner fradrag

Samtidig foreslås det å fjerne så å si alle skattefradrag. Skattefradragene som beholdes, skal fungere som incentiver for å eie egen bolig, spare til pensjon og gi til veldedighet.

Trump-administrasjonen vil gi skattelettelser til til familier som har utgifter til pass og stell av barn.

For bedrifter innebærer forslaget at skattesatsen reduseres fra 35 til 15 prosent. Finansminister Steve Mnuchin kaller forslaget den største skattereformen i amerikansk historie, skriver AP.

Frykter for statens inntekter

Forslaget står imidlertid foran en omfattende politisk behandling før det eventuelt blir vedtatt. Ifølge Washington Post frykter økonomieksperter at forslaget vil redusere statens inntekter så mye at USAs gjeld vil øke med flere tusen milliarder dollar i løpet av det neste tiåret.

Det hvite hus har ikke spesifisert hvor store huller skattekuttene vil påføre det føderale budsjettet, melder AP.

– President Trump har kalt dette blant de største skattekuttene i USAs historie. Det ser vi konturene av i planen han legger fram, sa USA-kommentator og rådgiver i Agenda, Thor Steinhovden, før alle detaljene i skatteplanen ble kjent.