Spaner for organisasjonen Aple, Phay Sopheak
Spaner for organisasjonen Aple, Phay Sopheak Foto: Magnus Nøkland / TV 2

Overvåket av spaner-nettverk:

Her blir nordmannen avslørt for seksuelle overgrep i Kambodsja

Norske menn som drar utenlands for å forgripe seg på barn er et økende problem for fattige land. Organisasjonen Aple jobber aktivt med å forhindre slike overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 er i Kambodsja, et av de mest beryktede landene i verden når det gjelder overgrep mot barn.

– Her i dette området er det populært blant menn fra vesten å komme for å ha sex med barn, sier spaner for organisasjonen Aple, Phay Sopheak til TV 2.

Han er en av mange spanere og etterforsker for nonprofit-organisasjonen Aple, som jobber med å forhindre overgrep mot barn. Jobben hans går blant annet ut på å samle bevis mot overgripere, for å få dem domfelt.

– Her kan man kjøpe sex fra barn?

– Ja, men på en veldig undergrunn måte, sier Sopheak til TV 2.

«Hot spot» for pedofile

Området Phay viser frem i Kambodsjas hovedstad Phnom Phen, beskrives som et av flere såkalte «hot spots» for pedofile. I bygningene her reiser folk fra hele verden for å komme å forgripe seg på barn.

Også pedofile fra Norge.

– Det er mange skandinaver og nordmenn som reiser til Kambodsja, og blant dem har vi avdekket at 41 personer har vært involvert i mistenksom aktivitet med kambodsjanske barn. De yngste er tre og fire år, sier direktør i Aple, Vando Khoem til TV 2.

Aple har etterforsket tusenvis av saker. Spaningen og samlingen av bevis har vært avgjørende for å få fengslet over 400 overgripere, deriblant én nordmann.

Nordmann dømt for overgrep

I 2009 oppholdt en norsk mann i 60-årene seg over en lengre periode på feriedestinasjonen Siem Reap. Her ble han overvåket av spanere fra Aple, mens han drev såkalt grooming av unge gutter.

Etter hvert som spaningen pågikk, vokste bevisene mot mannen.

– Han ble dømt for å ha forgrepet seg på gutter. Han groomet en gutt og forgrep seg på han i Siem Reap, sier direktør i Aple, Vando Khoem til TV 2.

Mannen slapp ut av fengselet etter halvannet år, og er i dag en fri mann. TV 2 har vært i kontakt med han, men han ønsker ikke å stille til intervju.

TV 2 korrigerer

Mannen ble i 2010 dømt til tre års fengsel i Kambodsja for å ha betalt en gutt for sex, ikke tre og et halvt år, som opplyst i reportasjen. 18 måneder ble gjort betinget.

TV 2 hadde før publisering to lengre møter med mannen, som også ga en skriftlig redegjørelse. Han ønsket ikke å stille til intervju.

Mannen fortalte at gutten var 16 og manglet tre dager på å være 17, noe både gutten selv og hans mor bekreftet i retten. Mannen fortalte at det i 2006 ble opprettet et nytt sentralt fødselsregister i Kambodsja, hvor det forekom mange feil. Der er gutten oppført med uriktig fødselsår, slik at han i følge dette registeret skulle være bare 14.

Mannen viste også til at gutten i retten benektet at det var skjedd noe ulovlig.

Et bilde som ble brukt i innslaget viser at mannen gir penger til en tilsynelatende ganske ung gutt. Mannen fortalte at gutten var 16 år da bildet ble tatt, og at det aldri har skjedd noe kritikkverdig i forhold til han. Gutten er ikke identisk med den gutten mannen ble dømt for. Mannen mener at bildet i den sammenheng det ble brukt er egnet til å gi et uriktig inntrykk.

I opprinnelig reportasje unnlot TV 2 å opplyse om dette. TV 2 beklager at dette ikke ble opplyst i reportasjen og i nettartikkelen her.

Kripos: – Vet at noen reiser for å begå overgrep

I går fortalte Kripos til TV 2 at de er bekymret, men at sakene er nærmest umulige å etterforske.

– Man vet at noen velger å flytte eller reise til fattige land for å begå overgrep mot barn der, og det er jo alvorlig, sier Layla Søndrol, leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos.

Likevel, denne mannen en av svært få nordmenn som blir tatt for å forgripe seg på barn i utlandet.

– Som utgangspunkt så står jo den enkeltes bevegelsesfrihet ganske sterkt, og utgangspunktet er også at når man har sonet en dom så har du gjort opp for deg. Men likevel så er det noen som det er viktigere at vi følge med på enn andre, og utfordringen er jo å finne frem der risikoen for at det skal begås nyte overgrep er stor, sier Søndrol.