Sterke følelser i sving da dykkerne skulle lete etter vraket utenfor Turøy

Dykkere fra Bergen brannvesen forteller om sterke inntrykk fra Turøy.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se de hittil upubliserte bildene øverst i saken.

På formiddagen den 29.april 2016 blir nødetatene varslet om helikopterulykken ved Turøy i Hordaland.

– Jeg befinner meg i hovedbrannstasjonen. Klokken er ca. tolv, vi gjør oss egentlig klar til å gå i kantinen, og ta oss lunsj. Da fårvi en utalarmering som gjelder en helikopterulykke ved Turøy. Da er det bare å slippe det du har i hendene og rett og slett starte å aksjonere på denne hendelsen, forteller Frode Samuelsen, som er dykkeleder ved Bergen brannvesen.

Samuelsen forteller om de dramatiske minuttene rett etter at de mottok varselet om ulykken. Han var selv med i første rekke, da de med brannbåt rykket til Turøy.

– Vi begynner å etablere samband ombord i Sjøbrand, både mot politi, helse, og ikke minst disse lokale redningsfolkene som er der ute. Vi får vite at det brenner godt i gress og lyng. Det er den første informasjonen vi sitter på utover.

DYKKELEDER: Frode Samuelsen er dykkeleder ved Bergen brannvesen, og forteller om de dramatiske minuttene etter at de ble varslet om helikopterulykken. Foto: TV 2 
DYKKELEDER: Frode Samuelsen er dykkeleder ved Bergen brannvesen, og forteller om de dramatiske minuttene etter at de ble varslet om helikopterulykken. Foto: TV 2 

– Videre så kommer det informasjon om at der er 13 personer ombord i dette helikopteret. Og det er jo gjerne først da vi ser alvoret av denne hendelsen.

– Hvordan håndtere dere dette videre?

– Jeg må informere dykkerne om det som har skjedd og forberede dem videre på den aksjonen som de eventuelt kan havne oppi når de kommer ut, forklarer Samuelsen.

Etterhvert så får brannmannskapet på Sjøbrand vite at alle mer eller mindre har gått med helikopteret ut i sjøen.

– Så vi ser jo det at det blir en krevende dykkeoperasjon, og krever mye ressurser fra oss. Så vi prøver jo så godt vi kan på veien ut å legge en liten slagplan på dette, hvordan vi vil gjøre det.

UNDERVANNSFOTO: Dykkernes bilder er ikke blitt publisert tidligere. 
UNDERVANNSFOTO: Dykkernes bilder er ikke blitt publisert tidligere. 

– Når dere kommer ut og ser selve ulykkesstedet, hva gjør dere og hva skjer, og hva tenker man i en sånn situasjon?

– Når vi nærmer oss ulykkesstedet så ser vi at det fortsatt brenner litt rundt omkring og at det er svartbrent over et større område. Vi ser i tillegg at det ligger vrakgods oppe på holmene. Og vi ser at dette her er en stor ulykke, en omfattende aksjon vi kommer til å møte, forklarer Samuelsen.

Dykkerne som jobbet ved ulykkesstedet møtte mange sterke inntrykk.

– Det er sterke inntrykk der ute, det er ikke tvil om det. Men du har jo fokus på arbeidsoppgavene og det du skal gjøre da, sier Hans Petter Nilsen som er dykker i Bergen brannvesen.

Dykkerne som var på stedet er svært erfarne og profesjonelle, men små ting kan også påvirke dem i arbeidet.

– Det gjerne de små tingene som gjerne kan vippe deg litt av pinnen. Jeg så en sånn Dumle-pose som lå der, og da hadde jeg med en gang noe å linke det opp med. Det vipper deg litt av pinnen da, i settingen der. Det ødelegger litt de barriérene du setter opp da, forklarer Nilsen.