Amerikansk atomubåt har ankommet Sør-Korea

Den atomdrevne ubåten USS Michigan er ankommet Sør-Korea, opplyser USAs forsvar.

ØNSKET VELKOMMEN: Atomubåten USS Michigan i havnen i den sørkoreanske byen Busan. Foto: Reuters.
ØNSKET VELKOMMEN: Atomubåten USS Michigan i havnen i den sørkoreanske byen Busan. Foto: Reuters.

Mens utsendinger fra Sør-Korea, Japan og USA er i Tokyo for å diskutere det anspente forholdet til Nord-Korea, er atomubåten ankommet koreansk farvann, melder Reuters.

USS Michigan er sendt som støttefartøy for hangarskipet USS Carl Vinson og kan frakte og skyte ut ballistiske undervannsmissiler og Tomahawk-raketter.

Ankomsten sammenfaller med 85-årsdagen til Nord-Koreas militære styrker, som ventes å bli markert muligens med atomprøvesprenging eller oppskyting av rakett.

Den statlige avisen China Daily skriver tirsdag at det er på høy tid at regjeringene i Nord-Korea og USA roer ned den tøffe tonen seg imellom og heller lytter til fornuft fra dem som maner til fredelig løsning på konflikten. Avisen mener nordkoreansk ledelse har misforstått FN-sanksjonene som er iverksatt. Hensikten var å få en slutt på rakett- og atomvåpenprogrammet til Nord-Korea, mens landet har oppfattet det som et angrep mot sin regjering og sitt styresett.

FN-reaksjon

Mandag henvendte USAs president Donald Trump seg til medlemmer av sikkerhetsrådet i FN, som han tidligere har kritisert for mangel på inngripen overfor Syria og Nord-Korea.

– Man ser ikke FN, liksom, løse konflikter. Jeg tror det kommer til å begynne å skje nå, sa han under lunsjen med Sikkerhetsrådet i Det hvite hus.

Han la til at Sikkerhetsrådet må forberede seg på å innføre nye sanksjoner mot Nord-Korea og at å avstå fra å gjøre noe er helt uakseptabelt.

– Landet er en virkelig trussel mot verden, enten vi vil snakke om det eller ikke.

Til stede var ambassadørene fra Kina og Russland, tradisjonelt Nord-Koreas viktigste støttespillere.

Må skje nå

Trump sa også at verden har hatt bind for øynene når det gjelder Nord-Korea i flere tiår, men at nå er det slutt. De tøffere sanksjonene skal ifølge Reuters inkludere forbud mot oljehandel, nekte nordkoreanske fly adgang, avskjære lasteskip på vei til eller fra landet og å presse kinesiske og andre utenlandske banker til ikke å samarbeide med Nord-Korea.

Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel hadde mandag et hastesamtale om situasjonen rundt Nord-Korea og i helga har presidenten hatt tilsvarende samtaler med Kinas president Xi Jinping og Japans statsminister Shinzo Abe.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley understreker at USA og det internasjonale samfunnet kun vil legge press på Nord-Korea for å få dem til å avslutte rakettoppskytinger og prøvesprenginger, og at sanksjoner ikke er et forsøk på å yppe til slagsmål med landets leder Kim Jong UN.

– Vi kommer ikke til å foreta oss noe med mindre han gir oss grunn til å gjøre det, sier Haley.

(©NTB)