Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du har blitt fortalt det igjen og igjen. Spiser du rødt kjøtt øker faren for tarmkreft. Spiser du derimot hvitt kjøtt, fisk og fiber, ja da er du langt tryggere.

Men, nå viser en ny, norsk forskningstudie at disse sannhetene kanskje ikke er så sanne likevel.

Forskere ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU, har gitt en gruppe mus forskjellig mat for å finne ut hva som gir mest tarmkreft, skriver Forskning.no

Musene var genmanipulerte, slik at de hadde lett for å utvikle denne typen kreft.

En gruppe av de 128 musene fikk rødt kjøtt som storfe og svin, en annen gruppe fikk en fiskediett med laks, en gruppe fikk hvitt kjøtt, og en fikk mat som var rik på karbohydrater, fiberrikt korn og soya.

Ikke kreft av rødt kjøtt

Da musene ble avlivet, og forskerne undersøkte forekomsten av kreftsvulster i tarmen, ble de overrasket. Musene som kun hadde fått rødt kjøtt, hadde ikke mer forekomst av kreft enn de som hadde fått hvitt kjøtt eller kun fisk.

Det som overrasket aller mest, var at den gruppen som hadde utviklet mest kreft, var musene som hadde fått fiberrikt korn og soya.

– Kanskje er ikke rødt kjøtt kreftfremkallende i seg selv, muligens er det en annen forklaring, sier doktorgradsstipendiat ved NMBU, Christina Steppeler til forskning.no – Hvordan kjøttet tilberedes kan spille inn, eller det kan være at sammensetningen av måltidene er ugunstig når vi spiser kjøtt, spør hun.

Usikker på studien

Forsker Paula Berstad i Kreftregisteret stiller seg mer tvilende til den norske studien, og viser til studier fra International Agency for Research of Cancer ved WHO (Verdens helseorganisasjon).

– Vi bør fortsatt legge størst vekt på de store kunnskapsoppsummeringene, både befolkningsstudier, eksperimentelle studier, dyrestudier og laboratorieeksperimenter, sier Berstad.

– Kanskje denne norske studien heller antyder at det fortsatt er uklart hva som er mest kreftfremkallende i kjøttet, fremholder Berstad.

Norge på tarmkrefttoppen

Norge ligger helt på verdenstoppen når det gjelder tarmkreft, uten at noen vet hvorfor, og det har aldri vært flere tilfeller av dette enn det var i 2015.

Tall for 2016 er ikke klare ennå.

Til tross for en populær trend med fiberrik kost, mer fisk og grønt, og mindre rødt kjøtt, går altså utviklingen feil vei.