– Erna Solberg går nok inn i historien som den statsministeren som har vært aller dårligst til å prioritere, sa Støre da han åpnet Arbeiderpartiets landsmøte torsdag.

Redd Høyre vil selge Willoch

Støre mener regjeringen har overlatt til de som kommer etter med å ta oppvaksen, etter at de har økt bruken av oljepenger for å redusere vekten i ledigheten som følge av den bratte nedgangen i oljesektoren.

I sin tale til landsmøtet gikk han rett i strupen på regjeringen.

– Frp og Høyre vil jo fortsatt selge Norge. Høyre er så ivrige på å selge unna verdier at jeg er redd for at de vil selge Kåre Willoch. Da får vi legge inn bud, tror jeg, sa Støre til lett latter fra landsmøtet.

Mener Norge går i gal retning

Han hevdet i sin tale at Norge på en lang rekke områder går i gal retning under denne regjeringen.

– Under Høyre og Frp har mye gått i gal retning i Norge, sa Støre og ramset opp økende arbeidsledighet, veksten i nye jobber har stoppet opp og optimismen i distriktet som han mener har gått ned.

Han kritiserte også statsministeren som han hevdet har advart mot politisere økte økonomiske forskjeller.

– I en verden hvor ulikheten vokser, så trenger Norge mer enn noen gang en statsminister som politiserer dette med økte forskjeller, sa Støre til applaus.

Han føler seg klarere enn noen gang før til å innta regjeringskontorene.

– Jeg har aldri vært klarere og kjent på en slik drivkraft, sa Støre da han gikk på talerstolen torsdag ettermiddag.

Kun en gruppe får skattelette

Dersom Støre vinner valget til høsten varslet han slutt på skattekutt, privatisering og provokasjoner mot distriktene. Bare et eneste løfte om skattelette kom Støre med, til medlemmer av fagforeningene, som også er Arbeiderpartiets hovedsponsor.

– Vi skal doble fagforeningsfradraget på fire år, sa Støre.

Foran kommunevalget i 2015 ga LO 11,5 millioner kroner i støtte til de rødgrønne partiene. Arbeiderpartiet alene fikk 7,4 millioner, mer enn Høyre fikk i gaver fra sine støttespillere.

Kun to nye reformer

Han varslet også slutt på regjeringens reformer som han mener har skapt økjt byråkrati.

– Ikke by mot land. Det gjør begge til tapere. Det er stupid, sa Støre.

Han vil i stedet satse på hav og helse.

– Vi skal gjøre Norge verdensledende på områder hvor vi har fortrinn innen fisk, oppdrett, energi og nye arter, sa Støre, som varslet at det neste store initiativet Norge skal ta skal handle om hav. Han lanserte et internasjonalt krafttak for å redde havets helse.

Tidlig innsats i skolen

Støre varslet også satsing på skole og lovet å fortsette de borgerlige partienes innsats på tidlig innsats i skolen.

– I løpet av de fire neste årene skal vi trappe opp satstingen på tidlig innsats til en milliard kroner i året, sa Støre.

I statsbudsjettet for inneværende år satt de borgerlige partiene av 360 millioner kroner til slike tiltak, og i løpet av en fireårsperiode planla de å bruke 1,5 milliarder kroner.

Leder over Erna

Samme dag som landsmøtet starter viser en måling Kantar TNS har laget for TV 2 at 51,4 prosent av de spurte tror Jonas Gahr Støre blir statsminister etter valget, mens 44,1 prosent tror Erna Solberg vinner valget, mens 4,5 prosent tror en helt annen enn de to blir statsminister.

Men seks måneder på rad viser både gjennomsnittet av målingene og målingen Kantar TNS har laget for TV 2 at Arbeiderpartiet har mistet oppslutning. I april viser bakgrunnstallene at 110.000 tidligere Ap-velgere har rømt til Senterpartiet.