Hjemme hos meg abonnerer ungene på Aftenposten Junior. I siste utgave intervjues Jonas Gahr Støre. Tilbake i sin gamle skolegård på Ris skole, forteller Ap-lederen at han var en bråkete elev og at han en gang ble utvist i to dager for å ha slått (!) andre medelever – ganske fjernt fra dagens utgave av Støre. Han kunne kanskje hentet frem noe av de egenskapene i dag.

Nå mener jeg ikke at han skal begynne å slå andre, men en litt mer rampete og tøffere utgave av Støre kan ikke skade, for å si det forsiktig.

På pressekonferansen han holdt i forkant av landsmøtet, innrømmet Støre at velgerne etterlyste et tydeligere Arbeiderparti med klare politiske svar og løsninger.

Det er en ganske oppsiktsvekkende innrømmelse fra en partileder med statsministerambisjoner, mindre enn fem måneder før et valg. Støres forklaring er at partiet har vært i tenkeboksen siden valgnederlaget i 2013. De trenger tid til å fornye seg og lage ny politikk. Årets landsmøte skal endelig gi disse svarene.

Men det er ikke mangel på politikk som har gjort Arbeiderpartiet utydelig. Partiet har da hatt politikk i disse fire årene. Det er i stor grad manglende kommunikasjonen av egen politikk, og mangel på konsistent opposisjonspolitikk som er Aps hovedproblem under Støre. Han er en lyttende og tenkende politikertype, som er på sitt beste når han skriver kronikker og holder foredrag. I flere år slet også Erna Solberg med å legge vekk sin hang etter detaljer og fagkunnskap i duellene med Stoltenberg og i kommunikasjonen utad. Hun lyktes til slutt. Støre må knekke den samme koden på sin måte. For han kan ikke regne med at velgerne strømmer til partiet etter at landsmøtet har vedtatt nytt partiprogram. Det fungerer ikke slik. Politikk må kommuniseres.

LES OGSÅ: 3 grunner til at Ap-Jonas sliter

Partiet går inn i landsmøtehelgen med fallende målinger i sju måneder på rad. 28,9 prosent på Kantar TNS´ siste gallup for TV 2 er det dårligste som er målt i denne stortingsperioden, og dermed Støres dårligste måling siden han ble partileder. 28,9 prosent vil være et kriseresultat for Ap – selv om Støre paradoksalt nok ville blitt statsminister. For det er samarbeidspartner Senterpartiet som grafser til seg velgere fra alle kanter.

Og det er kanskje derfor at folket fortsatt har tro på at Støre overtar nøkkelkortet til Statsministerens kontor etter valget i høst. TV 2s ferske statsministermåling viser at et lite flertall tror Støre overtar etter Erna Solberg.

I Arbeiderpartiet er det kun en ting som gjelder etter valget i høst: Regjeringsmakt. Men Arbeiderpartiet sliter med å finne formen. De fleste målinger viser rødgrønt flertall, men det er små marginer som skiller seier fra tap. Ifølge nettstedet Pollofpolls oversikt over snittet på målingene, har Erna Solberg og de borgerlige faktisk marginalt bedre utgangspunktet på snittet av april-målingene, enn det Jens Stoltenberg og de rødgrønne hadde på samme tidspunkt i sin regjeringsperiode. Stoltenberg klarte gjenvalg. Det kan Solberg også klare.

Til Aftenposten Junior sier Støre at han blir sur om han taper valget. Han trøster seg med at han uansett vil være Aps leder. Men det spørs hvor lenge han er det, hvis han ikke leder maktpartiet Ap til regjeringsmakt i høst.