Hevder flere rumenske tiggere reiser ut av Norge og hjem etter drapstrusler og grov hets

Mange tiggere i Bergen har opplevd å bli hetset og spyttet på etter NRK-dokumentar. Nå føler mange at det er utrygt å bli i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rumenske tiggere TV 2 har snakket med forteller at stemningen var amper da de gikk ut på gaten onsdag morgen.

– En mann kom bort og spurte om jeg snakket engelsk. Jeg sa jeg forsto litt. Da sa han at han skulle samle gjengen sin, og om to, tre uker var vi alle borte. Gjengen hans skulle drepe alle som har postet på internett, forteller en tiggerkvinne til TV 2.

Avslørte organisert kriminalitet

Bakgrunnen for raseriet mot tiggerne er NRK-dokumentaren «Lykkelandet» som ble vist på TV tirsdag.

Dokumentaren avslører at et stort rumensk nettverk av kriminelle styrer mye av prostitusjon- og narkotikamarkedet i Bergen. I dokumentaren blir det sagt at mye av det kriminelle skjer i regi av bakmenn som bruker kvinnelige tiggere som skalkeskjul for kriminaliteten.

Filmen viser også hvordan de kriminelle bakmennene viser fram tjukke bunker kontanter i hundretusenkronersklassen og skryter skamløst av pengene på sosiale medier.

I filmen presiseres det imidlertid at dette ikke gjelder alle rumernerne som tigger i norske byer.

Hetses og spyttes på

Flere av de rumenske kvinnene forteller om trusler, hets, at de har blitt spyttet i ansiktet, slått og sparket etter.

– Jeg har grått i dag. De som vanligvis har vært snille med meg, og visst at jeg er en bra person, har sett stygt på meg i dag, forteller en annen kvinne.

Nå melder Marcos Amano fra Robin Hood-huset i Bergen at mange tiggere ikke orker å bli i byen.

– Vil reise hjem

– Det er en del personer som har sagt de vil reise hjem og har fått praktisk bistand til å søke opp billige flybilletter av ansatte ved Robin Hood-huset. De orker ikke å være her, de føler det vanskelig og utrygt, sier Amano til TV 2.

Flybillettene fra Torp til Bucarest er rimelige. De koster ned til 149 kroner.

Robin Hood-huset er et møtested for vanskeligstilte i Bergen. Amano sier mange har fortalt at de har blitt spyttet på, slått og sparket etter etter gårsdagens Brennpunkt-dokumentar.

Frykter hevn

En av rumenerne TV 2 har snakket med sier de vet om den organiserte kriminaliteten blant deres landsmenn, men hevder de ikke har noe med dem å gjøre.

Rumenerne TV 2 snakket med onsdag var preget av reaksjonene etter dokumentaren. FOTO: Frode Hoff/ TV 2
Rumenerne TV 2 snakket med onsdag var preget av reaksjonene etter dokumentaren. FOTO: Frode Hoff/ TV 2

– Hvis vi sier alt vi visste, hadde de (organiserte kriminelle red.anm.) kommet etter oss, sier en tigger til TV 2. Han ønsker å være anonym i frykt for sin egen sikkerhet.

Torsdag skal rumenerne få se Brennpunkt-dokumentaren på Robin Hood-huset med tolk. Amaro forventer det kommer sterke reaksjoner.

Noen av tiggerne TV 2 har snakket med sier de ikke har anledning til å reise hjem. De har familier i Romania som er avhengig av pengene som sendes fra Norge.

– Dere må ikke tro vi alle er slik. Hvis vi hadde hatt kjøleskapet fullt av penger, slik som ble vist på TV i går, tror dere vi ville vært borte fra barna våre? spør en av kvinnene.

Amano minner Bergens befolkning på at mange av de som sitter på gaten har kommet til landet på egen hånd. Noen av tiggerkvinnene er dessuten ofre for de kyniske bakmennene i det omtalte kriminelle miljøet. Brennpunkt-dokumentaren viser også hvordan mange av kvinnene utnyttes grovt og er ofre for menneskehandel. Få tør bryte ut av miljøet og søke hjelp.

– Opplysningene vi er blitt gjort kjent med, går ut på at det har vært flere tilfeller av folk som er blitt sjikanert. Og i ett tilfelle: at en person er blitt slått og sparket, sier visepolitimester Olav Valland i Bergen til Bergens Tidende.

Valland ber om at vold og sjikane mot tiggere opphører umiddelbart.

– Dette er helt uakseptabel atferd, uavhengig av om dem som er utsatt for dette tilhører et organisert tiggermiljø eller ikke. Tilreisende har krav på det samme rettsvern som hvem som helst andre i dette samfunnet, sier han.