Den rumenske tiggerkvinnen fortviler over å bli sett på som del av et kriminelt miljø. Hun har blitt spyttet på og hetset etter en NRK-dokumentar tirsdag. 
Den rumenske tiggerkvinnen fortviler over å bli sett på som del av et kriminelt miljø. Hun har blitt spyttet på og hetset etter en NRK-dokumentar tirsdag.  Foto: Frode Hoff/TV 2

– Tiggere blir spyttet på og sparket etter NRK-avsløring

Tiggere og flaskesamlere i Bergen opplever byen som utrygg etter tirsdagens Brennpunkt-dokumentar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brennpunkt på NRK viste tirsdag dokumentaren «Lykkelandet» hvor det blir avslørt at et stort rumensk nettverk styrer mye av prostitusjon- og narkotikamarkedet i Bergen.

Mange av tiggerne i byen er ifølge dokumentarskaperne del av dette nettverket, og at tiggingen er et skalkeskjul for kriminaliteten.

Dokumentaren viser at mange av kvinnene som tigger på dagtid, er involvert i prostitusjon og bankkorttyverier på kveldstid. Mennene i gruppen fungerer som bakmenn som driver både menneskehandel, hallikvirksomhet og skryter av enorme pengemengder i sosiale medier.

Hetset, spyttet på og sparket etter

Avsløringen har vakt sterke reaksjoner, og torsdag morgen merket flere av byens tiggere og flaskesamlere at stemningen var amper i byen. I følge NRK har flere av dem uttalt at de føler seg utrygge og vil ha hjelp til å komme seg hjem.

TV 2 har snakket med flere rumenske tiggere i Bergen sentrum onsdag. De er fortvilte over situasjonen og forteller om grov trakassering og vold fra enkelte i Bergens befolkning. De har mye på hjertet og forteller at de blir slått etter, spyttet på og kalt de verste ting.

– Jeg har grått i dag. For folk som har pleid å være snille med meg, har sett på meg på en veldig veldig rar måte. Jeg har vondt i hjertet, sier en tiggerkvinne ved navn Monica til TV 2.

Hun sier hun har fått mange fornærmende kommentarer i løpet av dagen og hun har blitt spyttet i ansiktet.

Frykter nettverket

En av rumenerne TV 2 har snakket med sier de vet om den organiserte kriminaliteten blant deres landsmenn, men hevder de ikke har noe med dem å gjøre.

– Hvis vi sier alt vi visste, hadde de (organiserte kriminelle red.anm.) kommet etter oss, sier en tigger til TV 2. Han ønsker å være anonym i frykt for sin egen sikkerhet.

– Dere må ikke tro vi alle er slik. Hvis vi hadde hatt kjøleskapet fullt av penger, slik som ble vist på TV i går, tror dere vi ville vært borte fra barna våre?, spør en av kvinnene.

– Dette er ikke Bergen verdig

Marcos Amano er leder for Robin Hood-huset som er et samlingssted for mange av Bergens vanskeligstilte. Hver dag kommer mange tiggere og flaskesamlere innom. Amano forteller om en annerledes og hektisk dag i kjølvannet av dokumentaren.

Marcos Amano møtte tiggere og flaskesamlere som kunne fortelle om grov trakassering onsdag morgen. FOTO: Frode Hoff/TV 2
Marcos Amano møtte tiggere og flaskesamlere som kunne fortelle om grov trakassering onsdag morgen. FOTO: Frode Hoff/TV 2

– Vi fikk som vanlig besøk av 20-30 rumenske gatearbeidere, tiggere og flaskesamlere som kom for å vaske seg og spise frokost, men stemningen var helt annerledes enn den vanligvis er, sier Amano til TV 2.

Amano sier de var forberedt på at det ville komme reaksjoner etter dokumentaren, men måten enkelte bergensere har oppført seg på mot de som sitter på gaten, var de ikke forberedt på.

– Folk forteller at de har blitt slått etter, sparket etter, spyttet i ansiktet, kaldt hund, og bedt om å dra til helvete hjem igjen der de kommer fra. Det er ikke Bergen som by verdig, sier Amano til TV 2.

Amano oppfordrer folk til å ha to tanker i hodet samtidig.

– Avsløringen i Brennpunkt er alvorlig og noe politiet må følge opp, men samtidig er noen av de som sitter på gata ofre for det kriminelle nettverket. Andre er selvstendige som har kommet hit for å skrape sammen noen penger for å gjøre situasjonen for familien i hjemlandet litt lettere. De trenger ikke et spark i hodet eller bli spyttet i ansiktet. De trenger omsorg, omtanke og hjelp, sier Amano.

Amano kjenner også igjen beskrivelsen om et organisert nettverk, men er sjokkert over omfanget og avsløringen.

– Vi har aldri vært der at vi har trodd at det ikke foregår noe kriminelt. Men når folk som står bøyd ned i et søppelspann blir spyttet på, må jeg si at jeg trodde vi var bedre enn det her i byen, sier han.

Nabokommune ønsker tiggerforbud

Nabokommunen til Bergen, Os kommune, ønsker nå å vurdere tiggerforbud.

– Vi har ikke et veldig stort tiggerproblem, men det er økende og de har vært pågående. Vi hører at det er observert at det slippes av ti, tolv, tiggere ut av varebiler som sprer seg i sentrum. Når vi så dokumentaren i går, ble det ganske tydelig for oss at dette nok er en del av den organiserte kriminaliteten som foregår i byen, sier ordfører i Os kommune, Marie Bruarøy, til TV 2.

Amano mener det er en lite konstruktiv løsning med et forbud. Han mener politiet må bygge tillit til tiggere og gatearbeidere, og vise at det er en vei ut av denne livssituasjonen.

– Opplysningene vi er blitt gjort kjent med, går ut på at det har vært flere tilfeller av folk som er blitt sjikanert. Og i ett tilfelle: at en person er blitt slått og sparket, sier visepolitimester Olav Valland i Bergen til Bergens Tidende.

Valland ber om at vold og sjikane mot tiggere opphører umiddelbart.

– Dette er helt uakseptabel atferd, uavhengig av om dem som er utsatt for dette tilhører et organisert tiggermiljø eller ikke. Tilreisende har krav på det samme rettsvern som hvem som helst andre i dette samfunnet, sier han.

Når TV 2 snakker med operasjonsleder i Vest politidistrikt har ikke han fått noen meldinger om konkrete hendelser mot tiggere.

Brennpunkt reagerer

Brennpunkt-redaksjonen i NRK har fått enorm respons etter dokumentaren ble vist tirsdag kveld. De har også fått videreformidlet historiene om sjikaneringen i Bergen, og reagerer kraftig på det.

– Dersom dette er tilfelle tar vi sterk avstand fra slik oppførsel, sier redaktør for Brennpunkt, Odd Isungset, til TV 2.