SNIKFILMET: Leder av etterforskningsseksjonen ved politiet i Haugesund, Torbjørn Nervik (bildet), viser frem spionkameraet de beslagla.  Foto: Harald Nordbakken/Haugesunds Avis
SNIKFILMET: Leder av etterforskningsseksjonen ved politiet i Haugesund, Torbjørn Nervik (bildet), viser frem spionkameraet de beslagla. Foto: Harald Nordbakken/Haugesunds Avis

Oppdager du denne på toalettet, må du ringe politiet umiddelbart

Den ser kanskje uskyldig ut, men politiet advarer mot å la seg lure.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På mange offentlige toaletter finner man en knagg til jakker og vesker.

Ofte tenker man ikke over knaggen, men det bør man ifølge The Mirror gjøre.

Nettstedet skriver at HD-kameraer utformet som nettopp knagger oftere og oftere dukker opp i blant annet prøverom, garderober, hotellrom og på offentlige toaletter.

I 2014 oppdaget ei skolejente i Haugesund at det kom et grønt lys fra «knaggen» i gymgarderoben.

Lyset skulle vise seg å komme fra et kamera som var installert og skjult inni knaggen.

Året før oppdaget jenter på Skien videregående det samme – en «knagg» som filmet dem i garderoben.

– Kameraet var utstyrt med en minnebrikke som lagret innholdet. Til sammen var om lag en times filming lagret på minnebrikken, fortalte politiadvokat Guro Siljan.

KNAGG OG KAMERA: Slik kan spionkameraene se ut. Foto: Amazon
KNAGG OG KAMERA: Slik kan spionkameraene se ut. Foto: Amazon

Kjøpes for en hundrelapp

Spionknaggen kan kjøpes på nettet for en hundrelapp, og de kan inneholde minnekort opp mot 16 gigabyte.

Flere av kameraene tar opp både film og lyd.

Kameraet har ofte en innebygget detektor som begynner å filme når den registrerer bevegelse, og har ofte en batteritid på et par timer.

Ofte kan man spotte den bitte lille kameraåpningen øverst på «knaggen», og eventuelt se om det lyser for eksempel grønt i hullet.

Skjuler seg over alt

I fjor gikk politiet i Monroe i den amerikanske delstaten Florida ut og advarte mot spionknaggene, etter at flere var blitt oppdaget på offentlige dametoaletter.

– Hvis man oppdager noe mistenkelig som kan være et kamera, så ikke rør det. Ring i stedet til oss umiddelbart, så tar vi hånd om det, uttalte lensmann Rick Ramsay til Miami Herald.

– Husk at dette er svært små kameraer som kan henges opp på mange steder og skjuler seg i eller på hverdagsobjekter.

Enkel sak

Tidligere har privatetterforsker Carrie Kerskie fortalt NBC at gjerningsmennene ikke trenger å bruke verken mye tid eller penger for å få satt opp knaggen.

– Nå om dagen, med alle teknologiske fremskritt, trenger du bare å sette inn et MicroSD-kort. Batteritiden på disse knaggene er to timer. Så bare tar du ut kortet, setter det inn i PC-en, og så har du bildene. Det er veldig lett. De går bare inn, henger den opp, og kommer tilbake etter et par timer og tar den ned, sa hun.