INGEN SPOR: Tre år gamle Madeleine McCann forsvant brått i 2007. 
INGEN SPOR: Tre år gamle Madeleine McCann forsvant brått i 2007.  Foto: Familien McCann

Barnepike avslører: Dette skjedde natten Maddie forsvant

Barnepiken som jobbet på hotellet Madeleine McCann forsvant på, bryter stillheten etter ti år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre år gamle Madeleine McCann forsvant i 2007 plutselig fra ferieleiligheten på The Ocean Club i portugisiske Praia da Luz.

Siden har forsvinningen vært et mysterium.

Teoriene om hva som skjedde på det portugisiske hotellet har vært mange.

En kvinne som jobbet på hotellet bryter nå stillheten.

Hun sier til Daily Mirror at da hun begynte på hotellet som barnepike, fikk hun beskjed fra ledelsen om at Praia da Luz var farlig.

– De sa: «Dette er en voldtektsfløyte. Dere må ikke gå noe steder alene – noensinne». Ei jente ble angrepet rundt ett år tidligere i Praia da Luz. I mine ører hørtes det virkelig ikke ut som en resort for familier, sier hun til nettstedet.

STORKOSTE SEG: Madeleine smiler på bildet som ble tatt samme dag som hun forsvant. Foto: AFP
STORKOSTE SEG: Madeleine smiler på bildet som ble tatt samme dag som hun forsvant. Foto: AFP

Lette desperat under biler

Kvinnen, som ønsker å være anonym, sier at hun flere ganger passet på Maddie under familiens opphold, og at hun var på jobb kvelden jenta forsvant.

Hun forteller at Maddies foreldre, britiske Gerry og Kate McCann, var i sjokk.

– Kate ropte: «De har tatt henne!». Hun løp frem og tilbake. Den verst tenkelige situasjonen hadde akkurat skjedd, sier hun.

Og:

– Hun gråt og var i en nesten kaotisk sinnstilstand, og Gerry var også svært opprørt. Jeg husker at han gikk og lette under bilene. Jeg glemmer det aldri, sier hun.

Hun sier at hun forsøkte å trøste Kate McCann etter forsvinningen.

– Jeg tror jeg sa noe slikt som at «hun kommer til å bli funnet. Slike ting skjer hele tiden».

Ventet på politiet i 90 minutter

Barnepiken sier at hun flere ganger har blitt spurt om hun tror at Gerry og Kate selv stod bak jentas forsvinning.

– Det er umulig – for det første på grunn av timingen, og for det andre på grunn av stedet, samt reaksjonene deres. Det er ikke mulig, sier hun.

Portugisisk politi har flere ganger fått sterk kritikk for måten de gjennomførte etterforskningen på.

I intervjuet påstår kvinnen at det tok hele 90 minutter før politiet kom til hotellet, og at flere ansatte i mellomtiden gikk inn og ut av familiens ferieleilighet. Dette kan ha ødelagt bevismaterialer i saken.

Hun sier at hun ble avhørt etter forsvinningen, men at store deler av avhøret var forsvunnet da saken nådde britisk politi.

– Jeg mener at mange ting burde vært gjort annerledes. Dessverre har konsekvensene vært katastrofale, sier hun.

Ga opp søket

Siden 2007 forsøkte store politistyrker, frivillige og privatetterforskere å finne Madeleine – og ikke minst, komme til bunns i hvorfor hun forsvant.

Teoriene har vært mange, og foreldrene ble rakst mistenkte i saken.

Gjennom politiets arbeid har det vært mange titalls mistenkte, ettersøkte og avhørte i saken. Disse har blitt sjekket ut en etter en, uten at man har kommet til bunns i den rykteomspunnede forsvinningen.

I 2015 trappet Metropolitan-politiet ned antall etterforskere fra 29 til fire, og i fjor varslet politietaten at de var iferd med å runde av hele etterforskningen med mindre det dukket opp nye bevis.

– Det gjenstår noen elementer i etterforskningen som vi jobber med å undersøke nå, og det er forventet at vi vil bli ferdig med dette i løpet av de neste månedene, fortalte Sir Bernard Hogan-Howe, sjefen i Metropolitan-politiet, til radiokanalen LBC.

Og:

– Vi sier alltid at en sak hvor et barn er savnet, aldri vil bli avsluttet. Hvis det kommer frem noe nytt, så vil vi selvsagt undersøke det, men nå er vi i ferd med å løse opp i alle trådene vi har hatt.