VALGOBSERVATØR: Ingebjørg Amanda Godskesen (Frp) overvåker folkeavstemningen for Europarådets parlamanterikerforsamling. Hun forventer høy valgdeltagelse.
VALGOBSERVATØR: Ingebjørg Amanda Godskesen (Frp) overvåker folkeavstemningen for Europarådets parlamanterikerforsamling. Hun forventer høy valgdeltagelse. Foto: Privat 

Ingebjørg er valgobservatør i tyrkia:

– Stemningen er spent

ISTANBUL/TYRKIA (TV 2): Ingebjørg Amanda Godskesen (Frp) er rapportør for Europarådet, og overvåker dagens folkeavstemning i Tyrkia. – Det er lange køer og en spent stemning, sier hun til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingebørg Amanda Godskesen overvåker valget for Europarådets parlamentarikerforsamling, PACE. Hun var til stede da valglokalene åpnet i Izmir i dag.

– Akkurat kl 0800 åpnet de for stemming, da var det allerede kø på utsiden, sier Godekesen til TV 2.

AP melder om spent stemning foran avstemningen, i Diyarbakir endte en krangel mellom to familier at to mennesker ble drept søndag formiddag. Skudd skal ha blitt løsnet, men tyrkiske myndigheter betegner ikke hendelsen som terror.

– Helt etter boka

Hun forteller at alt gikk helt etter boken i stemmelokalene hun overvåket:

– Alle prosedyrer ble fulgt helt etter boka: Stemmesedler ble telt opp og stemplet og det var gode stemmebokser som sikret hemmelig avstemning. Valgurnen ble også sikret som den skulle.

– Det var en ting som overrasket meg positivt. Lederen for dette stemmelokalet var ekstremt nøye med at de som skulle stemme ikke tok med seg veske eller telefon inn i avlukket. Hun sa det til absolutt alle, og de måtte legge telefon og vesker på utsiden.

Godskesen har vært rapportør siden 2015, og kjenner Tyrkia godt. Hun forventer høy valgdeltagelse.

– Izmir er et område hvor de tror det vil bli ca 70 prosent nei-stemmer, og de forventer stor deltakelse både her og i resten av landet, da resultatet kan bli temmelig 50/50.

Skal besøke fengsel

Søndag formiddag skal Godskesen besøkte et fengsel i Izmir, og en observatørkollega skal gjøre det samme i hovedstaden Ankara.

– Vi har alltid ønsket å komme inn i fengslene for å kunne snakke med dem som er innsatt, sier hun. I fengslene forventer hun å blant annet finne journalister og parlamentarikere.

– Vi har ikke fått lov til å komme inn tidligere, men på grunn av at dette er en folkeavstemning, får vi lov til å komme inn nå, fortsetter hun.

Observatørene ønsker å se at de innsatte blir behandlet på en god måte, men sier at besøket ikke nødvendigvis viser det fullstendige bildet.

Når de nærmer seg fengselet, må sjåføren melde ifra.

– Det er nok kanskje fordi de vil vise oss de stemmelokalene som de bestemmer. De vil nok forsøke å velge det selv, sier Godskesen.

Presidentstyre

I folkeavstemningen skal tyrkerne ta stilling til om de skal forlate dagens parlamentariske system til fordel for et presidentstyre.

DEKKER VALGET: Sonja Skeistrand Sunde og fotograf Tom Rune Orset følger valget i Tyrkia for TV 2.  
DEKKER VALGET: Sonja Skeistrand Sunde og fotograf Tom Rune Orset følger valget i Tyrkia for TV 2.  

Dagens grunnlov ble skrevet i årene etter militærkuppet i 1980, og Tyrkias regjerende parti AKP mener det er på høy tid å fornye den. Men de mange kritikerne mener forslagene til endring vil samle altfor mye makt i presidentens hender, nærmere bestemt i hendene på den omstridte og kontroversielle Recep Tayyip Erdogan.

– Det som bekymrer meg er at vi vet at opposisjonen ønsker å fortsette å ha parlamentarisk styresett og ikke en presidentstyrt stat. Folkeavstemmingen om ny grunnlov handler mye om dette. Dersom den nye grunnloven får flertall, vil det gi mye mer makt til presidenten enn det han har i dag, sa Ingebørg Amanda Godskesen til TV 2 tidligere denne uken.