Henrik holdt på å dø av energidrikk som 14-åring

Henrik drakk over fire liter energidrikk for å holde seg våken på dataparty – det endte med at han nesten døde av nyresvikt.

Nå håper faren til Henrik Dahl på strengere regulering av salg av slike energidrikker.

Ny forskning viser at over halvparten av ungdom på Østlandet drikker energidrikk mer enn en gang i måneden. Undersøkelsen viser at mange av ungdommene får i seg så mye energidrikk at det kan få ubehagelige bivirkninger.

Dataparty

Det er tre år siden det holdt på å gå helt galt da Henrik skulle være med på et todagers dataparty på ungdomsskolen på Otta i Oppland.

– Det var det at det gikk i svart for meg. Mer enn det husker jeg egentlig ikke, unntatt at jeg våknet opp igjen på sykehuset en god tid etterpå, sier Henrik til TV 2.

– Det var jeg og en kompis som hadde tenkt å være oppe begge dagene uten å sove. Så gikk vi på butikken og kjøpte energidrikk både til meg og han og et par andre. Det var vel for at vi ville holde oss våkne, sier Henrik.

De kjøpte energidrikk med koffein.

– Det var ni bokser med forskjellige merker og en halvlitersflaske med cola, som jeg blandet med energidrikker.

Lagt i kunstig koma

Klokka fem om natta hadde han drukket det meste – fire og en halv liter. Men dagen etter falt han plutselig av stolen. Det ble ringt etter både ambulanse og til faren til Henrik.

– Han lå i kramper på gulvet og det skummet ut av munnen på ham. Han ble stabilisert og fraktet til Lillehammer med luftambulanse, sier Henriks far, Tor Reidar Dahl, til TV 2.

Energidrikker

Det er ingen offisiell aldersgrense på energidrikke. Det er mye koffein i energidrikker. Barn og unge er blant annet ikke anbefalt å drikke energidrikker på grunn av dette, og flere utsalgsteder opperer med en selvpålagt grense på alt fra 14 til 18 år.

Kilde: Barneombudet

Ved ankomst Lillehammer var tilstanden svært kritisk. Lege Naim Degirmenci ved Sykehuset Innlandet forteller at Henrik hadde svikt i flere organsystemer, deriblant nyresvikt.

Dette gjorde at det begynte å komme vann i lungene.

– Vi vurderte tilstanden hans såpass alvorlig at vi overflyttet ham med luftambulanse til Rikshospitalet for dialyse, sier Degirmenci.

På Rikshospitalet ble Henrik lagt i kunstig koma og fikk dialysebehandling.

Totalt lå han i 13 døgn på sykehus før han var frisk nok til å skrives ut.

Alvorlige bivirkninger

Da lege Naim Degirmenci skulle behandle Henrik, fant han ingen forskning på bruken av energidrikker blant ungdom.

Men nå har han selv fått svar fra 30.000 ungdommer på Østlandet, om at over halvparten av dem drakk energidrikk den måneden de ble spurt.

Resultatet skal snart publiseres internasjonalt.

– Det vi har sett er at litt over halvparten av ungdommene har prøvd energidrikker og at det er en ikke ubetydelig andel ungdommer som daglig overstiger den øvre grensen for når bivirkninger av koffein kan oppstå, sier Degirmenci.

Bivirkninger kan være søvnvansker, konsentrasjonsvansker, rastløshet, hjertebank, uro og nervøsitet. Legen advarer om at det ikke er mye som skal til før bivirkningene kan melde seg.

– For en ungdom med for eksempel 60 kilo kroppsvekt, skal det ikke mer til enn en halvlitersboks før den personen overstiger det daglige inntaket av koffein, sier Degirmenci.

Går fortsatt på medisiner

Tre år etter den dramatiske opplevelsen er Henrik fortsatt ikke helt frisk.

– Han går fortsatt, tre år etterpå, på to slags blodtrykkssenkende medisiner. For de får ikke ordentlig ned igjen blodtrykket hans, sier pappa Tor Reidar.

– Hva håper du vil komme ut av forskningen?

– Jeg håper det vil komme et regelverk som vil regulere salget av energidrikk. Slik at det er på linje med alkoholsalg, rett og slett. For vi har jo sett hvor farlig det kan være.