VENT MED DETTE: Lov om helligdagsfred verner om «det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager» og skal gi høytiden ro og verdighet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com 
VENT MED DETTE: Lov om helligdagsfred verner om «det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager» og skal gi høytiden ro og verdighet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com 

Politiet: – Motorsag på langfredag er ikke greit

Politiet flere steder i landet har rykket ut langfredag for å stanse støyende arbeid som forstyrrer helligdagsfreden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke alle er klar over ordlyden i Lov om helligdagsfred:

«På helligdag fra kl 00 til kl 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm.»

– Vi er ute på det tredje oppdraget nå, og klokka er ikke en gang 12, sier operasjonsleder Mads Bernhoft i Nordland politidistrikt i Bodø.

Godværet lokker folk ut

Både i Tverlandet og i Rønvik måtte politiet stanse folk som drev med arbeid som forstyrret helligdagsfreden. Firmaer og privatpersoner jobbet på en måte som forstyrret andre. Arbeid med vinkelsliper og sirkelsag må man ta en annen dag, sier operasjonslederen.

– Men så er godværet kommet i nord, med sol og mulighet for å være ute. Det ser det ut til at folk har lyst til å benytte seg av, sier Bernhoft.

Stanset svensker med motorsag

Politiet i Asker og Bærum melder om to tilfeller av forstyrrende arbeid i Bærum langfredag.

– I det ene tilfellet var det noen utenlandske arbeidere som drev med oppussing på utsiden av et hus. Antakelig kjente de ikke til loven om helligdagsfred, sier operasjonsleder Jørgen Jacobsen.

Politiet måtte også be noen svensker om å stanse trefelling med motorsag.

– Vi gir et muntlig pålegg om å avslutte arbeidene. Hvis det gjentar seg, kan vi reagere med bøter, men det er sjelden nødvendig, sier Jacobsen.

Muligheter på lørdag

Påskeaften er ikke en helligdag, så da kan man finne fram slagboret om det er nødvendig. Men helligdagsfreden trer i kraft igjen kl 16.00, og søndag 1. og 2. påskedag er hellige.

– Så da får man utsette arbeidene til tirsdag, konkluderer Mads Bernhoft i Bodø.