Kommentar

De ønsker å gjøre noe «stort» for å ta oppmerksomheten bort fra sine miserable og mislykkede liv

Norge har lenge vært spart for grusomhetene til ekstreme islamister i IS og Al Qaida. Det er fortsatt en norsk muslimhater fra Oslo som står bak det mest dødelige terrorangrepet i dette landet. Han tok 77 liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sist gang en islamist ble knyttet til terror i Norge var i 2006. Da ble Arfan Bhatti siktet etter skudd mot synagogen i Oslo.

Han ble frikjent for terror, men dømt for grovt skadeverk ved å ha medvirket til skytingen.

Nå er en 17 år gammel russisk borger siktet etter terrorlovgivningen. Han kom til Norge som asylsøker med familien sin i 2010 og fikk opphold for to år siden.

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har de vært bekymret for guttens tilknytning til ekstreme islamister. Han har bodd i Nord-Norge før han flyttet for å gå på skole i Oslo.

Siktelsen representerer et nytt fenomen. Det vi har sett mye av de siste årene er norske fremmedkrigere. Sju menn er så langt dømt for alt fra forsøk på deltakelse til rekruttering av jihadister til IS. Flere er siktet og tiltalt og vi kan vente oss rettsakene deres i løpet av året. Det som er felles for disse personene er at hovedfokuset deres har vært Syria og Irak, ikke Norge.

Også fokuset til Norges mest kjente islamist, mulla Krekar, har vært Midtøsten. Han er aldri blitt dømt for terror. En annen kjent fanatiker er den tidligere Taliban-ministeren Mohammad Abdul Rauf. Han er sendt tilbake til Afghanistan fordi han ble dømt for vold. Ikke terror. En tredje sak var uiguren fra Kina, Mikael Davud. Han ble dømt for terrorplanlegging. Ikke mot Norge, men mot Jyllandsposten i Danmark.

En muslim som bor i Norge nå er siktet for et mulig angrep i Norge er derfor en ny utvikling.

Til de som stempler alle muslimer som terrorister i kommentarfeltene er det viktig å opplyse at mannen som tipset politiet er selv en muslim.
Kadafi Zaman

Norske myndigheters fokus på fremmedkrigere har gitt gode resultater. PST har lykkes med å etterforske en rekke personer som reiste for å slutte seg til IS. Det klarer de fordi politikerne har sørget for økte ressurser, nye metoder og oppdaterte lover som er i takt med trusselbildet. De nye terrorlovene gir strenge straffer og nå er det ingen som har reist på lenge fra Norge til IS i Syria. Og ingen kommer tilbake.

Den alvorlige siktelsen mot 17-åringen har en strafferamme på 15 år. Saken viser at det ikke bare er fremmedkrigere med drapserfaring som kan bli en trussel mot riket. Sympatisører av livsfarlige ideologier kan være like farlige. Det har vi sett i flere europeiske terrorangrep den siste tiden. Mange av gjerningspersonene har aldri vært i Syria eller Irak, men de er sympatisører av IS og Al Qaida.

Slike personer finnes også i Norge. De har noen fellesnevnere. De har lite kunnskap om religionen Islam og mange har en kriminell fortid. Flere er psykisk syke. De har lav utdanning og nesten ingen jobber. De går på nederlag etter nederlag i livet. Terrorforskere mener dette er tapere som er sårbare for propaganda og som ønsker å gjøre noe «stort» for å ta oppmerksomheten bort fra sine miserable og mislykkede liv.

Angrepene i Europa viser hvor viktig det er med økt fokus på sympatisørene av IS. PST har en god oversikt over de ekstreme islamistene som finnes i Norge. Også den unge mannen som nå er siktet var kjent av PST. Det blir interessant å se hva den videre etterforskningen vil avdekke av kontakt mellom 17-åringen og jihadister i Norge og utlandet. Fra byen han bodde i Nord-Norge har to menn reist som fremmedkrigere til Syria.

Frustrerte og sårbare unge menn er terroristenes fremste målgruppe for hjernevasking. PST har god innsikt i miljøene til de unge islamistene som er født og oppvokst i Norge, enten de er barn av innvandrere eller etniske nordmenn. Men å rekruttere kilder og skaffe informanter i nye flyktninggrupper over hele landet er mer krevende. Da trengs både nye menneskelige og tekniske ressurser. Kanskje også nye metoder og verktøy.

Politiet kan uansett ikke gjøre jobben alene. De kan ikke oppdage alt og de kan ikke overvåke alt. De trenger ører og øyne ute i samfunnet. Folk som sier ifra når de ser noe bekymringsfullt. Det er ikke slik at soloterrorister dukker opp av intet. De lever ikke i et vakuum. Det er alltid noen rundt dem som vet noe. Familie. Venner. Naboer. Hvordan den siktede russiske gutten ble fulgt opp av sin gamle og nåværende kommune er en interessant problemstilling.

Denne gangen var det en oppmerksom forbipasserende som varslet politiet om 17-åringen. Til de som stempler alle muslimer som terrorister i kommentarfeltene er det viktig å opplyse at mannen som tipset politiet er selv en muslim. Det er altså en norsk muslim som kan ha forhindret et mulig islamistisk angrep i Oslo.

Nå som det er vanskeligere å reise til Syria tror PST at europeiske byer kan oppleve mer soloterror. IS maner nemlig til angrep uten å søke kontakt med organisasjonens sentrale ledelse. Derfor oppfordrer politiet alle til å være mer årvåkne.

Det trengs i disse tider.