Solberg besøkte Den kinesiske mur

Statsminister Erna Solberg (H) avsluttet det offisielle besøket til Kina med et besøk på Den kinesiske mur.

Solberg besøkte den verdensberømte muren mandag morgen etter at hun talte ved Peking-universitetet i den kinesiske hovedstaden Beijing. Der fikk hun også møte kinesere som studerer norsk – og som er opptatt av NRK-serien «Skam».

Statsministeren understreker at Norge og Kina kan videreutvikle samarbeidet nå som forholdet mellom landene er normalisert.

– Kina er en viktig økonomi og et viktig land internasjonalt. Det er viktig å ha et godt forhold, sa hun til norske journalister mens hun skuet utover landskapet fra muren.

Roste Kinas kamp mot fattigdom

Under en tale på det prestisjetunge Peking-universitetet i Kinas hovedstad Beijing benyttet Solberg muligheten til å understreke at globaliseringen ikke lar seg reversere.

– Globaliseringen er kommet for å bli. Vi trenger mer samarbeid omkring i verden, ikke mindre. Globalisering har fremmet globale målsettinger, slo hun fast.

Statsministeren sa at Kina har gjort en formidabel innsats for å bringe en stor del av sin befolkning ut av fattigdom. Solberg er med i en pådrivergruppe for FNs 17 bærekraftmål til kamp mot fattigdom og for utdanning og bedre helse.

– Hvordan kan vi styre globaliseringen slik at alle får nyte godt av den, mens vi samtidig beskytter klimaet fram mot 2030? Svaret er bærekraftmålene, sa Solberg.

– Kina arbeider definitivt veldig hardt. Som president Xi Jinping sa i Davos, har Kina løftet 700 millioner mennesker ut av fattigdom.

Økonomisk vekst for alle

Den norske statsministeren viste også til at Kinas økonomiske vekst de siste 35 årene har bidratt voldsomt til verdens kamp mot fattigdom.

– Kina har også presset på for bærekraftmålene i G20, sa Solberg, som møter president Xi senere mandag.

Besøket kom i stand etter at forbindelsene mellom de to landene er normalisert etter seks års frys i den politiske kontakten.

(©NTB)